Podle nové studie měď chrání mozek před úpadkem a může zpomalit kognitivní stárnutí. Jak ji dostat do jídelníčku?
Měď známe hlavně jako minerální látku, která podporuje imunitní systém a pomáhá při hojení ran. Tento esenciální stopový prvek ale hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech v lidském těle.
Měď je důležitá pro správnou funkci nervového systému, imunitního systému, metabolismu, krvetvorby a pro tvorbu pojivových tkání. Pomáhá udržovat zdravou kůži, vlasy a pigmentaci očí a vlasů, chrání buňky před oxidačním stresem a přispívá k normálnímu přenosu železa v těle. A nově má ještě jeden přínos.
Vědci z University of Maine a University of South Australia upozornili na další důležitou roli – jeho vliv na zdraví mozku. Ve studii publikované v červenci 2025 zjistili, že vyšší hladiny mědi jsou spojeny s lepší funkcí mozku u starších lidí.
„Měď je pro mozek nezbytná. Pomáhá regulovat neurotransmitery, chrání buňky před oxidačním stresem a může bránit rozvoji neurodegenerativních onemocnění,“ uvedla hlavní autorka studie, profesorka Weiai Jia pro NY Post. Zároveň však doplnila: „Ačkoli je měď nezbytná pro správnou funkci mozku a její nedostatek může vést k neurologickým poruchám, nadměrné množství mědi může být toxické a vést k oxidačnímu stresu a neurodegeneraci…“
Nejde jen o mozek, ale i o náladu
Studie sledovala údaje o stravě a zdraví shromážděné od 2 420 Američanů ve věku 60 let a starších během čtyřletého období. Ti s větším množstvím mědi v krvi dosahovali lepších výsledků v testech paměti, zpracování informací a pozornosti. Zároveň se u nich méně vyskytovaly příznaky deprese a úzkosti.
Tuto souvislost potvrzuje i dřívější výzkum, podle nějž je nízká hladina mědi spojena se zvýšeným rizikem depresivních poruch zdroj. „U starších lidí často vidíme, že se jim zhoršuje nálada spolu s kognitivními funkcemi. Měď je jedním z mála prvků, který má potenciál pozitivně ovlivnit obě tyto oblasti,“ říká lékařka Marie Marešová z Prahy.
Kolik mědi je tak akorát – a kde ji vzít?
Při další analýze vědci zjistili, že 1,22 miligramů mědi v potravě denně stačí k podpoře zdraví mozku a prevenci kognitivního úbytku, aniž by došlo k jeho nadměrnému příjmu. Důsledky jsou významné, zejména proto, že výzkum ukazuje, že téměř 10 % dospělých ve věku 65 let a starších v USA trpí demencí a dalších 22 % má mírné kognitivní poruchy. Očekává se, že v příštích letech budou tato čísla stoupat.
„Mezi nejbohatší zdroje mědi patří játra, zejména hovězí a telecí, a také mořské plody, jako jsou ústřice, krab, humr či krevety. Významné množství mědi najdeme i v ořeších a semenech, například v kešu, vlašských ořeších, slunečnicových a sezamových semínkách. Dobře poslouží i luštěniny, včetně čočky, fazolí a cizrny, či celozrnné obiloviny, jako je quinoa, pohanka nebo ovesné vločky. Měď se vyskytuje také v tmavě zelené listové zelenině, například ve špenátu a kadeřavé kapustě, v sušeném ovoci, jako jsou švestky, hrozinky a fíky, i v některých druzích hub, například šitake. Dalšími zdroji jsou kakao, káva a čaj,“ doplňuje nutriční poradkyně Martina Křížová.
Není to zázrak na počkání, ale funguje
Autoři studie varují před unáhleným užíváním doplňků stravy doplňují, že k potvrzení jejich zjištění jsou nutné další dlouhodobé studie. „Tato zjištění studie, jíž jste mi předložili, podporují důležitost mědi v rámci vyvážené stravy, ale neříkají, že by měl každý senior začít okamžitě brát suplementy,“ zdůrazňuje Křížová.