Dánská aukční síň Bruun Rasmussen totiž 11. prosince nabídne magnum láhev šampaňského Dom Pérignon ročník 1961, které se podávalo na svatbě lady Diany a prince Charlese v roce 1981. Informaci potvrdila agentura AFP s odkazem na vedoucího vinařské sekce Thomase Rosendahla Andersena. Archivní záznamy uvádějí, že takových lahví vzniklo pouze dvanáct, a dražený kus patří k posledním, které zůstaly zapečetěné. Odhadní cena proto vystoupala na 1,6 až 1,9 milionu korun, což z ní činí nejen sběratelskou raritu, ale i nečekaného svědka jedné z nejsledovanějších královských událostí 20. století.
Na sběratelském trhu jde o kombinaci dvou výbušných ingrediencí. Jednak vzácného ročníku, a pak kultovního momentu moderní britské historie. Andersen pro AFP uvedl, že se očekává zájem jak od sběratelů vín, tak od milovníků královských memorabilií, pro něž se zapečetěná láhev stává zhmotněným fragmentem ikonického dne, který sledovalo téměř 750 milionů lidí po celém světě. Sňatek, jehož osudové trhliny se později proměnily v globálně sledovaný rozpad manželství, tím paradoxně dál generuje pozůstatky, jež mohou změnit majitele za astronomické částky.
Tisíce liber za kus dortu
Dražby královského jídla a pití nejsou takovou raritou, jak by se mohlo zdát, a dějiny sběratelství znají několik případů, kdy se z obyčejné položky menu stal výjimečný artefakt. Jedním z nejznámějších příkladů je dochovaný kousek svatebního dortu královny Alžběty II. z roku 1947. Aukční dům Christie’s jej v roce 2013 prodal za 1 750 liber, přičemž šlo o kus původně mnohametrové čtyřpatrové konstrukce přezdívané „stovepipe cake“. Dort byl díky vysokému podílu alkoholu konzervován natolik, že přežil sedm dekád, i když odborníci důrazně doporučili, že jeho konzumace její vhodná.
Další světonázorové zakolísání způsobil prodej porce svatebního dortu princezny Diany a prince Charlese, který se objevil v aukci v roce 2021 u britského aukčního domu Dominic Winter. Porce byla uchována v původní krabičce s emblémem královského erbu a dosáhla ceny 1 850 liber. Šlo o jeden z několika desítek oficiálně distribuovaných kousků, které v 80. letech dostávali hosté, zaměstnanci paláce a diplomatický sbor.
V roce 2015 se dražil i kousek dortu ze svatby prince Williama a Kate Middleton, který byl pečlivě uchován v originální plechové krabičce s iniciálami W&C a jeho cena vystoupala na 2 500 dolarů. Zajímavé je, že zde už nejde o archivní kuriozitu starou půl století, ale o moderní exemplář, který dokládá, jak se trh memorabilií stále více posouvá k věcem emocionálním spíše než historickým.
Z „rukou“ monarchie
Nejvýrazněji se však současná fascinace královskými nápoji projevuje v případě produktů, které britská monarchie uvádí do prodeje sama. Královská rodina se v posledních letech pustila do malosériové výroby vlastního suchého ginu, který obsahuje citron, sporýš, plody hlohu a listy morušovníku sesbírané přímo v zahradách Buckinghamského paláce. Lahev, kterou spravuje Royal Collection Trust, se prodává pouze na území Velké Británie a její cena se pohybuje kolem 1 200 korun. Podle oficiálního doporučení by se měl podávat na ledu s tonikem a plátkem citronu. Tento produkt se tak stal dalším příkladem toho, jak se z obyčejné lahve může stát předmět zájmu sběratelů – tentokrát nikoli díky aukci či historickému původu, ale díky samotné značce a exkluzivitě královského původu.
