Kdo říká, že marináda musí být z oleje, soli a bylinek? Rok 2025 přináší poměrně velkou a divokou kulinární extravaganci, kde se maso koupe v espresu, uzeném ovoci nebo fermentované zelenině. A TikTok trendsetři i food stylisté mají jasno: čím podivnější, tím lepší. Vlastně bychom to klidně mohli nazvat i grilováním naruby.

Grilování naruby

Na začátku byla jen zvídavost. Nejrůznější food blogeři, zastoupeni hodně Asiaty z Koreje, už roky nakládají kuřecí stehna i kuřecí maso obecně do perlivé coly s pastou z černého česneku. Po 12 hodinách se tak dočkáte i vy doma křehkého, sladce karamelizovaného masa s nečekaným umami tónem. Podobných receptů na nakládání masa do populární coly se objevují stovky verzí po celém světě.

„Návrat k bláznivým chutím je logickou reakcí na léta minimalismu. Lidé chtějí experimentovat a přinášet na talíř něco, co si budou pamatovat,“ říká gastrotrendwatcherka Michaela Urbánková. „A grilování je ideální laboratoř — oheň totiž odpustí i ledajakou podivnost.“

Uzené ovoce, káva a kimchi? Proč ne!

Mezi nejdiskutovanější marinády letošního léta patří:

  1. Espresso–tamari marináda na hovězí flank steak
    Kombinuje silné espreso, sójovou omáčku tamari, trochu medu a chilli. Výsledkem je hutná, kouřová chuť, která připomíná tradiční BBQ omáčky, ale bez cukru a s intenzivními tóny kávy.
  2. Kimchi–limetová marináda na tofu i kuře
    Fermentovaný korejský salát se rozmixuje s limetkovou šťávou, sezamovým olejem a trochou rýžového octa. Vhodné na marinování zeleniny i masa. Výhodou je přirozená kyselost a pikantnost.
  3. Uzený ananas s tahini a mátou
    Kombinace, která slaví úspěchy na grilovacích fesstivalech. Rozmixovaný uzený ananas, tahini pasta, česnek a mletý římský kmín vytváří exotickou a překvapivě vyváženou marinádu. Funguje na kuře, ryby i lilek.

„Nejdůležitější je vybalancovat chutě — sladké, kyselé, slané a umami. I zdánlivě šílené kombinace mohou dávat smysl,“ říká Miochaela Urbánková a zmiňuje i další podovné marinovací trendy. No, upřímně, v kečupu by jistě marfinovaly naše děti, ale my se asi raději budeme držet klasiky. Kečup do kuchyně nepatří, že? Jenže noví tiktokeři mají jiný názor, když kombinují kečup nejčastěji s majonézou a limetkovým sirupem.

 

TikTok miluje omáčku z kečupu či matchy

Nejpodivnějšími marinádami, které jsme našli, jsou podivné kombinace kečupu, japonského čaje matcha i pomerančové šťávy. Ano, matchu známe jako chutný horký i studený drink, ale grilovací marináda z ní? Zní to šíleně, ale podle Michaely Urbánkové to dává smysl. „Matcha dodá hloubku a dá se dobře kombinovat, a ač nám to zní hrozně, třena i s pomerančem nebo kečupem, potažmo rajčaty, která zjemní trpkost. Marináda krásně zkaramelizuje a překvapí čajovým dozvukem.“

A co na to věda?

Experimentální gastronomie potvrzuje, že netradiční přísady v marinádách mají i další výhody, klidně i ty zdravotní. Například kyselé složky (limetka, ocet, fermenty) pomáhají rozkládat bílkoviny a zjemňují strukturu masa. Umami složky (např. fermentovaná zelenina, tahini, káva) zesilují chuť díky přirozeným glutamátům.

Některé studie zase ukazují, že marinování v kávě nejen zvyšuje antioxidační aktivitu, ale i snižuje množství karcinogenních heterocyklických aminů při grilování, jiné výzkumy dokládají, že použití ovoce s vysokým obsahem enzymů (např. ananas nebo papája) pomáhá zkrátit dobu marinování a zároveň zlepšuje texturu masa.

 

Letos zkuste být trochu blázniví a v marinování se odvažte

Grilovací sezóna je ideálním časem pro hru s chutěmi. Nenechte se svázat tradicí. Přidejte do marinády kapku espresa, hrst kimchi nebo uzený ananas a sledujte, co to s pokrmem udělá. Je to trochu jako alchymie. Ale jakmile jednou ochutnáte grilovaný steak s matchou a pomerančem, už se k obyčejnému česneku asi nevrátíte. Anebo možná ano…?

Pro začátek vyzkoušejte naše kompletní grilovací menu.

Kompletní letní nové grilovací menu

Předkrm: Grilovaný lilek s marinádou z uzeného ananasu, tahini a máty

Ingredience:
– 2 lilky nakrájené podélně
– ½ šálku rozmixovaného uzeného ananasu
– 2 lžíce tahini
– 1 stroužek česneku
– špetka římského kmínu
– čerstvá máta
Všechny ingredience (kromě máty) smíchejte do pasty, lilek v ní marinujte min. 30 minut. Grilujte na přímém žáru 5 minut z každé strany. Podávejte s nasekanou mátou a zakápněte citronem.

Chuťový profil:
Sladké, oříškové, kouřové, svěží – ideální začátek večera.

Hlavní chod: Flank steak v espresso–tamari marinádě

Ingredience:
– 600 g flank steaku
– 1 silné espresso
– 2 lžíce tamari omáčky
– 1 lžíce medu
– špetka chilli vloček
– čerstvě mletý pepř
Maso potřete směsí a nechte marinovat alespoň 3 hodiny (nebo přes noc). Grilujte 3–4 minuty z každé strany, nechte odpočinout a nakrájejte přes vlákno.

Chuťový profil:
Umami bomba s karamelovou kůrkou a kávovým dozvukem.

Alternativa: Kuřecí stehna v marinádě z kečupu, matchy a pomeranče

Ingredience:
– 4 kuřecí stehna (bez kůže)
– 2 lžíce kvalitního kečupu
– 1 lžička práškové matchy
– šťáva z 1 pomeranče
– 1 lžička sójové omáčky
Marinujte maso 2–4 hodiny. Grilujte na mírném žáru, dokud není maso měkké a marináda nezkaramelizuje. Podávejte s pečeným batátem nebo rýží.

Chuťový profil:
Sladké, svěží, nečekaně sofistikované s jemným čajovým pozadím.

Dezert: Grilovaný ananas s chilli medem a limetou

Ingredience:
– 1 čerstvý ananas
– 2 lžíce tekutého medu
– špetka chilli
– šťáva z ½ limetky
– čerstvá máta na ozdobu
Ananas nakrájejte na plátky, potřete směsí medu, limetky a chilli. Grilujte z obou stran 2–3 minuty. Podávejte teplé s mátou nebo trochou kokosového jogurtu.

Chuťový profil:
Sladké, pikantní, svěží a lehce karamelizované – dokonalá tečka.

Nápojový tip: Matcha & citrus spritz

K mixu patří i osvěžující drink: matcha, limetová šťáva, perlivá voda, kapka medu a máta. Lze doplnit i ginem.