Původ horchaty sahá až do Španělska, kde se vyráběla z tygřích oříšků neboli šáchoru jedlého (chufa). Tato rostlina se do Evropy dostala z Afriky a vytvořila základ pro „horchata de chufa“. Když se Španělé vydali do Nového světa, přenesli s sebou i tento recept. Jenže na americkém kontinentu šáchor prakticky nerostl, a tak se začalo experimentovat. Náhradou se stala rýže – a právě z ní vznikla mexická varianta, která se stala světově nejznámější.

Mexická verze, která dobyla svět

V Mexiku se horchata usadila jako nepostradatelný doprovod k pikantním jídlům. K tacos, burritům nebo enchiladám nabízí jemně sladký kontrast, který osvěží i po nejpálivější omáčce. Nápoj se podává vychlazený, často v pouličních stáncích nebo taqueriích. Ve Španělsku se naopak dodnes udržuje tradice namáčet do horchaty pečivo zvané fartons – dlouhé nadýchané tyčinky.

Horchata dnes: latté, koktejly i moderní twisty

Současnost ukazuje, že horchata není jen tradiční recept, ale i inspirace pro nové kombinace. V kavárnách se objevuje „horchata latté“, kdy se sladká rýžová směs mísí s espressem. V barech zas experimentují s koktejly, kde se horchata kombinuje s rumem, bourbonem nebo dokonce s tequilou. Díky své jemné chuti a krémové konzistenci je ideálním základem pro nekonečnou škálu variací.

Jak si horchatu připravit doma?

Chcete-li si dnešní National Horchata Day připomenout i u vás doma, recept je překvapivě jednoduchý. Stačí rýže, voda, mléko (nebo rostlinná alternativa), skořice a trochu cukru. Rýži se skořicí nechte přes noc odpočinout ve vodě, poté směs rozmixujte a přeceďte. Nakonec přidejte mléko a cukr podle chuti. Výsledkem je jemný, krémový nápoj s nádechem skořice, který vás spolehlivě osvěží.