O říčních krevetách mnoho lidí netuší. Možná právě protože se na kulinářské scéně prosazují teprve krátce. Jakmile vám ale přijdou pod ruku, je možné, že už se jich nevzdáte. S jejich masem se totiž velmi dobře pracuje, díky jeho všestrannosti lze vytvořit skutečně širokou paletu pokrmů. Do každého z nich se pak propíše jemná textura a lehce oříškový nádech, které spolu tvoří zcela jedinečný a nezaměnitelný celek.

Snadná příprava, delikátní chuť

Říční krevety lze vařit, restovat na pánvi i grilovat. Je však potřeba brát na zřetel, že mají skutečně jemné maso, které se při nesprávném zacházení může rozpadat. Vařit se musí zhruba jen polovinu času, než krevety klasické, aby neztratily texturu. Nejlepší, alespoň na začátek, je krevety krátce orestovat na lžíci oleje, s česnekem a bylinkami. Petrželkou rozhodně nic nezkazíte, zajímavá je ale i kombinace s bylinkami výraznějšími, jako je koriandr nebo thajská bazalka. Když jsou krevety zlatavé, můžete do pánve přidat oříšek másla, trošku bílého vína a citronovou šťávu.

Takto připravené krevety jsou výtečné s opečenou bagetou, kterou můžete navíc i vybírat vzniklou krémovou omáčku, také je můžete přidat do zeleninových salátů. Pokud chcete výraznější pokrm, můžete k takto připraveným krevetám přidat také kari směs, zalít je kokosovým mlékem a následně podávat s rýžovými nudlemi anebo rýží.

Plné chutí i za syrova

Pokud patříte mezi milovníky poke bowl nebo sushi, nemusíte se v tomto případě bát sáhnout ani po krevetách tepelně neopracovaných. Díky jemnosti masa mohou být říční krevety snadno zpracovány i do syrových pokrmů. Naložte je pak stejně jako jakékoli jiné maso, které používáte při přípravě tohoto typu pokrmu – do sójové omáčky, rybí omáčky, sezamového oleje a rýžového octa.

Hleďte na zemi původu

Chov říčních krevet je zejména výsadou třetích zemí. Nejvíce je jejich chov rozšířen například v Thajsku, Vietnamu a Indii. Při nákupu je třeba zemi původu zohlednit a vědět, že kvalita produkce ze třetích zemí je dlouhodobě problémová. Doporučovanou variantou je tak volit říční krevety, které pocházejí z farem. Doporučit lze například francouzskou produkci. V regionech jako Bretaň nebo Normandie jsou vyhlášené a vysoce kvalitní farmy, které využívají moderní technologie a udržitelné postupy pro chov krevet v kontrolovaném prostředí. Doporučit lze pak i Andalusii, kde používají uzavřené systémy recirkulace vody, které jsou šetrné k životnímu prostředí a umožňují produkci krevet bez závislosti na přírodních tocích nebo lagunách. V chovu říčních krevet vyniká kvalitou i Itálie. V oblasti Toskánska a dalších regionech s přístupem k řekám a jezerům se začínají budovat moderní farmy pro sladkovodní krevety.

Výhody chovu na vyhlášených farmách

  • Kvalita: Krevety z těchto farem mají často vysokou kvalitu a jsou čerstvě dodávány na místní trhy, což zaručuje výbornou chuť a texturu.
  • Udržitelnost: Moderní farmy se snaží minimalizovat ekologický dopad a často využívají ekologické certifikace (např. ASC – Aquaculture Stewardship Council), které zaručují, že krevety byly chovány odpovědně.
  • Inovace: Využívání technologií, jako jsou biofloc systémy, RAS systémy a šetrné krmné postupy, pomáhá farmám produkovat krevety s nízkým dopadem na životní prostředí.