Oběd není jen přestávka a pauza, kterou máte mít podle zákona. Je mnohem víc, je totiž i klíčem k lepšímu soustředění. Strava ovlivňuje duševní výkon víc, než si většina lidí připouští. Co jíst v kanceláři, abyste zůstali bystří a v pohodě?

Správná výživa jako tajná zbraň pracovního výkonu

Mnoho zaměstnanců si pod pojmem „pracovní výkon“ představí spíše fyzickou námahu než intelektuální úsilí. Jenže i práce hlavou má své energetické nároky a kvalitní strava může být v tomto ohledu klíčovým spojencem. „Stravování ovlivňuje naši náladu, koncentraci i výdrž. A právě psychická pohoda, schopnost maximálního soustředění a vytrvalost jsou zásadní při duševně náročné práci,“ říká pro Svět potravin RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu z IKEM.

Nejde přitom o žádné výživové módní trendy. Pravidelný přísun správně zvolených potravin skutečně pomáhá mozku fungovat efektivněji. „Vliv kvalitního pravidelného stravování na zdraví zaměstnanců se stále podceňuje, o pozitivním dopadu na výkon práce ‚hlavou‘ ani nemluvě,“ upozorňuje Stéphane Nicoletti, ředitel společnosti Up benefity.

Energetická jistota pro mozek? Celozrnné výrobky a zdravé tuky

Mozek představuje jen 2 % tělesné hmotnosti, ale spotřebuje až 20 % energetického příjmu, jak říkají  studie. Tato energie by měla pocházet především z komplexních sacharidů. „Ovesné vločky, quinoa nebo kvalitní žitný chléb jsou ideální – glukózu uvolňují postupně, takže udržíme stabilní pozornost déle,“ doporučuje Pavel Suchánek.

Je ale dobré přidat i zdravé tuky. Omega-3 mastné kyseliny obsažené v tučných rybách jako je losos nebo makrela, ale i v lněném semínku nebo vlašských ořeších, prospívají mozkové činnosti a zlepšují náladu. Studie publikovaná v časopise Nutrients prokázala, že vyšší příjem omega-3 zlepšuje kognitivní funkce a může zpomalit mentální únavu.

Pauzy nejsou ztrátou času

Mnohé výzkumy dokázaly, že pravidelný příjem živin stabilizuje hladinu cukru v krvi a udržuje psychickou pohodu. Jenže ve stresu se často zapomíná jíst. „Zejména lidé, kteří se naplno ponoří do řešení úkolu, si nevšimnou, že vynechali oběd. Dlouhodobě to ale vede k podrážděnosti, poklesu energie a horšímu výkonu,“ vysvětluje Suchánek.

Pravidelný oběd tedy není luxus, ale nutnost. A pokud ho strávíme s kolegy, má i další výhodu – zlepšuje pracovní vztahy a celkovou atmosféru ve firmě. „Společný oběd funguje jako malý teambuilding. Vede k lepší spolupráci a tím i vyšší výkonnosti,“ říká Nicoletti.

Nejen voda, ale i „chytré potraviny“

Nesmíme zapomínat však ani na vodu. Pitný režim je alfou a omegou. „V kanceláři bychom měli pít stejně důsledně, jako odpovídáme na e-maily. Ideálně dřív, než pocítíme žízeň,“ radí Suchánek. Kromě čisté vody pomohou i potraviny bohaté na vodu – například okurka, meloun nebo pomeranč.

Když ale dojde na odpolední útlum, lidé obvykle sahají po kávě. Ta má své místo, ale s mírou. „Dlouhodobě si lépe pomůžete kombinací bílkovin a zdravých tuků. Například řecký jogurt s ořechy dodá energii, aniž by způsobil propad,“ dodává Suchánek.

Vhodné jsou i další tzv. „brain foods“ – borůvky, které díky vysokému obsahu antokyanů zlepšují paměť a pozornost, jak dokázala tato studie, jsou jednou z nich, stejně jako prospěšné avokádo. Toto tučné ovoce je bohaté na vitamín E a zdravé tuky. Brokolice je zase plná antioxidantů a vitamínu K a jistě vás potěší, že vynikající pro mozek je i hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa – ta stimuluje produkci endorfinů a podporuje rychlé myšlení, jak prokázali odborníci.

Když se staráte o mozek, staráte se o budoucnost

Duševní výkon není samozřejmost, i když se po nás přesně toto většinou v práci vyžaduje. Potřebuje podporu a strava je jedním z klíčových pilířů. „Zaměstnavatelé by proto měli podporu stravování vnímat jako investici, která se jim mnohonásobně vrátí,“ říká Nicoletti. Firemní příspěvky na jídlo, čas na oběd, pravidelná hydratace a přístup k čerstvému ovoci jsou víc než jen benefity – jsou to nástroje zdraví, spokojenosti a výkonnosti.

Bez ohledu na to, zda sedíte u počítače, řešíte tabulky nebo tvoříte strategie, nikdy nezapomínejte, že výkon vaší hlavy začíná na talíři. A nejspíš i u sklenice vody, vedle které čeká pár borůvek nebo kousek hořké čokolády.