Vyhrál by Honza tuhle hádanku? Co mají společného lepší trávení, silnější imunita a nižší riziko civilizačních chorob? Kdyby byla princezne chytrá, řekla by, že odpovědí může být prostá sklenice, naplněná semínky, ořechy, bylinkami a obilovinami.
Takzvaný „diversity jar“, česky třeba sklenice rozmanitosti se stává oblíbeným trikem výživových expertů a jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti i variabilitě.
Zdraví začíná ve střevech
V posledních letech se stále více mluví o tom, že zdraví začíná ve střevech. A není to jen prázdná fráze. Vědecké studie potvrzují, že rozmanitá strava, bohatá na rostlinné složky, posiluje střevní mikrobiom, což má přímý vliv na imunitu i odolnost vůči nemocem.
Podle velké analýzy lidé, kteří konzumovali více než 30 různých druhů rostlinných potravin týdně, měli výrazně pestřejší mikrobiotu než ti, kteří se drželi jen deseti a méně, uvedl článek v magazínu Very Well Health.
A právě tady přichází na scénu koncept diversity jar. Jde o domácí směs semínek, ořechů, obilovin, bylinek a koření, kterou si připravíte dopředu a podle chuti přidáváte do jídel. „Je to jednoduchý způsob, jak do jídelníčku dostat více rostlinných složek, aniž byste museli denně složitě přemýšlet, co nového zařadit,“ vysvětluje nutriční terapeutka Martina Křížová. „Sama mám celou řadu alergií a intolerancí, ale právě takto si nahrazuju mlsání. Můžu opravdu jen doporučit.“
Proč rozmanitost prospívá střevům
Střevní mikrobiom se skládá z miliard bakterií, které mají zásadní vliv na trávení i imunitní odpověď. Čím pestřejší potrava, tím více druhů bakterií ve střevech prospívá. Rozmanitost je tedy klíčem. „Moji klienti často jedí pořád stejné kombinace potravin – rýži, kuře, rajčata. Diversity jar jim ukazuje, že i malý krok, třeba lžíce semínkové směsi, může znamenat velký rozdíl,“ říká Křížová, která se s fenoménem sklenice rozmanitosti potkala a praktikuje jej.
Loňský výzkum potvrzuje, že různé typy vlákniny podporují různé skupiny střevních mikrobů, což zlepšuje trávení a snižuje riziko zánětů. Podle něj je pravidelná konzumace vlákniny spojena se snížením rizika srdečně-cévních onemocnění, diabetu 2. typu i některých druhů rakoviny.
Co do sklenice přidat
Na kouzlu sklenice rozmanitosti je krásné to, že neexistuje jediný recept. Můžete ji přizpůsobit své chuti i tomu, co máte doma. Základem bývají semínka, ať už lněná, chia, slunečnicová nebo dýňová. Přidat můžete i ořechy, třeba pistácie, vlašské ořechy nebo mandle. Výborně se hodí také vločky z ovsa nebo quinoi, sušené ovoce či kousky kokosu. Koření jako kurkuma, skořice nebo zázvor směsi dodá nejen chuť, ale i antioxidační účinek.
„Praktické je mít dvě sklenice – jednu sladkou a jednu slanou. Sladká se hodí do kaší, jogurtů nebo smoothie, slaná pak na polévky, saláty nebo těstoviny,“ doporučuje dietoložka Morgan Pearson, autorka článku pro Verywell Health.
Sladká i slaná verze
Sladká varianta může obsahovat vločky, chia semínka, kokos a lyofilizované borůvky. Skvěle chutná s jogurtem nebo na toastu s arašídovým máslem. Slaná zase může spojovat lněná semínka, dýňová jádra, drcené pistácie a špetku kurkumy s černým pepřem. Taková směs je ideální na posypání zeleninové polévky nebo avokádového toastu.
„Právě bylinky a koření přinášejí další benefity. Jsou zdrojem polyfenolů – rostlinných látek s antioxidačními účinky, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu a zároveň podporují růst prospěšných střevních bakterií,“ doplňuje Martina Křížová.
Na co si dát pozor
I když se „diversity jar“ hodí téměř pro každého, je dobré myslet na několik drobností. Pokud nejste zvyklí na vysoký příjem vlákniny, začněte po malých dávkách, jinak vás může potrápit nadýmání. Lidé s alergií na ořechy by měli směs přizpůsobit, například použít pouze semínka a obiloviny. A v neposlední řadě myslete na kalorickou hodnotu. Ořechy a semínka jsou zdravé, ale energeticky vydatné. Stačí jedna až dvě lžíce denně.
Sklenice rozmanitosti je důkazem, že jednoduché nápady často fungují nejlépe. Bez složitých receptů a časově náročných příprav získáte do jídelníčku více druhů rostlin, vlákniny a antioxidantů. To vše s pozitivním dopadem na střeva, imunitu i celkové zdraví. Ať už zvolíte sladkou nebo slanou variantu, jde o drobný rituál, který může mít velké výsledky.