Z České republiky se vyváží asi čtvrtina mléka, jehož kvalita je v zemích Unie věhlasná. Vzhledem k hodnotě koruny je jeho výkup výhodný.  Ovšem ne pro nás, neb z investic do zemědělství tak profitují spíše země EU, které tuto komoditu skupují „Vezměte si, že z národních  zdrojů podporujeme chov krav a výrobu mléka, které vyvezeme do zahraničí, tam se zpracuje a vytvořená přidaná hodnota při zpracování tak zůstává mimo Českou republiku, to rozhodně není dobře,“ upozorňuje prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. „Vyvážíme komodity a dovážíme výrobky, které dokážeme, a mnohdy kvalitněji, vyrobit sami. Místo českých potravin, tak čeští spotřebitelé nakupují výrobky ze zahraničí ale z české suroviny,“ upřesňuje dále prezidentka.

Bez investic to nejde

Má-li se soběstačnost ve výrobě potravin zvyšovat, je nanejvýš nutné navyšovat investice do zpracování a inovování výrobků i výrobních technologií. To ale není zadarmo, navíc oproti jiným zemím Unie zůstává tato investice na straně zpracovatelů. Podpora zpracovatelského průmyslu má u nás trhliny. Nízká míra podpory pak neumožňuje dosažení srovnatelné konkurenceschopnosti s konkurenty z ostatních členských zemí.

Je zcela nesporné, že ve zpracování potravin bychom mohli vynikat. „Čeští potravináři jdou s dobou, investují do nových technologií, inovací ve výrobě i do nových výrobků, které odpovídají trendům dnešní doby, ať už jde o snižování obsahu citlivých živin, jako jsou tuk, cukr nebo sůl, nebo o přidávání prospěšných složek jako je třeba vláknina nebo nejrůznější vitamíny a stopové prvky, nebo o snižování energetické náročnosti výroby, snižováni využíváni plastů ve výrobě apod. Pokud nebudeme investovat právě do těchto nových potravinářských trendů, může se nám velmi lehce stát, že za pár let budou takto inovované výrobky na trhu pouze od zahraničních výrobců, protože spotřebitel je bude požadovat a u nás nebude nikdo, kdo by je vyráběl,“ upozorňuje mluvčí komory Helena Kavanová.

Cesta ze začarovaného kruhu

Řešení, jak takové apokalypse zabránit, je přitom nasnadě. Podle Dany Večeřové by stačilo změnit dotační principy a z národních zdrojů investovat pouze takové suroviny, které jsou vyrobeny i zpracovány v ČR. „Domácí zpracování domácích surovin v tuzemsku by nepochybně výrazně pomohlo zvyšování žádané soběstačnosti a snížení závislosti na dovozech a pomohlo by uspokojit poptávku českých zákazníků po českých potravinách,“ navrhuje šéfka potravinářů.