Standardní kostka másla obvykle váží 250 gramů. Pro její výrobu je zapotřebí přibližně 1,5 až 2 litry smetany v závislosti na obsahu tuku. Čím tučnější pak smetana používaná při výrobě másla je, tím méně se jí přirozeně na výrobu jednoho výrobku použije. Pokud je však obsah tuku v mléce nižší, na kilogram smetany se zpracuje více litrů mléka, což zvyšuje náklady na suroviny.

Současnou situaci lze přisuzovat výkyvům v obsahu tuku v nadojeném mléce, což je důsledkem nadstandardně teplého počasí během letních měsíců, které má za následek nižší tučnost mléka. Tento jev je běžný, ale letos byl obzvlášť výrazný, což znamená, jak už bylo řečeno, že mlékárny musí zpracovat více mléka, aby vyprodukovaly stejné množství smetany potřebné k výrobě másla.

Jak potvrdila i prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, mlékárny nyní čelí vyšším nákladům na výrobu, protože řada nákladů, které vstupují do výroby mléka, másla i dalších mléčných výrobků se rozhodně nevrátila na cenu před válkou na Ukrajině. Jde zejména o ceny energií, ceny obalům, poplatky za odpady, mzdy. Nicméně s nastupujícím chladnějším počasím se obsah tuku  v mléce začne pomalu zvyšovat, takže cena smetany může být nižší.

Situace mohla být však i horší, a to zejména s ohledem na povodně, které zasáhly některé části České republiky a na některých místech zkomplikovaly výrobu mléka například kvůli výpadkům elektrického proudu. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského, Jiřího Kopáčka, naštěstí povodně neměly vliv na větší chovy dojnic a jejich stavy.

Přínos pro spotřebitele je nepopiratelný

Ani vyšší ceny másla by spotřebitele neměly přimět k omezování jeho nákupu nebo k upřednostňování jeho náhražek. Máslo obsahuje nasycené tuky, které jsou důležité pro výrobu hormonů, buněčných membrán a produkci energie. Tyto tuky mohou přispět k udržení zdravých buněk a hormonální rovnováhy. Máslo je také výborným zdrojem vitamínu A, který je klíčový pro zdraví očí, imunitní systém a zdravou pokožku. Dalším přínosem másla je obsah vitamínu K2 důležitého pro zdraví kostí a neposlední řadě máslo obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které přispívají ke kardiovaskulárnímu zdraví a mají protizánětlivé vlastnosti.