
Varování spotřebitelům! K zákazníkům si to namířily kontaminované lahůdky
Oblíbená česká chuťovka se může proměnit v časovanou bombu. Státní veterinární správa (SVS) varovala před matjesovým salátem s olomouckými tvarůžky od výrobce Heleb, který obsahuje nebezpečné bakterie listerie. Na trh se dostalo 160 kusů tohoto výrobku, přičemž většina již skončila u zákazníků.

Lidské tělo je plné chemických látek z jídla a jeho obalů, aneb Když poplašné zprávy spolehlivě straší spotřebitele
Diskuse o chemických látkách v obalech potravin přirozeně vzbuzuje strach. Nikdo se přece nechce dobrovolně otrávit. Ovšem poplašné zprávy některých médií, které referují o potravinářském světě jako o vysoce toxickém prostředí, jsou poněkud přitažené za vlasy. Existenci chemických látek, jejichž stopové množství se může teoreticky přenášet z obalů do potravin a následně do lidského těla popřít nelze, jejich množství je ale přísně regulováno a kontrolováno!

Sezóna svařáku je tady! Nepoctivci si pořádně namastí kapsy, spotřebitelé to často nepoznají
Když staří Římané vymysleli svařené víno, patrně vůbec netušili, že jeho věhlas neuhasne ani v dalších tisíciletích a že bude i v 21. století jedním z nejvýraznějších symbolů té pravé zimní atmosféry a přicházejícího Adventu adventu téměř po celé Evropě. Ve světě používá různé krycí názvy - gGlögg ve Švédsku, Gglühwein v Německu, vin chaud ve Francii, mulled wine v anglicky mluvících zemích anebo vin brulé v Itálii, odkud možná trochu i překvapivě pochází.

Varování spotřebitelům: V bezlaktózových výrobcích byla laktóza
Bezlaktózové výrobky od českých mlékáren Savencia a Mlékárna Kunín byly s laktózou ve dvojnásobném množství, než povoluje zákonný limit, zjistila v laboratoři Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jde o sýr Lučina a o čerstvé polotučné mléko, uvedla inspekce na síti X s odkazem na web Potraviny na pranýři. Lidem s intolerancí na laktózu mohou takové potraviny způsobit zdravotní potíže.

Konzumace cukru u dětí: Prvních 1000 dní života rozhoduje
Pokud děti v prvních 1000 dnech svého života jedí méně cukru, může to u nich snížit riziko vzniku závažných onemocnění v dospělosti. Naznačuje to výzkum, o kterém na svých internetových stránkách informuje britská stanice BBC. Jeho autoři zkoumali dopady, jaké mělo v Británii ukončení přídělů na cukr v letech po druhé světové válce.

Žvýkačka je fenomén, ale kdo by chtěl žvýkat starou pneumatiku?
Už uplynulo bezmála 155 let od vynálezu, který si podmanil bez nadsázky celý svět. A zatímco dříve se přeli tak maximálně historikové o to, kde peprmintový fenomén vznikl, dnes se vedou bouřlivé diskuze nad zdravotní prospěšností.

Češi na talíři: Ceny jídla versus jeho výživová hodnota – co ovlivňuje naše volby?
I když se v poslední době mírně zvyšuje zájem o zdravé stravování, stále přetrvává tendence k odbývání stravy, tvrdí Aneta Martišková ze společnosti Edenred. Podle průzkumu Barometr Food, provedeného mezi 2807 respondenty, Češi často upřednostňují cenu potravin před jejich nutriční hodnotou. Hlavními faktory bránící konzumaci vyváženější stravy jsou nedostatek času na přípravu obědů, vysoká konzumace masa a naopak nedostatečný příjem zeleniny.

SIAL Paris: přední světový veletrh potravinářských inovací oslaví historické 60. výročí.
Veletrh SIAL Paris 2024 je připraven přivítat více než 7 500 vystavovatelů z více než 200 zemí, přičemž se očekává, že 75 % účastníků bude ze zahraničí. Nadcházející ročník, který je již považován za hlavní globální událost v potravinářském průmyslu, slibuje stát se jedinečným setkáním inovátorů, myšlenkových vůdců a osob s rozhodovacími pravomocemi z celého světa.

I voda ovlivňuje účinek léků: Chybu při jejich zapíjení dělá každý druhý
Češi nejsou v zapíjení léků moc příkladní. Některá zjištění jsou přímo alarmující, protože pokud neužíváme léky správně, nemusí ani správně fungovat. A co víc – chybné užívání může vyvolat i zdraví ohrožující lékové interakce.

Pečivo nemusí být nutně kalorickou bombou: Zkuste to proteinové
Není nad čerstvý rohlík s máslem. Nicméně každý, kdo se alespoň okrajově zajímá o příjem kalorií tuší, že se vysoký příjem sacharidů zákonitě projevuje i na váze. I proto se odborníci i laici snaží přijít na alternativní způsoby, jak si vychutnat pečivo bez rizik.