Italským kuchyním vládnou babičky
Jaké je italské národní jídlo? Těžko říci. Obyvatel Milána vám vysvětlí, že je to rizoto alla Milanese, v Neapoli bude místní obyvatel přísahat na pizzu. Jenže jen ta, která je vyrobena a snědena v městě pod Vesuvem. AŤ už je to jedno, nebo druhé, nejlepší italské jídlo připravují babičky. Ty, které udržují recepty při životě, s láskou o jídle mluví a hodiny ho chystají.
Švédové milují kávu
Možná jste zklamaní, že národním jídlem nejsou IKEA kuličky, jenže je něco důležitějšího, co obyvatel severské Evropy potřebuje k životu. Fika. Jde o slovo, které značí přestávku na kávu, ale nejde jen o horký nápoj a jeho konzumaci. Ideální je vypít ji ve společnosti přátel, socializovat, necítit se osamělý.
Malé porce v USA jsou téměř urážkou
Nečekejte, že se v USA potkáte s miniaturními porcemi. Historicky je v této části světa dáno že hosty je třeba důkladně nasytit. Takže porce jsou větší než velké. Co takhle pět kilogramů masa na osobu? V Restauraci Clinton Station Diner v New Jersey žádný problém. Proto si s sebou raději vezměte přátele a o jídlo se rozdělte.
Britové milují kari
A pravděpodobně víc než sami Indové. Tikka Masala je v Londýně všudypřítomná. Kari je duchovním konceptem, podle rodilých kuchařů zklidňuje mysl, vylepšuje vztahy a je nejen kořením pro přípravu jídla, ale i kořením života. V Anglii je podle posledního průzkumu více než patnáct tisíc restaurací. Kterou si vyberete?
Kiwi na Novém Zélandu není ovoce
Na Novém Zélandu se takto nazývají i usedlíci. Takže budete-li požadovat kiwi, můžete se dočkat mnoha překvapení. Být takto nazýván není urážlivé, je to příjemné. Přátelské a znalecké. Kiwi, které není ze země vyvezeno, je očištěno a stává se zdobným prvkem dortu Pavlova.
V Japonsku jezte jedině celou rolku sushi
Pokud si v Japonsku nechcete udělat ostudu, nikdy rolku nepřekusujte na polovinu, jí se vcelku. Wasabi nepatří do sójové omáčky a z té se nikdy nedělá v misce rybníček. Sushi se jí bez zázvoru, ten má být konzumován mezi kousky pochutiny… Umíte se tedy na japonských ostrovech chovat?
Tapas nemusí být trapas
Malé kousky jídla podávané mezi jídly, k drinkům, podávané dlouho do noci, jsou starobylým stylem stravování. Původně mělo jít o kousky připravené k rychlé konzumaci, aby na ně nelétaly mouchy, později prý začaly být v restauracích podávané přesolené, aby lidi byli nuceni k vyšší konzumaci pití. Také koluje legenda, že chuť štiplavého sýra překryje nedobrou chuť vína… Pak si vyberte. Ale neodmítejte. Tapas voní létem a sluncem.
Vietnamská kuchyně je světovější než kterákoli jiná
Národní kuchyně byla ovlivněna vpádem mongolských hord a jejich stylem stravování. Číňané dovezli hůlky, Francouzští kolonizátoři bagety a paštiku, Američané zmrzlinu. Místní se naučili veškeré suroviny skvěle zpracovávat, takže výsledkem je unikátní směsice chutí a vůní.
Zdroj: Autorský text