Umělá inteligence v zemědělském a potravinářském oboru sehrává důležitou úlohu již několik let, například při robotickém řízení dávek hnojiv v procesu pěstování zemědělských plodin, osvědčila se v některých velkochovech při detekci zdravotního stavu dojnic, v retailu pak například při řízení objednávek a doplňování zboží ve skladech, navíc tak, aby bylo co nejvíce omezeno plýtvání. V poslední době ale boduje i na gastronomickém poli. Ačkoli je lidský faktor v oboru zcela nenahraditelný, už jen pro prostý fakt, že bude trvat ještě dlouhou řádku let, než se umělá inteligence naučí vařit, servírovat a vydávat, má oproti člověku nespornou výhodu. Dokáže totiž velmi rychle analyzovat data ze sociálních sítí, odborných článků i menu restaurací napříč celým světem a díky tomu velmi efektivně a neomylně sledovat trendy. Kuchaře nebo výrobce potravin samotné tedy v blízké budoucnosti patrně zcela nenahradí, díky její implementaci lze tedy očekávat, že významně urychlí vývoj gastro trendů. Zatímco v minulosti mohlo vytvoření nového produktu trvat něco okolo dvou let, AI proces radikálně krátí. Při uvádění novinek tak lze uvažovat v řádu dnů až týdnů.

První výkop plný energie

Ani vývoj prvního potravinářského výrobku, který vznikl pod taktovkou inteligentního softwaru, netrval dlouho. O jeho vstup na trh se postaral lídr v oblasti výroby energetických drinků HELL ENERGY. S revoluční novinkou, která byla naprosto průlomová, vyrazil do světa v létě minulého roku. „AI využila nejnovější informace a vytvořila nejlepší možnou recepturu. Vzala při tom v úvahu nejen přání a požadavky konzumentů, jejím cílem bylo i stvoření perfektního nápoje skvělé chuti,“ uvedla mediální zástupkyně společnosti Alexandra Prochorova. Dokonalou práci AI pak korunoval fakt, že ve výsledném výrobku byla zohledněna i lidská potřeba přijímat tělu prospěšné látky, první HELL A.I. byl tak prvním drinkem na světě vytvořeným touto cestou, který byl doplněn o vitamíny, aminokyseliny, výtažky z bylin a zároveň připraven nejen v souladu s platnou právní úpravou, ale zároveň ve shodě s předpisy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a ohledem na příjem doporučených denních dávek všech použitých látek. Přesnou recepturu prvního výkopu s příchutí Tutti-frutti si společnost přirozeně chrání, postup je zálohován pouze v jednom vysoce zabezpečeném počítači v centrále maďarské továrny HELL ENERGY a v přísně střeženém trezoru ve Švýcarsku. K dostání je však v šedesáti zemích světa.

 

Vývoj nových chutí

Svěží vítr pak přináší umělá inteligence i do tvorby menu v restauracích. Schopnost spojovat algoritmy a analyzovat chuťový profil jednotlivých ingrediencí vede k předpokladu vytvářet doposud neobjevené kombinace. Ve světě už jde o stále více vídanou praxi, která má i pozitivní ekonomický potenciál. Podle vyjádření provozovatelů gastronomických podniků uplatnění AI přináší jednak vyšší zvídavost zákazníků, kteří mají touhu ochutnat inovativní pokrmy, což zajišťuje vyšší ziskovost, zároveň se díky analýze dat o chuťových preferencích zákazníků omezuje plýtvání. AI totiž dokáže vytvářet pokrmy i s předpokladem, jak se uchytí na trhu.

Jedněmi z průkopnických podniků, které začaly výhody AI po světovém vzoru využívat i v Čechách, byly pražské restaurace Červený Jelen a Trezor Špork. S výsledky jsou spokojeni všichni – jak majitelé, tak zákazníci, kteří paradoxně ve většině případů ani netuší, že restaurace takový nástroj vůbec používají. „Myslím, že jsme ji jako jedni z prvních začali reálně využívat, někdy začátkem minulého roku. Snažíme se udržet na špičce toho, jak se využívat dá. Využíváme placené verze, využíváme nástroje, které předtím nebyly, tvorbu obrázků a videí,“ prozradil spolumajitel podniků Jiří Panuška ve vysílání Českého rozhlasu.

Pokrm s českou trikolorou

Nyní představila první pokrm, který vytvořila čistě umělá inteligence, i pražská restaurace Triton a podle všeho šla s využitím míry technologií ještě o kousek dál. „Vím, že několik kolegů používá AI k tvorbě výpočtů, jiní ji mají k přidávání 1-2 surovin. Nicméně moje verze AI s názvem Chef AI je o něco chytřejší, naskenovala poměrně hodně receptů, takže jsem to risknul a dal na jídelní lístek jeden pokrm, který pochází čistě z AI,“ řekl exkluzivně pro CZ TEST šéfkuchař podniku Tomáš Kohút. Novinka potěší zejména milovníky masa, jde vlastně o steak v českých národních barvách s lehce nasládlou omáčkou, odrážející bohatství naší kuchyně. K tomu jako přílohu umělá inteligence navrhla pečenou červenou řepu a omáčku z karamelizovaného křenu.

Punc jedinečnosti

Úkolem pro chytrý hardware bylo vytipovat tradiční české suroviny, které mají Češi rádi a z nich pak vytvořit pokrm, který není tradiční, ale je zajímavý a přesto má blízko k českému prostředí. A jak si pojistit úspěch? „AI jsem zadal i rozkaz: zakomponuj do něj nápad tak, aby si ho lidé zapamatovali a hodně o něm diskutovali,“ prozrazuje dále kuchař svou fintu. „Odpovědí byl recept na Lazurskou hovězí svíčkovou s hnědým máslem, karamelizovaným vinným křenem, jemným pyré z červené řepy a kmínovým kváskovým chlebem,“ řekl více k pokrmu, který je už nyní v nabídce restaurace a který se těší tak velkému úspěchu, že podnik bude podobnou vizi nadále rozvíjet. „Plánuji udělat jedno kompletní menu, ve kterém bude zakomponována myšlenka a hostům to nasadí brouka do hlavy,“ slibuje také Kohút.

Otázkou zůstává, kam až se může využití technologií, posouvat. Kreativitu kuchařů prý AI patrně nepřekoná. „Kreativita je velmi komplexní proces, který zahrnuje nejen technické dovednosti, ale také vášeň, emoční inteligenci a schopnost vnímat svět kolem sebe. Zatímco AI může být nástrojem na podporu kreativity, věřím, že lidská přítomnost a intuice budou stále nezbytné pro vytváření skutečně výjimečných kulinářských zážitků,“ dodal také šéfkuchař. Navíc – AI bude muset stále někdo zkušený hlídat. „Při tvorbě menu pomocí AI existuje riziko, že systém může vybrat kombinaci ingrediencí nebo jídel, které nejsou vhodné nebo nesourodé. To může být způsobeno nedostatkem lidského posouzení a chápání kontextu, jako je sezónnost ingrediencí, regionální preference nebo komplementarita chutí. V případě chyby se vyskytne otázka, zda chyboval člověk, který napsal nedostatečné zadání anebo AI, která vrátila odpověď bez toho, aby počítala s pravidly, o kterých neví,“ dodal.