Češi na talíři: Ceny jídla versus jeho výživová hodnota – co ovlivňuje naše volby?
I když se v poslední době mírně zvyšuje zájem o zdravé stravování, stále přetrvává tendence k odbývání stravy, tvrdí Aneta Martišková ze společnosti Edenred. Podle průzkumu Barometr Food, provedeného mezi 2807 respondenty, Češi často upřednostňují cenu potravin před jejich nutriční hodnotou. Hlavními faktory bránící konzumaci vyváženější stravy jsou nedostatek času na přípravu obědů, vysoká konzumace masa a naopak nedostatečný příjem zeleniny.
Výběr těstovin je umění: Jejich kvalitu poznáte až po uvaření
Sušené těstoviny patří podle platné legislativy mezi potraviny, které nesmí obsahovat žádné přídatné látky, jsou non „e“. Spotřebitelská kvalita těstovin se od ostatních cereálních výrobků liší tím, že při nákupu tohoto vždy baleného zboží není zřetelný rozdíl na první pohled. Ani datum výroby nedává pro kupujícího jednoznačně užitečné informace. Teprve po kulinární přípravě, se zjistí spotřebitelská jakost, která závisí zejména na recepturním složení a tvaru.
McPlant neobstál, lidé raději sáhnou po Big Macu: McDonald’s v USA vegetariánské burgery ruší
Rostoucí poptávka po vegetariánských a veganských produktech rychle vzplála a ještě rychleji vyhasla. Po veggie burgerech teď už neštěkne ani pes. Americké pobočky McDonald's se shodují, že jim zde suroviny na přípravu spíš jen zabírají místo. Rostlinným náhražkám se chystají udělat celoplošně „pá pá“. ¨
Nová zelená opatření přinášejí ten nejčernější scénář: Ceny potravin vystřelí
Od příštího roku mohou potraviny v celé Evropě zdražovat. Důvodem tentokrát nebude inflace, ale bruselská byrokracie. Na výrobce potravin se totiž řítí „tsunami“ sporných zelených opatření, která v důsledku navýší už tak dost rozsáhlou administrativu u výrobců a zvýší jejich náklady na produkci potravin.
Herečka Zdeňka Žádníková-Volencová: Fast food bych nikdy nesnědla!
Mnozí z nás si Zdeňku Žádníkovou-Volencovou vybaví jako jednu z hrdinek kdysi velmi úspěšného seriálu Rodinná pouta. Od té doby ale herečka ušla dlouhou cestu. Exceluje na prknech, co znamenají svět, založila vlastní nadaci, nebo organizuje letní festival hudby. Také miluje poctivou domácí kuchyni…
Banánové víno budí zvídavost: Překoná věhlas jablečného cideru?
Vinaři i zarytí milovníci vína možná právě pláčou. Po medovém vínu, vínu z červené řepy, rakytníku anebo jablek přichází další extravagantní počin. Víno banánové… a prý má takové ohlasy, že si dost možná získá své místo na výsluní i u nás.
Dana Večeřová: Potravináři jsou připraveni pomoci, podporují dobrovolníky i zasažené osoby
Řada výrobců potravin a balených vod poskytuje nebo bude poskytovat zásoby potravin a balených vod do krizových oblastí, které byly zasaženy extrémními srážkami a povodněmi. Oznámila to Potravinářská komora ČR, ve které jsou podniky sdružené. Potravinářské firmy spolupracují s potravinovými bankami, Hasičským záchranným sborem ČR nebo na lokální úrovni se starosty jednotlivých obcí.
Slané se slaným a sladké se sladkým? A co takhle naopak?
Že musíme kombinovat jen sladké se sladkým a slané se slaným? Upusťte od stereotypů a vydejte se na dobrodružnou cestu, která vás přesvědčí, že i zdánlivě nesourodé chutě můžou mít jedinečný glanc.
Obávaná cukrovka: Můžete ji mít ze dvou plátků šunky denně?
Konzumace zpracovaného nebo červeného masa zvyšuje riziko cukrovky, přičemž pouhé dva plátky šunky denně zvyšují riziko tohoto onemocnění o 15 procent. Na základě rozsáhlé studie, které se účastnily na dva miliony lidí po celém světě, to uvádí vědecký tým vedený výzkumníky z Cambridgeské univerzity