Zatímco moderní věda vyvíjí stále nové a lepší nové doplňky stravy a omlazující terapie, lidé v tzv. modrých zónách, tedy oblastech, kde žijí do neobvykle vysokého věku, se spoléhají na něco mnohem prostšího. 

Mimo jiné mají i na talíři potraviny, které najdeme i u nás. A věda jim dává za pravdu.

Průměrná délka života se zvyšuje

Průměrná délka života v Česku se pohybuje  okolo 79 let. Přesto na naší planetě existují regiony, kde není výjimkou, že lidé oslaví stovku. Jistě, i u nás se tito lidé najdou, ale v některých oblastech Země jako by se sdružovali. 

Mezi tyto oblasti patří i Okinawa v Japonsku, sardinská vesnice Ogliastra nebo kostarická Nicoya. Tato místa jsou označována jako modré zóny. Zde se lidé nejen dožívají vyššího věku, ale také trpí méně civilizačními nemocemi.

„Nemusíme jezdit na druhý konec světa, abychom se inspirovali. Základem dlouhověkosti není zázračná pilulka, ale jídlo, které máme často doma. Je to o celkovém životním stylu, ale strava je tím nejdůležitějším kamenem,“ vysvětluje nutriční specialistka Jana Dostálová.

Listová zelenina jako základ

Špenát, kapusta nebo mangold nejsou jen obyčejná zelenina. Obsahují vysoké množství vitamínu K, kyseliny listové a antioxidantů.  Studie publikovaná v Neurology potvrdila, že pravidelná konzumace listové zeleniny zpomaluje kognitivní úpadek spojený se stárnutím, což pak v praxi znamená, že hrst špenátu denně může chránit naši paměť i mozek.

Ořechy, malé, ale mocné

Vlašské ořechy, mandle či lískové ořechy jsou běžnou součástí jídelníčku v modrých zónách. Podle harvardského výzkumu snižuje pravidelná konzumace ořechů riziko úmrtí až o 20 %. „Ořechy jsou energeticky vydatné, ale i hrst několikrát týdně prokazatelně prospívá srdci a mozku. Na Sardinii je jedí každý den, často jako součást salátů či jen tak s čerstvým ovocem,“ doplňuje Dostálová.  „Pokud ořechy nejíte často, zkuste je zařadit do snídaně v podobě smoothie, s kefírem anebo řeckým jogurtem.“

Ryby a mořské plody

Omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách, jako jsou losos, ale i u nás nedoceněných sardinkách či makrele chrání cévy, podporují mozek a snižují záněty, jak říká i SZÚ. Zejména Japonci jsou známí tím, že jedí ryby až třikrát týdně a výsledky jsou vidět. Výskyt srdečních chorob je v oblasti Okinawy poloviční oproti západnímu světu zdroj. Češi si mohou dopřát třeba sledě, pstruha nebo kvalitní sardinky v konzervě.

Bobule jako vzpoura proti času

Borůvky, jahody nebo maliny jsou skutečnými „anti-aging“ hvězdami. Obsahují antokyany, které chrání buňky před oxidativním stresem. Podle studie pomáhá konzumace borůvek zlepšovat paměť a koordinaci i ve vyšším věku. Ne nadarmo existují všechny ony borůvkové extrakty, ale nic není lepší, než v létě nasbírané a klidně i zmražené vlastní bobule!

Fermentované potraviny a zdraví střev

O fermentovaných potravinách, jako jsou kefír, kysané zelí či kimchi, tedy o probiotikách, která posilují imunitu a snižují záněty, jsme psali mnohokrát. Není náhodou, že ve všech modrých zónách patří kvašené potraviny k jídelnímu základu. 

„Střevo je často označováno jako druhý mozek. Když funguje dobře, prospívá to celému tělu i náladě,“ říká Dostálová. Výzkumy z posledních let skutečně potvrzují souvislost mezi zdravým střevním mikrobiomem a delší délkou života.

Sladce, ale zdravě

Možná vás překvapí, že i sladkosti může prospívat dlouhověkosti. Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa obsahuje flavonoidy, které zlepšují průtok krve a chrání pokožku před UV zářením. Stačí malý kousek denně, a budete nejen šťastnější, ale možná vám přidá i pár času navíc.

Batáty a fialové brambory

Například právě Japonci, v okolí Okinawy, konzumují fialové a sladké brambory velmi často, tvoří až  60 % tradičního jídelníčku. Tyto potraviny dlouhověkosti jsou bohaté na betakaroten a antioxidanty. „Je skvělé, že jednoduchá surovina, kterou známe i z českých obchodů, může mít tak zásadní vliv na zdraví a vitalitu. U nás se moc nejedí, ale zkuste si z nich třeba pyré místo bramborové kaše, anebo je dejte do thajského kari,“ radí výživová poradkyně. Studie ukazují, že právě tyto brambory jsou jedním z důvodů vysokého počtu stoletých lidí na Okinawě.

„Křížatá“ zelenina pro detoxikaci

Brokolice, květák nebo růžičková kapusta obsahují sulforafan, látku podporující detoxikační procesy v těle. Chápeme, že zejména děti tuto zeleninu většinou zrovna namilují, ale zkuste ji třeba rozmixovat nebo hezky nazdobit, aby lákala. Její benefity jsou totiž skutečně vysoké.

Je úsměvné, že cesta k dlouhému životu se neskrývá v laboratořích, ale na našem talíři. Když si osvojíme zvyky lidí z modrých zón, můžeme tak svému zdraví prospět hned. Dlouhověkost je součtem drobných každodenních voleb. A ty začínají v kuchyni.