Tento drobný posun ale znamená víc než jen změnu chuti. Kokosová voda dodává tělu přirozené elektrolyty – minerální látky důležité pro hydrataci a celkovou rovnováhu. Obsahuje například draslík a hořčík, které hrají roli i při snižování oxidačního stresu. „Jeden šálek kokosové vody Vita Coco má zhruba 470 miligramů draslíku, což odpovídá desetině doporučené denní dávky. K tomu ještě přidává přibližně 19 miligramů hořčíku,“ upřesňuje nutriční specialistka Mackenzie Burgessová pro New York Post.

 „Pro spoustu lidí je to nenásilný způsob, jak si do ranního rituálu dostat něco trochu zdravějšího,“ podotýká. Trend přichází navíc v době, kdy mnoho lidí přijímá málo elektrolytů – například kvůli nízkému příjmu ovoce a zeleniny – může být taková forma doplnění nenásilná i osvěžující.

Volte kokosovou vodu bez přidaného cukru

I v tomto případě sklízí neotřelá kombinace chutí úspěch – podobně jako v minulých sezónách espresso tonic. Do českých kaváren se trend ještě nedostal. Vzhledem k faktu, že ovládá už i české sociální sítě, je patrně jen otázkou času, kdo clous coffee poprvé do nabídky zařadí. 

Prozatím musejí spotřebitelé vsadit na domácí přípravu, která rozhodně není složitá. Základem je kvalitní espresso – ideálně dvojité. To si připravíte klasicky ve stroji nebo třeba v moka konvičce, záleží na vašich možnostech a preferencích. Než ho ale vlijete do sklenice, nechte ho mírně vychladnout, jinak se vám led okamžitě rozpustí a chuť zřídne.

Do větší sklenice nasypete led – čím více, tím lépe. Přelijete jej zhruba 100–150 ml kokosové vody. Následuje vaše espresso, které opatrně nalijete přes kostky ledu tak, aby vznikla hezká dvouvrstvá kompozice. Ve finále můžete kávu zakápnout i kokosovým mlékem.

Je tu však jedno doporučení na závěr. „Chuť této směsi nemusí být pro každého – zvlášť pokud si potrpíte na klasické kávové tóny. Navíc některé kokosové vody bývají doslazované, takže doporučuji kontrolovat etiketu a volit ty s maximálně 2 gramy přidaného cukru – ideálně bez něj,“ radí Burgessová.