
Podobnost čistě náhodná? Kdepak! Obchodníci dobře vědí, které potravině dát který barevný obal
Psychologie je mocná. A to si v poslední době uvědomují i obchodníci a výrobci potravin. I oni totiž při tvorbě designu svých výrobků pracují se stimulujícími barvami. Jednoduše zjistili, že se jim to náramně vyplatí.

Pošírovaná vejce s jogurtem? Turecký Çılbır je opravdový zážitek!
Çılbır na sebe strhl pozornost milovníků jídla po celém světě. Tento pokrm, který je v Turecku oblíbený po staletí, je v poslední době skutečným fenoménem. V čem spočívá jeho kouzlo, proč se stal hitem a co všechno může nabídnout našemu tělu?

V Japonsku mají raritu: Je libo majonézový drink?
Představte si, že sáhnete po kelímku osvěžujícího nápoje a místo sladkého pohlazení vašich chuťových pohárků vás zasáhne silná vlna slanosti a kořeněné intenzity. To není scéna z kulinářského hororu, ale realita v Japonsku, kde obchodní řetězec Lawson představil svou novinku: nápoj s příchutí majonézy.

Dáša z Mostu učí děti neplýtvat potravinami: Erika Stárková tváří projektu Smart Food
Znalosti o správném zacházení s jídlem mezi žáky ve třetí až páté třídě vzrostly až o 40 procent. Ukázaly to výsledky pilotního hodnocení první fáze vzdělávacího projektu Smart Food. Ke zlepšení přispěla také digitální interaktivní forma výuky, která žáky více motivovala. Autoři projektu z Univerzity Karlovy a Mendelovy univerzity proto spouští druhou fázi projektu, která se nazývá „Od vidlí až po vidličku... a ještě dál!“. Vzdělávací materiály nově obsahují také výuková videa, která provází oblíbená herečka Erika Stárková.

Občerstvení ve Zlíně je bez rizik! Hygienici pomalu neměli co dělat
Hygienici zjistili při kontrolách stánků s občerstvením na svatomartinských akcích ve Zlínském kraji jen drobné nedostatky. Udělali celkem 37 kontrol, a to v Kroměříži, Hulíně na Kroměřížsku, Uherském Hradišti a Zlíně, vyplývá z dat Krajské hygienické stanice Zlínského kraje na jejím webu.

Čím kontroverznější přísada, tím menší písmo? Auditoři zkritizovali údaje na obalech
Spotřebitelé v Evropské unii se na potravinách často setkávají s etiketami, které mohou být matoucí či zavádějící nebo kterým ne každý rozumí. Ve své zprávě to dnes uvedl Evropský účetní dvůr (EÚD). Na vině jsou chybějící právní normy i nedostatečné monitorování, podávání zpráv a systém kontrol a sankcí v EU. Zneužívání etiket často nezabrání ani pokuty. Jedním z problémů je i to, že některé údaje na potravinách jsou napsané tak malým písmem, že je spotřebitelé nepřečtou.

Tonka fazole – v Americe zakázaná, ve Francii milovaná: Troufnete si na chuťovou nirvánu?
Když se řekne „luxusní koření“, vybavíme si na první dobrou nejspíš šafrán nebo vanilku. Posledních pár let si ale cestu do našich kuchyní klestí i druh, o kterém jste možná neměli ani tušení. Tím spíš, že svým názvem umí být pěkně matoucí. Jde o tonka fazole, které ale žádnými fazolemi nejsou…

Nejdražší cukroví v historii? Čechy likviduje cena másla, může za ni i nemoc modrého jazyka
Mezi důvody, které mají vliv na cenu másla, je takzvaná nemoc modrého jazyka. Jde primárně o nemoc ovcí, kterou se však může nakazit i skot. Katarální horečka se rozšířila z Francie do Německa a zasáhla už i některé tuzemské chovy.

Sbírka potravin byla mimořádně úspěšná! V obchodech vybralo rekordních 640 tun zboží
V sobotním podzimním kole potravinové sbírky, která probíhá již jedenáctým rokem, se v tuzemských obchodech podařilo vybrat rekordních 640 tun potravin a hygienických potřeb. Jde o historicky nejvyšší výsledek, který o desítky tun překonal loňskou podzimní sbírku. Lidé darovali celkem 572 tun potravin a 68 tun hygienických potřeb. Kromě kamenných prodejen mají možnost přispět i online – nákupem zboží na šesti e-shopech až do 3. prosince. O výsledcích informovaly Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

Langoše: Maďarský street food, který ovládl naše chutě + tip, jak si je udělat doma
Langoše, zlatavé smažené těsto, které voní nostalgií, jsou ikonickým pokrmem střední a východní Evropy. Jejich jednoduchost a univerzálnost z nich udělaly oblíbené jídlo na poutích, trzích nebo jen tak doma v kuchyni. Ať už je preferujete s česnekem, smetanou, sýrem, nebo jen posypané cukrem, jedno je jisté – langoše mají místo v srdci každého, kdo je ochutnal.