Tucci si před pár lety prošel náročnou léčbou rakoviny jazyka. Obával se, že už nikdy nerozezná chutě svých milovaných pokrmů. Obavy se naštěstí nenaplnily – dnes je v remisi a jeho instagramový účet sleduje téměř šest milionů lidí, kteří se těší na každé jeho nové video. Co je na nich tak přitažlivé? Herec nehraje šéfkuchaře, ale jednoduše vaří. S odzbrojující upřímností ukazuje, že v jednoduchosti je krása. A že italská kuchyně je vlastně geniální ve své prostotě.
„Jde mi o to, aby lidé pochopili, že práce v kuchyni je variabilní. Volitelná a hlavně – je na vás, co si připravíte. Domácí kuchyně je vždy zdravější než polotovary a kde jinde hledat inspiraci než v Itálii?“ vysvětlil pro magazín Food & Wine.
Abychom si pod tím dokázali představit víc než jen jednu mísu těstovin, přinášíme čtyři recepty, které Stanley Tucci často vaří – a dokazují, že za deset minut můžete mít na stole jídlo, které by si pochvalovala i přísná Miranda Priestlyová.
Uvařte si podle hvězdy Ďábel nosí Pradu
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Tucci o téhle klasice říká: „Pět minut, tři ingredience, nekonečná slast.“ Stačí česnek, kvalitní olivový olej a chilli papričky. Špagety uvaříte al dente, česnek krátce orestujete v oleji, přidáte nasekanou papričku a vše promícháte s těstovinami. Nakonec posypte trochou petrželky. Hotovo.
Ingredience (2 porce):
200 g špaget, 3 stroužky česneku, 1–2 sušené chilli papričky nebo špetka chilli vloček, 5 lžic olivového oleje, hrst nasekané petrželky, sůl.
Postup:
Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě. Na pánvi zahřejte olej, přidejte česnek a chilli a krátce orestujte. Vmíchejte uvařené špagety, přidejte trochu vody z vaření, promíchejte a posypte petrželkou.
Risotto alla Milanese
Krémové rizoto provoněné šafránem je dalším z jeho favoritů. „Luxusní jídlo, které stojí na trpělivosti,“ podotýká. Základem je dobrý kuřecí nebo zeleninový vývar. Do cibulového základu nasypete rýži arborio, postupně přiléváte horký vývar, až se rýže stane sametovou. Na konci přidejte špetku šafránu a kousek másla.
Ingredience (2 porce):
150 g rýže arborio, 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru, 1 menší cibule, 40 g másla, 50 g parmazánu, špetka šafránu, olivový olej, sůl, pepř.
Postup:
Na oleji orestujte cibuli, přidejte rýži a krátce ji osmahněte. Zalévejte po částech vývarem a míchejte, dokud není rýže krémová. V polovině vaření přidejte šafrán. Na závěr vmíchejte máslo a parmazán.
Frittata di zucchine
Pro Tucciho dokonalá snídaně i oběd. Cuketu nakrájí na tenké plátky, nechá ji lehce změknout na olivovém oleji a zalije našlehanými vejci se sýrem pecorino. Vše se nechá zapéct na pánvi, dokud frittata nezpevní. Podává se s krajícem chleba a trochou rukoly. „Jídlo, které chutná jako léto,“ říká herec.
Ingredience (2 porce):
1 střední cuketa, 4 vejce, 40 g pecorina nebo parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř.
Postup:
Cuketu orestujte na oleji, dokud nezměkne. Vejce prošlehejte se sýrem, solí a pepřem. Směs nalijte k cuketě a nechte na mírném plameni ztuhnout. Lze krátce dopéct i pod grilem.
Polpette al sugo
Masové kuličky v rajčatové omáčce – pokrm, který spojuje stůl. Tucci přiznává, že jde o klasiku z italsko-amerických rodin. Kuličky ze směsi hovězího a vepřového masa, strouhanky a parmazánu opečete, vložíte do rajčatové omáčky s bazalkou a necháte dusit. Výsledek? Jídlo, které nevyžaduje dovednosti michelinského kuchaře, ale přináší pocit domova.
Ingredience (4 porce):
400 g mletého masa (hovězí + vepřové 1:1), 50 g strouhanky, 1 vejce, 50 g parmazánu, 2 stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, 2 plechovky loupaných rajčat (cca 800 g), olivový olej, sůl, pepř, bazalka.
Postup:
Maso smíchejte se strouhankou, vejcem, parmazánem, česnekem a petrželkou. Osolte, opepřete a vytvarujte kuličky. Opečte je dozlatova, vyndejte. V pánvi připravte rajčatovou omáčku, vložte do ní kuličky a duste 20 minut.
Jeho instagramový účet @stanleytucci je dnes doslova rezervoárem inspirace – od snídaňových frittat až po večerní mísy těstovin. Ukazuje, že i slavný herec si u plotny užívá obyčejné věci a že kouzlo italské kuchyně spočívá v rychlosti, jednoduchosti a dobrých surovinách. Tucci je především mistr rychlého vaření, které má jednu jedinou podmínku: aby bylo radostné. A právě díky tomu si jeho videa oblíbily miliony sledujících po celém světě.