Nová studie zveřejněná 15. června 2025 v Journal of the American Heart Association přináší překvapivý závěr, který potěší zejména milovníky avokáda. Denní konzumace tohoto tučného a chutného ovoce může nejen zlepšit kvalitu spánku, ale i silně potěšit milovníky zdravého životního stylu. Proč? Protože spánek je klíčem téměř ke všemu, od vyrovnávání se se stresem až po pohodové prožití dnů.
„Spánek se stává klíčovým faktorem životního stylu pro zdraví srdce a tato studie nás vybízí k zamyšlení nad tím, jak může výživa – a potraviny jako avokádo – přispět k jeho zlepšení,“ uvedla Dr. Kristina Petersen, autorka studie a docentka výživových věd na Penn State University.
Spánek jako vedlejší produkt
Studie se zaměřila na 969 dospělých trpících břišní obezitou, tedy dalším rizikovým faktorem současnosti. Tato skupina pak po dobu 26 týdnů, tedy půl roku, konzumovala každý jedno velké avokádo (světově nejpěstovanější odrůda avokáda), díky čemuž pak lidé zaznamenali očekávané zlepšení lipidového profilu.
Co ale vědce skutečně šokovalo, bylo vedlejší zjištění: kromě zlepšení lipidového profilu pak všichni jedinci zaznamenali výrazně lepší spánek poté, co avokádo zařadili pravidelně do denního jídelníčku.
Profesorka Kristina Petersen pak dodala, že „kardiovaskulární zdraví je ovlivněno mnoha faktory a ačkoli žádná potravina není zázračným lékem, některé – jako například avokádo – nabízejí řadu živin, které podporují různé aspekty zdraví srdce. Jedná se o povzbudivý krok v rozšiřování vědeckých poznatků o avokádu a potenciálních výhodách jeho konzumace.“
Přestože výsledky nové studie jsou velmi potěšující, musíme upřesnit, že avokádo není všelék na nespavost. Autoři studie varují, že by mělo být součástí vyvážené stravy a nemělo by sloužit jako jediný prostředek ke zlepšení spánku .
Zároveň výzkum Journal of Medical Internet Research, který sledoval více než 4 800 uživatelů dietního a spánkového trackeru Asken a Pokémon Sleep, potvrdil, že vyšší příjem bílkovin a vlákniny je spojen s delší dobou spánku a lepším usínáním. Naopak vysoký příjem celkových tuků a sodíku spánek zkracuje.
Proč zrovna avokádo?
Je zvláštní, že avokádo vlastně také patří mezi tuky, resp. je velmi tučné, ale přesto jeho konzumace spánek zlepšila. Jak je to možné? Studie naznačují, že „za tím mohou stát vysoké podíly mononenasycených tuků, draslíku, vlákniny a vitamínů (např. folát, K, pantothenová kyselina)“. Všechny tyto složky jsou známé svým příznivým vlivem na nervový i svalový systém, což může zlepšit hloubku i kvalitu spánku.

Nemáte rádi avokádo? Nevadí, jsou i jiné potraviny
Další studie pak poukazuje na to, že omega-3 mastné kyseliny, obsažené například v tučných rybách, ořeších i avokádu, mohou zvýšit dobu hlubokého spánku (SWS) a snížit noční probouzení.
Objevuje se blahodárný vliv vlákniny: fermentací v tlustém střevě podporuje tvorbu mastných kyselin krátkého řetězce, což napomáhá uvolňování serotoninu, klíčové látky pro regulaci spánku, ukazují výzkumy.
A nemůže chybět hořčík: vědec Michael Breus z American Academy of Sleep Medicine tvrdí, že nedostatek hořčíku, který se nachází v avokádu, semenech nebo ořeších, zhoršuje kvalitu spánku. Přísun této minerální látky podporuje uvolnění nervového systému, GABA i melatoninu, tedy hormonů, které poeticky nazýváme hormony klidu a spánku.
Jak si avokádovou cestu ke spánku užít?
Podle nové studie je tedy optimální denní dávkou jedno velké avokádo. Kdybyste jej však konzumovali více, mohli byste přijímat více kalorií než zdrávo a následkem toho přibírat na váze. Zkuste ale přidat ke snídani půlku avokáda, doplněnou jogurtem bohatým na bílkoviny, ořechy a trochu semínek pro extra hořčík a omega-3. Tak vytvoříte kompletní, přírodní „spánkový talíř“.
V kombinaci s ovocem – třeba kiwi nebo třešněmi, které obsahují melatonin – vytvoříte zase synergetickou směs biolátek podporujících kvalitu spánku.
Zdroj: Autorský text