Zatímco dnešní výzkumy jsou na vysoce kvalifikované úrovni a vliv fermentovaných potravin zdokumentovala řada studií, na příznivé účinky zelí upozorňovali už staří Římané. Plinius Starší dokonce tvrdil, že dokáže chránit před morovými ranami.

Zvláštního významu nabylo kysané zelí ve středověku, kdy bylo jediným zdrojem vitamínu C během dlouhých zimních měsíců. Námořníci ho s sebou vozili na moře, aby se vyhnuli kurdějím. Kapitán James Cook ho ve druhé polovině 18. století dokonce zavedl jako povinnou součást jídelníčku na svých plavbách. Toto řešení se navíc ukázalo jako vysoce účinné, přineslo totiž výrazně nižší úmrtnost posádky.

Probiotická bomba pro střeva

I dnes dává věda těmto historickým zkušenostem za pravdu. Fermentované zelí je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů probiotik. Podle studie publikované v Applied and Environmental Microbiology (2021) obsahuje kysané zelí například různé kmeny laktobacilů, jde zejména o Lactobacillus plantarum a Lactobacillus brevis. Oba dva podporují rovnováhu střevního mikrobiomu. Prof. Dr. Justin Sonnenburg ze Stanford University dokonce pro Nature Reviews Microbiology uvedl, že pravidelná konzumace fermentovaných potravin může významně přispět ke snížení střevních zánětů a zlepšit celkovou imunitní odpověď organismu.

 

Imunita z oceli

A nejde jen o laktobacily. Ceněný je i vitamín C. Podle výzkumu publikovaného v The American Journal of Clinical Nutrition (2017) jsme díky jeho účinkům o 8 až 14 procent například méně nemocní. Fermentační proces navíc zvyšuje biologickou dostupnost tohoto vitamínu, takže se jeho účinek ještě zvyšuje.

Konzumace fermentovaného zelí může navíc prospívat i kardiovaskulárnímu zdraví. Studie z Journal of Functional Foods (2022) zjistila, že pravidelný příjem fermentovaných potravin vede ke snížení hladiny LDL cholesterolu a zlepšení krevního tlaku.

 

Síla glukosinolátů

Fermentované zelí obsahuje glukosinoláty, které se během fermentace přeměňují na isothiokyanáty – látky s prokázanými protirakovinnými účinky. Ukazuje se, že pravidelná konzumace těchto látek může přispět k prevenci rakoviny tlustého střeva a prý dokonce i prsu.