„Setkáváme se s tím, že stroje nejsou řádně vyčištěné, sanitace probíhá jen povrchně a postupy se často zkracují,“ upozorňuje Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI. U točených zmrzlin se podle něj navíc stále opakuje praxe, kdy směs zůstává ve stroji přes noc a druhý den se znovu používá. „V takových případech se bakterie snadno přenášejí ze zařízení zpět do směsi,“ dodává.

Do laboratoří se letos dostalo 146 vzorků kopečkových a točených zmrzlin, přičemž u 67 z nich se překročily limity stanovené právními předpisy. Nešlo o náhodné odchylky, ale o opakované nálezy zvýšených počtů bakterií z čeledi Enterobacteriaceae – tedy ukazatele, že hygienická rutina v provozu selhala. Typicky jde o nedostatečně vyčištěné stroje nebo nesprávný výrobní postup. Že mezi problematickými vzorky převažovala vanilka, není překvapení – jednoduše proto, že se prodává nejvíce.

Led „s překvapením“

Kontroly ledu do nápojů dopadly ještě hůře. Z 53 dokončených hodnocení v roce 2025 nevyhovělo 30 vzorků. Analýzy prokázaly výskyt bakterií Escherichia coli, enterokoků i koliformních bakterií. Příčinou je opět špatná údržba výrobníků a zanedbaná dezinfekce. Při pohledu do archivních výsledků je patrné, že podobné potíže se opakují každý rok. U zmrzlin se podíl nevyhovujících vzorků většinou pohybuje mezi 45 až 53 procenty. Ani led do nápojů na tom není lépe – někdy se čísla drží níže, jindy vyskočí až k alarmujícím hodnotám.

 

Každoroční evergreen?

V roce 2024 například nevyhovělo 37,5 procenta testovaných vzorků, zatímco o dva roky dříve to bylo více než 74 procent. Žádný stabilní trend z toho nevyčteme, spíš kolísání, které ukazuje, že hygienická praxe v části provozů pořád není samozřejmostí. Co z toho plyne pro zákazníky? Pokud se do zmrzliny nebo kostky ledu dostanou nežádoucí bakterie, mohou vyvolat zažívací obtíže – od průjmu až po zvracení. U dětí, seniorů nebo lidí s oslabenou imunitou mohou být následky ještě nepříjemnější.

„Podíl nevyhovujících vzorků sice nelze vztáhnout na celý trh, protože inspekce se při výběru zaměřuje na rizikové provozy, ale ukazuje to, že část podniků hygienu stále podceňuje,“ připomíná Kopřiva. Tam, kde inspektoři odhalili nedostatky, zakročili okamžitě. Zakázali používání závadných strojů nebo výrobu ledu, nařídili provozovatelům důkladnou sanitaci a povinný mikrobiologický rozbor v akreditované laboratoři. Teprve když nový test potvrdí, že je vše v pořádku, mohou podniky znovu vyrábět.

 

Zmrzlina a led patří k symbolům léta. Aby však jejich konzumace neskončila zdravotními komplikacemi, je nezbytné, aby provozovatelé dodržovali hygienické postupy a pravidelně čistili zařízení. Výsledky SZPI z roku 2025 bohužel potvrzují, že část provozů tuto povinnost stále bere na lehkou váhu – a spotřebitelé by proto měli být při výběru letního osvěžení obezřetní.