Také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje, že značná část alimentárních nákaz vzniká až v domácnostech. Inspekce to opakovaně zmiňuje ve svých pravidelných edukačních materiálech, například ve stanovisku „Zásady správného skladování potravin v domácnosti“.
Správná praxe je přitom velmi přímočará a opírá se nejen o doporučení SZPI, ale i o pokyny Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a americké FDA. Lednice by měla udržovat stabilní teplotu do 4 °C, což FDA uvádí jako bezpečnou mez pro chlazené potraviny. Syrové maso by mělo být vždy uloženo v nejspodnější části, aby nedošlo ke kontaminaci odkapávající šťávou. Mléčné výrobky a vejce patří na vnitřní police, ne do dveří, protože ty jsou nejteplejší. Hotové pokrmy je nutné rychle vychladit a uložit do uzavřených nádob. Lednici je potřeba čistit alespoň jednou měsíčně, jak doporučuje SZPI, a ideálně používat jednoduchý teploměr k ověření skutečné teploty.
