Ohledně přínosů, anebo naopak nebezpečí kávy toho bylo npasáno skutečně mnoho. Tradovalo se, že počet šálků kávy by neměl denně přesáhnout určitý počet, protože hrozí riziko srdečních selhání. Nejhorší byla vždy káva turecká, tedy lógrová, jak ji známe my, Husákovy děti. Jenže ono to s kávou vůbec nebude tak černé. Tedy spíše hnědé.
Dlouhodobá studie z konce loňského roku totiž odhaluje, že ženy, které si denně dopřejí několik šálků filtrované kávy, mají výrazně vyšší šanci vstoupit do sedmdesátky zdravé. Tedy zdravé s ohledem na běh času, samozřejmě. Bez chronických onemocnění a s jasnou myslí. Přitom jednoznačně záleží na zdroji kofeinu a vyhýbání se slazeným nápojům…
Káva jako investice do zdraví
Představte si, že ten ranní šálek kávy nemusí být jen povzbuzujícím rituálem, ale i investicí do vašeho budoucího zdraví. Nedávná masivní studie, která sledovala téměř 50 000 účastnic v rámci projektu Nurses’ Health Study během dlouhých třiceti let, přináší povzbudivou zprávu pro milovnice tohoto horkého nápoje.
Vědci zjistili, že pravidelné pití filtrované kávy může u žen zásadně zvýšit šanci na „zdravé stárnutí“ ve smyslu života bez vážných chorob a s lichotivou fyzickou i psychickou kondicí.
Svou roli při tom hraje nejen kofein jako takový, ale i řada bioaktivních látek v kávě obsažených, zejména antioxidantů či flavonoidů, které pomáhají snižovat zánět a podporovat cévní metabolismus.
Jak ale vypadají přesná čísla? A proč neplatí, že každý kofein je stejně dobrý?
Výsledky z konference prezentované doktorkou Sarou Mahdavi z Harvardu, popisují, že ženy ve věku 45 až 60 let, které pily přibližně dva až pět malých šálků denně (což odpovídá ekvivalentu zhruba 315 mg kofeinu denně), měly v rámci výzkumu až o 2–5 % vyšší pravděpodobnost, že ve svých sedmdesátkách dosáhnou „zdravého stárnutí“.
Do této kategorie pak studie zařadila ženy bez výskytu 11 hlavních chronických onemocnění, s nepoškozenou kognitivní a fyzickou kondicí i duševním zdravím. „Zjistili jsme, že ženy, které v středním věku konzumovaly mírné množství kofeinové kávy, měly větší šanci dožít se dobrého zdraví… To neznamená, že káva je všelék, ale pro ty, kteří ji již pijí a dobře snášejí, se zdá být pozitivní součástí zdravého životního stylu,“ uvedla Sara Mahdavi.
Samozřejmě ale nejde o všechny typy kávy, to by to bylo až moc snové.
Není káva jako káva
Ne všechny kofeinové nápoje se ale chovají stejně. Tato studie zdůrazňuje, že žádný pozitivní vliv nebyl zaznamenán u dekofeinu, čaje ani kolových slazených nápojů, které jsou naopak civilizačním zlem.
S tím souhlasí i výživová poradkyně Martina Křížová, která pro Svět potravin řekla: „Rozdíl mezi kávou a kolovými nápoji je zásadní nejen v původu kofeinu, ale především v tom, co dalšího s kofeinem konzumujeme. Zatímco káva obsahuje kromě kofeinu i prospěšné polyfenoly a antioxidanty, které mají například protizánětlivé účinky, kolové nápoje jsou plné přidaného cukru, kyseliny fosforečné a aditiv, která mohou negativně ovlivnit například hustotu kostní hmoty nebo metabolismus glukózy. Výzkumy opakovaně potvrzují, že pravidelná konzumace slazených nápojů, včetně coly, zvyšuje riziko diabetu 2. typu, obezity a kardiovaskulárních onemocnění. Je proto velmi důležité rozlišovat nejen množství kofeinu, ale především jeho zdroj a to, s jakými dalšími látkami kofein přijímáme.“
Což samozřejmě potvrzují i světové studie, protože každý denní šálek coly snižuje dle studie pravděpodobnost „zdravého stárnutí“ až o 20–26 % . Takže obecně platí „káva ano, slazené nápoje s kofeinem stokrát ne!“, protože právě vysoký obsah cukru a prázdných kalorií v colách může vést k obezitě, cukrovce i vysokému tlaku .
Kofein = antioxidanty & střídmost
Co dělá kávu výjimečnou, není však samotný kofein. Káva obsahuje přes 100 bioaktivních látek včetně fenolových kyselin a flavonoidů, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky, což může snižovat riziko cukrovky, onemocnění srdce i některých druhů rakoviny.
Nicméně varování tu je. Nadměrná dávka zatěžuje trávení, vyvolává nespavost nebo bušení srdce a může omezit vstřebávání vápníku, což je riziko zejména pro postmenopauzální ženy. „Standardně se doporučuje držet se zhruba čtyř až pěti šálků denně a nekombinovat kávu s velkým množstvím cukru či smetany,“ říká pro Svět potravin Martina Křížová.
A rada na závěr?
Ano, máme ji. Je to rada klinické dietoložky Lindsay Malone, která pro magazine Health řekla: „Zatímco malé až střední množství kávy má protizánětlivé účinky, více než 400 mg kofeinu denně může ve skutečnosti způsobit zánět… Nejlepší čas na pití kávy je ráno, ideálně před polednem, aby nedošlo k narušení produkce melatoninu a spánku.“
Takže i zde platí, všeho s mírou. Což ale nesnižuje v mnohém převratný efekt nové studie, že filtrovaná káva může být kouzelným doplňkem protistárnoucího životního stylu. Den co den přináší malé zvýšení šance na zdravé stárnutí, avšak káva sama o sobě nestačí. Je důležité jíst pestrou stravu, hýbat se, spát a vyhýbat se kouření i přemíře cukru. Takže pokud vám káva chutná a dobře snášíte tu trochu hořkosti s ladným šálkem mléka nebo bez něj, může to být jeden z malých, ale mocných boosterů, které společně formují delší a zdravější život.