Jak vysvětluje dietoložka Beth Czewornyová, RD, LD, pro Cleveland Clinic: „Jídlo je pro vaše tělo stejným poháněčem, jako benzín pro auto. Pokud budete jíst levné suroviny, bez výživných látek, nebudete se cítit dobře, budete unaveni a váš výkon bude na nule. TO souvisí také s tím, že hodnota vašich vztahů se bude pohybovat v negativních číslech. Je totiž prokázáno, že tělo, které je bez energie a nemá dostatečně zásobený mozek, hladoví, neumí komplexně komunikovat a na výdej energie v podobě lásky mu nezbývá síla.“ Jestliže jste přesvědčeni o tom, že vše spravíte jedinou koblihou, expertka vás vyvede z omylu. „Není nezbytné jíst, ale především přemýšlet nad tím, co.“ Pokud chcete navždy zatočit s únavou, připravte si stravovací plán, který bude bohatý na živiny, které jsou základními energetickými stavebními kameny.
Sacharidy jako hlavní palivo
Potraviny, ve kterých je vysoký obsah vlákniny a škrobu jsou pro váš mozek i střeva nezbytné. Jsou velmi komplexní na molekulární úrovni, takže je složité pro tělo se s nimi vypořádat, což vede k tomu, že je zpracuje do poslední části. „Dlouhodobý proces zpracování těchto sacharidů vede k tomu, že máte neutuchající energii po celý den. Ideální je jíst je ráno.“ Mezi potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří: Tmavé pečivo, ovesné vločky, rýže, jablka, banány, špenát, brokolice a například také chřest.
Bílkoviny pro výkon i svaly
Vybírejte si takové, které obsahují spíše méně tuků. Ten organismus naopak zpomaluje. „Já doporučuji lososa, tresku, kuřecí maso bez kůže. Kromě toho, pro vegetariány a vegany může být dobrou zprávou, že kvalitní bílkoviny najdete také v semenech a ořechách. Proto doporučuji během dne uzobávat vlašské ořechy, pistácie, chia, slunečnicová semínka a další. Snídaně by měla vždy obsahovat vejce, případně luštěniny.“
Pijte – už jen proti únavě
To, že jste unavení, může být podle odborníků na výživu způsobeno také tím, že málo pijete. Dehydratace zvyšuje pocit únavy, který vás může provázet celý den. Kromě toho expertka upozorňuje: „Dehydratace organismu vede k tomu, že srdce musí pracovat víc. Což třeba pro kardiaky není dobrou zprávou.“ Navíc je to důvodem, proč se, i jinak zdravý člověk, začne rychleji cítit unavený. Hydratace je pro tělo nezbytná, napomáhá zefektivnit procesy v těle – a nejde jen o srdce, ale také fungování ledvin, svalů i kloubů.
Jak je to s kofeinem? Aktivita po jeho konzumaci naroste, únava klesá. Ale vše se po velice krátké době vrací do původního stavu. Tedy ospalosti. Jak dodává odbornice: „Nadměrná ospalost může být dokonce vedlejším produktem pití kofeinových nápojů. Protože únava se zhorší v okamžiku, kdy efekt kofeinu ustoupí, vy ale stále máte pocit, že zvládáte vše.“
Mějte na paměti…
Rychlé cukry ze svého jídelníčku také vynechte. Sice vás nakopnou, ale o to rychleji se budete cítit unavení. Navíc jich zkonzumujete nadměrné množství a zaděláváte si tak na obezitu. Jednoduché sacharidy jsou pro tělo snadno stravitelné, což zvyšuje hladinu cukru v krvi, ale tento efekt velmi rychle klesá.
K únavě nepatří alkohol – ani ji nijak nezažene. Jakmile popíjíte s pocitem, že vás alkohol povzbudí k dalším výsledkům, jdete naproti letargii a otupělosti. Také má vliv na spánek člověka, takže po jeho konzumaci si zaděláváte na stále větší ospalost.
Pravidelně jezte, přemýšlejte nad tím co, vyhýbejte se alkoholu a kofeinu, pokud máte možnost, v okamžiku, kdy jste unavení, dopřejte si desetiminutovou procházku, rozhýbejte tělo. Doporučení vysvětluje, že není dobré vsadit na energetické potraviny, ale spíš na ty, které vaše tělo zpracovává postupně a pomalu. Tak si udržíte zásoby energie pro celý den.
Pozor na ultrazpracované potraviny
Americká Asociace pro Zdraví Srdce, tedy American Heart Association každoročně vydává zprávu o stavu zdraví amerických občanů. Rozpracovanou do několika různých kapitol. A jedna z nich se týká konzumace ultrazpracovaných potravin a jejich vlivu na zdraví člověka. Tedy jeho srdce a cévního oběhu.
První část zprávy, vydaná v květnu tohoto roku, podrobně popsala, jaký mají ultra zpracované potraviny na zdraví dětí. Nyní vyšla další část, která se věnuje zdraví dospělých.
Sandee LaMotteova pro tento zdroj vysvětluje: „ Takto upravené potraviny jsou riskem pro zdraví, bylo by na místě, aby je potravinářský průmysl přestal připravovat i propagovat. Na druhou stranu je fakt, že za další zkoumání stojí otázka, zda jsou všechny tyto potraviny jen „nezdravé“. Podle všech zjištění to tak být nemusí.“
Přesto je na místě, aby i „zdravé potraviny“ z tohoto segmentu zůstaly stále pod drobnohledem odborníků a byly pravidelně kontrolovány. Patří sem například: některé druhy celozrnného pečiva, jogurty, fazolové pomazánky, cukr, rajčatové omáčky. Což podle Christophera Gardnera, místopředsedy AHA, může znít jako dobrá zpráva, ale není tomu tak. „ Je fajn, že i mezi ultrazpracovanými potravinami se najdou takové, které neškodí v takovém množství a intenzitě, jako jiné z tohoto segmentu, neznamená to ale, že jsou zdravé. Jsou plné cukru, soli, tuku. A tak je s nimi třeba nakládat.“
Nebezpečí nadměrné konzumace soli a cukru v potravinách je všeobecné známé, jak dodává profesor medicíny Rehnborg Farquhar na Stanfordské univerzitě: „Současné postupy při výrobě ultrazpracovaných potravin mohou být doplněny takovými přísadami, které vedou k přejídání, závislosti na chuti, mnoha zdravotním problémům. Navíc jde o suroviny levné, takže potenciálně nebezpečné. Nezkoumané a nekontrolované.“