Jak vysvětluje Wolfgang Marx, z Deakin University v Austrálii: „Mozek je poměrně přehlíženým orgánem, co se stravy týče. Nedělají mu dobře vysoce zpracované potraviny, ve kterých je obsaženo jen málo živin, které potřebuje. Což je možno doložit naší studií z roku 2024.“

Z ní vyplývá, že ti, kteří neodolají fastfoodovým dobrotám, zpracovaným polotovarům a moc si nevaří domácí jídla, maximálně ohřejou párek, jsou ohroženi depresemi, demencí a dalšími nemocemi než ti, kdo nejsou pohodlní si připravit kvalitní jídlo. Jestliže tedy chcete mozku dávat to nejlepší, vařte si ze zdravých zdrojů, zajímejte se o kvalitu konzumovaných potravin, nepřehánějte to se sladkostmi.

Vědci v současnosti zkoumají Středomořskou dietu jako jednu z odpovědí na otázky týkající se zdraví mozku. Je perfektně vyvážená, obsahuje nejen luštěniny, ryby a zdravé tuky, ale je také založena hodně na ovoci, jogurtech… Ve své komplexnosti může mít vliv i na to, že se u dětí zmírní projevy ADHD. U dospělých pak hladina prožívaného stresu.

Samozřejmě není třeba vzdávat se všech laskomin, pokud se chcete vyhnout depresím a dodávat mozku ty správné výživné látky, eliminujte snacky na minimum a zamýšlejte se nad každým soustem.

„Málokdo si uvědomuje, jak moc je způsob stravování propojený s duševním zdravím,“ vysvětluje odborník a dodává: „Smůlou také je, že psychologové a psychiatři nejsou zároveň výživovými poradci, takže si lidé s duševními nemocemi musí často pomoci sami. Ideální by bylo, kdyby u experta la duši dostali také informaci, co jíst, aby se mozku ulevilo.“

Existuje mnoho způsobů, jak nechat jídlo ovlivnit vaši pohodu. Je zkrátka zřejmé, že nekvalitní strava je pro tělo devastující. Kromě obezity a civilizačních chorob s ní spojené vede také k snížení kvality spojů mezi neurony. Rozvoj zánětu v mozku je pak jen otázkou času. Některé potraviny také zvyšují hladinu dopaminu, který ovlivňuje náladu člověka.

Stále častěji se také hovoří o ose střeva – mozek, která ovlivňuje mnoho z toho, jak se po zdravotní stránce cítíte. Mikrobiom a jeho stoprocentní fungování je jen odrazem toho, jak zdravý máte mozek. Hraje roli v reakci na stres, depresivních příznacích. Navíc, pokud žijete v chronickém stresu, střeva vám nefungují, jak mají, to ovlivňuje zmíněné zánětlivé reakce v těle – i mozku.

Ve svém výsledku pak mohou stát za emocionálními a duševními změnami. Zkrátka jak zmiňovali již babičky a prababičky, spokojenost člověka začíná u naplněného talíře. Chtělo by ještě dodat, že plného zdravých potravin, to už si ale musí vzít na starost každý člověk sám.

Smutnou zprávou je, že neexistuje jediná superpotravina, která bych vaše duševní zdraví i zdraví střev zachránila. Jde o vyvážený mix potravin a celostní přístup k vlastnímu tělu. Základními stavebními kameni vašeho jídelníčku by ale měly být ryby a mořské plody, fermentované potraviny, barevné ovoce a zelenina, luštěniny, ořechy a semena. Užít si můžete také tmavou čokoládu.

Sestavujte si jídelníček tak, aby vám chutnal, dělejte si radost drobnými pokušeními a myslete na to, že jídlo je nesmírně důležité už dnes pro to, abyste si zajistili spokojené stáří. Dobrou zprávou je, že se k němu můžete projíst. Dobrou chuť a klidné nervy!

Zdroj: Autorský text, National Geographic