Archivy

Potravináři chtějí jasné označení vegetariánských potravin, odpůrci varují před zmatkem na trhu
Potravináři chtějí jasné označení vegetariánských potravin, odpůrci varují před zmatkem na trhu

Potravinářská komora ČR podpořila zpřísnění pravidel pro označování vegetariánských a veganských potravin, včetně zákazu názvů jako „veganská kachna“ nebo „sójový párek“. Nová pravidla by měla být součástí připravované novely vyhlášky o masných výrobcích, jejímž cílem je stanovit jednotná pravidla pro vzhled a složení potravin. Odpůrci návrhu, jako organizace ProVeg Česko, však varují, že přísná pravidla mohou poškodit výrobce rostlinných alternativ a zmást spotřebitele.

Za drahé máslo může hlavně nedostatek mléčného tuku a navyšování cen v obchodech
Za drahé máslo může hlavně nedostatek mléčného tuku a navyšování cen v obchodech

Ceny másla v obchodech dosahují v posledních dnech rekordních hodnot. Potravinářská komora předkládá stručnou analýzu, která blíže komentuje jednotlivé příčiny současných vysokých cen másla. Důvody drahého másla jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií. K nepříznivé situaci podle Potravinářské komory přispívá také citelné zdražování na straně obchodníků. Podívejte se na jednotlivé příčiny detailně.

Nákup privátních značek je trendem, mohou ale z trhu vytlačit značkové výrobky
Nákup privátních značek je trendem, mohou ale z trhu vytlačit značkové výrobky

Prakticky všichni spotřebitelé (99 procent) v ČR nakupují podle zjištění společnosti NielsenIQ (NIQ) potraviny, které spadají mezi takzvané privátní značky (potraviny uváděné na trh samotnými obchodníky bez identifikace výrobce). Samotní spotřebitelé ale uvádějí nákup privátních značek jen ze 78 procent. Důvod? Nevnímají, že skutečně o privátní značky jde.

Evropská zelená opatření pod palbou kritiky: Potravináři jsou proti
Evropská zelená opatření pod palbou kritiky: Potravináři jsou proti

Nová pravidla zelené transformace, přílišná byrokracie, zdlouhavé schvalovací procesy i přemíra kontrol. To jsou hlavní potíže, se kterými se v současnosti potýkají české potravinářské podniky a které komplikují jejich rozvoj. Potravinářská komora České republiky upozorňuje, že současný tlak na zelenou politiku a přemíra administrativy mohou způsobit úpadek českého potravinářství.

Dana Večeřová: Hrozí kolaps u dodávek potravin! Strach o hovězí maso i čokoládu
Dana Večeřová: Hrozí kolaps u dodávek potravin! Strach o hovězí maso i čokoládu

Potravinářská komora ČR chce předejít hrozícím problémům v potravinářství, proto prosazuje odklad nových povinností podle nařízení EU proti odlesňování. Nová pravidla mají vstoupit v platnost už ke konci letošního roku a mají mít vliv i na podnikání v potravinářství.