Stárnutí s sebou přináší viditelné i neviditelné změny. Zatímco vrásky a ochablost kůže jsou na první pohled patrné, existují i projevy, které si často ani neuvědomujeme, například specifický tělesný pach, který někteří spojují se „zápachem stáří“.

A ačkoli se o něm spíše taktně mlčí, věda už dnes ví, že tento fenomén je reálný a má konkrétní chemické pozadí. Hlavní roli hraje látka jménem 2-nonenal, vznikající oxidací lipidů na pokožce, a právě ta je zodpovědná za typickou vůni spojenou s vyšším věkem.

Podle nedávného článku New York Post z června 2025 by ale mohla existovat jednoduchá pomoc. Řasa chlorella. Tato sladkovodní řasa známá svým obsahem chlorofylu, antioxidantů a bílkovin, má podle japonské studie schopnost redukovat hladinu 2-nonenalu v tělesném pachu. „Je fascinující, že i na tak jemné procesy, jako je náš pach, může mít vliv výživa,“ komentuje nutriční terapeutka Veronika Hanáková, která se zabývá vlivem potravin na biochemii těla. „Změny v tělesném pachu ale nejsou jen mýtem spojeným se stárnutím. Řasa chlorella je nejen výživová bomba, ale také tiší pachové stopy času.“

Chlorella jako zelený štít

Chlorella je známá pro svůj vysoký obsah chlorofylu, vitaminu B12, železa, aminokyselin a silných antioxidantů. Právě antioxidanty pomáhají snižovat oxidační stres, který je hlavním spouštěčem tvorby 2-nonenalu. Studie například potvrdila, že 6 týdnů konzumace chlorelly vedlo k výraznému snížení tělesného pachu u skupiny lidí nad 40 let.

Mechanismus je jednoduchý: chlorella detoxikuje tělo, váže na sebe toxiny i těžké kovy a zároveň tlumí vnitřní záněty. „To vše se pak odráží i na povrchu – nejen na pokožce, ale i v jejím mikroklimatu,“ dodává Hanáková. Zelené potraviny, zejména řasy, přitom nejsou jedinými spojenci v boji s tělesným pachem.

Co jíst (a nejíst), pokud chceme vonět svěže?

Strava má přímý vliv na metabolické procesy, tedy včetně toho, jaké látky se vylučují potem a jak kůže reaguje na vnější i vnitřní zátěž. Z potravin, které zhoršují tělesný pach, se nejčastěji uvádí nadměrná konzumace:

  • tučných mas (zejména červeného masa),
  • smažených jídel,
  • alkoholu,
  • rafinovaného cukru,
  • česneku a cibule (přechodně zhoršují dech i pot).

Naopak na druhé straně pomyslné vůňové škály stojí potraviny, které tlumí oxidaci, podporují střevní mikrobiom a zklidňují záněty. Patří sem:

  • listová zelenina (špenát, kapusta, polníček),
  • zelené řasy (chlorella, spirulina),
  • fermentované produkty (kefír, kimchi),
  • potraviny s chlorofylem a polyfenoly (zelený čaj, matcha),
  • omega-3 tuky (lněná semínka, vlašské ořechy, ryby).

„Tělo staršího člověka má nižší schopnost regenerace a neutralizace volných radikálů. Proto je klíčové, aby měl stravu bohatou na antioxidanty, které tyto procesy tlumí,“ potvrzuje i MUDr. Eva Podrazilová, geriatrická specialistka.

Tělesný pach jako signál

Pach těla není jen společenský problém. Může být indikátorem zánětlivých procesů, nerovnováhy mikrobiomu nebo selhávající detoxikace. U seniorů se navíc může kombinovat i s omezenou hygienou, dehydratací a užíváním léků, které ovlivňují metabolismus. Proto může být užitečné sledovat i tuto „neviditelnou stopu“, kterou tělo zanechává. A jídlo je v tomto směru silným nástrojem, jak procesy stárnutí zpomalit – nebo je alespoň učinit příjemnějšími pro okolí i pro nás samotné.

Vůně začíná opět na talíři

Stárnutí se nevyhneme, ale můžeme ovlivnit, jak ho prožíváme, i jakým způsobem ho „komunikujeme“ tělu i světu. Změny tělesného pachu nejsou nevyhnutelným osudem. Díky správné stravě, včetně superpotravin jako je chlorella, můžeme tělu pomoci zůstat čisté nejen zevnitř, ale i navenek. A v tom je možná víc než jen kosmetika, u našich rodičů a prarodičů jde často o důstojnost, sebevědomí a zdraví.