Zelený čaj není zázračný elixír, ale spíš jakýsi nepsaný rituál, který dokáže zklidnit, osvěžit a přivést naši mysl zpět do přítomného okamžiku. 

Podle čajového mistra Dominica Marriotta z Ahmad Tea v sobě tento nápoj spojuje vědu, tradici i mikromeditaci – a při správné přípravě nabízí víc než jen chuť.

Zelený čaj jako každodenní mikromeditace

Když se ráno na chvíli zastavíte a nalijete si do šálku zelený čaj, může to být víc než jen způsob, jak se probrat. Ostatně, tento rituál pochází z Japonska, a japonský životní styl je v posledních letech stále větší inspirací i pro uspěchanou Evropu.

Japonci nazývají tento okamžik „čajovou cestou“. A moderní věda jí dává za pravdu. Pravidelné pití zeleného čaje může  snižovat riziko srdečních chorob, další výzkumy zase, že látka EGCG (Epigallokatechin-3-gallát) vyskytující se v lístcích zeleného čaje pomáhá tělu bojovat s oxidačním stresem a podporuje dlouhověkost.

Jak se liší černý a zelený čaj?

Jemná květinová vůně, čistý zelený čaj a promyšlená výroba dělají z jasmínového čaje záležitost, kterou ocení i náročnější chuťové pohárky. Jasmínový zelený čaj v sobě spojuje tradiční řemeslo a lehkost moderního stylu a má své kořeny hluboko v čínské čajové kultuře. 

Tradičně se připravuje tzv. scentováním, tedy vrstvením čerstvě natrhaných květů jasmínu s čajovými lístky, obvykle zeleného čaje. „Jasmínové květy sbíráme nerozevřené, později se poupata rozevřou a jasmínové aroma přirozeně přechází do čaje, který absorbuje jejich úžasně nasládlou květinovou vůni. Tento proces se opakuje třikrát i víckrát, aby se docílilo žádoucí intenzity chuti,“ popisuje Dominic Marriott.

Trh s čajem stále roste

V roce 2024 byl trh s jasmínovým čajem podle studie společnosti Verified market reports oceněn na přibližně 1,98 miliardy USD a očekává se, že do roku 2033 poroste průměrnou roční mírou růstu kolem 5,3%. Lidé totiž stále více oceňují jeho benefity a mnoho mladých lidí se odklání od kávy a hledají „zdravější“ řešení.

Dlouhodobé pití zeleného čaje podle některých studií může snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění a podporovat imunitu. Za zmínku stojí také jeho antimikrobiální účinky, které prospívají zdraví ústní dutiny a snížení rizika zubního kazu.

Jak na jasmínový čaj co nejlépe

Ne každý ví, že zelený a černý čaj pocházejí ze stejné rostliny. Je jí Camellia sinensis, ale velmi záleží na tom, jak se lístky téže rostliny zpracovávají. „U černého čaje se po sklizni lístky obvykle nechají zavadnout a poté rolují nebo krájí, aby se uvolnily enzymy. Následně jsou vystaveny oxidaci, fermentaci. Při ní reagují s kyslíkem, což změní barvu lístků a ovlivní aroma i chuť,“ říká Marriott. Podle něj se u zeleného čaje lístky po sklizni a lehkém zavadnutí prvně zahřívají a až poté rolují, což zastaví enzymatickou oxidaci. Tím se zabrání změně barvy i chuti a zachovají se živá zelená barva, přirozené látky a čerstvé travnaté tóny.

Díky této metodě zůstává v zeleném čaji vyšší množství polyfenolů, aminokyseliny L-theaninu a kofeinu, tedy látek, které pomáhají soustředění, ale zároveň zklidňují.

A jak si jej doma připravit tak, jako v čajovně? Možná vás překvapí, že na každý šálek byste si měli zase znovu připravit čerstvou vodu, ne tedy již přehřívanou vodu z konvice, nebo vodu dlouho odstátou. „Doporučuji louhovat při teplotě vody 90-100 °C po dobu 3-5 minut, aby se optimálně rozvinula chuť a vůně bez hořkosti. Čaj si můžete dopřát v jakoukoliv denní dobu. Osobně si ho nesladím, protože jeho krásná květinová exotická chuť je delikatesa sama o sobě, ale samozřejmě volba je na vás,“ dodává Dominic Marriott.

Antioxidanty, které zpomalují čas

Zelený čaj bývá spojován s hubnutím, ale jeho přínos jde mnohem dál. „EGCG je sloučenina, která v těle bojuje proti oxidačnímu stresu. Jinými slovy – pomáhá zpomalovat opotřebení buněk,“ uvádí Marriott. Tento účinek potvrzují i odborníci, kteří našli souvislost mezi pitím zeleného čaje a nižším rizikem neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimer či Parkinson. Kombinace kofeinu a L-theaninu navíc funguje jako přirozený stimulátor mozku, posiluje paměť, zlepšuje náladu a umožňuje zůstat bdělý bez neklidu.

Zelený čaj obecně je příkladem toho, jak se tradiční produkt může stát moderním hitem. Oslovuje i dnešního spotřebitele, který stále častěji hledá zdravější alternativy k slazeným nápojům.

Zelený čaj jako každodenní restart

Každý šálek tak může být malou mikromeditací. Možná si toho ze začátku ani nevšimnete. Ale když se každé ráno na pár minut zastavíte, nalijete horkou vodu do šálku, přikryjete ho a chvíli jen čekáte – dějí se velké věci. Čaj je totiž okamžik. Přestávka. A právě v dnešním světě má tohle neuvěřitelnou sílu.

Zelený čaj není lék, ale může být lékem na přetlak dne. Podle vědců i čajových mistrů spojuje fyziologické účinky s psychickou rovnováhou. V jednom šálku čaje najdeme antioxidanty, klid i přítomnost. A možná právě proto si ho svět zamiloval víc než kdy dřív.

Kristýna Malá