Podle studie zveřejněné v Harvard Business Review v roce 2022 platí, že jakmile se určitý návyk dostane pod kůži, mozek se může soustředit na podstatnější úkoly. Jinak řečeno: co zvládne automat, neunaví nervy. „Mozek má jen omezenou kapacitu pro takzvanou rozhodovací energii. Každé, byť drobné rozhodnutí něco stojí. A čím víc zvládne autopilot, tím víc prostoru zůstává na to důležité,“ říká neurolog Dr. Daniel Levitin, autor knihy The Organized Mind. I proto lidé s vysokým výkonem často sázejí na opakovatelné rituály. A jídlo mezi nimi zaujímá pevné místo.

Podobný závěr přinesl i výzkum University of Southern California z roku 2020. Zjistil, že stabilita ranních návyků – včetně stravy – výrazně přispívá k psychické odolnosti a nižším hladinám stresu. Výzkumníci sledovali desítky osob působících v profesích s vysokým mentálním tlakem. A výsledek? Ti, kdo ráno věděli, co je čeká na talíři, zvládali denní nápor s větším klidem i soustředěním. Těžko říct, jestli to byla zásluha vajíček, nebo samotného faktu, že je nikdo nemusel ráno hledat.

 

 

A teď prakticky. Co vlastně ti nejúspěšnější jedí?

Zakladatel Twitteru Jack Dorsey snídá vejce se sójovou omáčkou a salát. Denně. „Za den musím udělat tolik rozhodnutí, že se nechci zdržovat něčím tak zbytečným, jako je snídaně,“ řekl v rozhovoru pro Yellowbricks. Jídlo si nechal nutričně navrhnout – a od té doby ho nemění.

Oprah Winfrey volí od dětství oblíbené bobulové ovoce, toast a trochu medu. „Připomíná mi to dobu, kdy jsme si takovou snídani nemohli dovolit. Dnes je to moje osobní chvíle klidu,“ řekla pro Inc.com. Zatímco Elon Musk snídá omeletu s kávou jen občas, Warren Buffett zůstává věrný americké klasice: vejce, klobásy, slanina. Nic komplikovaného, zato každý den stejně.

Lionel Messi? Oficiálně tvrdí, že si dá croissant a kávu. Jeho tým ale mluví o přesně nastavené ranní výživě plné mikronutrientů, esenciálních tuků a fyziologicky „čisté energie“. Mark Zuckerberg údajně jí „cokoliv kdykoliv“, ale jakmile se váha pohne, první na odstřel bývá právě snídaně. A Jeff Bezos? Od doby, co randí s Lauren Sánchez, se spekuluje, že i jeho stravovací návyky prošly „holistickým restartem“.

Ať už se podíváme kamkoli, jedno zůstává stejné. Není důležité, co přesně jedí. Ale že to jedí pořád stejně. Bez přemýšlení. Bez času stráveného před lednicí. Tělo dostane, co zná, mozek má klid a pracovní den může začít.

 

Nutričně stabilní snídaně – podle odborníků na stravovací chování – není gurmánský koncert. Ale právě proto funguje. Kvalitní tuky, bílkoviny, komplexní sacharidy a dostatek vlákniny. Žádný instantní croissant z benzínky, ale třeba: řecký jogurt s ořechy a lesním ovocem. Nebo vajíčka se zeleninou a celozrnný chléb. Jídlo, které nenadchne, ale nezklame. Jídlo, které nevyruší.

Takže co si z toho vzít?

Pokud se každý den rozhodujete, co snídat, spotřebováváte kognitivní kapacitu, kterou by šlo využít jinak. Zavedením jediné rutiny můžete svému mozku odlehčit. A možná, jen možná, si připravit cestu k tomu, abyste vlastní den řídili stejně pevně jako ti nejúspěšnější.