Archivy

Raději rybu z volného odlovu? Ještě jednou to promyslete aneb Fakta, která změní váš názor
Raději rybu z volného odlovu? Ještě jednou to promyslete aneb Fakta, která změní váš názor

Nedávná zpráva zveřejněná Organizací pro výživu a zemědělství OSN (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) ukazuje, že chované mořské plody obsahují nižší hladiny škodlivých kontaminantů, jako jsou dioxiny, polychlorované bifenyly (dl-PCB) a metylrtuť, ve srovnání s těmi, které jsou uloveny ve volné přírodě. Tento dokument se opírá o nejnovější vědecké poznatky a zohledňuje jak zdravotní rizika spojená s konzumací ryb a mořských plodů, tak i jejich přínosy pro lidské zdraví.

Kolik a za co? Máslo nadále zdražuje, peněženkám naopak uleví brambory a cukr
Kolik a za co? Máslo nadále zdražuje, peněženkám naopak uleví brambory a cukr

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) ceny másla nadále rostou. Tento měsíc dosáhla cena 275,06 Kč za kilogram, což znamená, že běžná 250gramová kostka másla nyní vyjde na přibližně 68,80 Kč. Oproti září vzrostla cena o 11,2 %, a ve srovnání s loňským rokem dokonce o 34,04 %. Kromě másla letos dosáhly svého maxima také ceny mléka, eidamu a vajec. Naopak bílý jogurt, který v září zaznamenal nejvyšší cenu od začátku roku, v říjnu zlevnil o 9,7 % na 10,52 Kč za 150gramový kelímek.

Majonéza zatracovaná, ale přesto oblíbená: Kde hledat kvalitu?
Majonéza zatracovaná, ale přesto oblíbená: Kde hledat kvalitu?

Majonézy jsou samostatně konzumovány spolu s dalšími pochutinami (hořčice, kečup apod.) jako součást oblohy zejména v minutkové kuchyni. Jejich daleko širší využití však představuje výroba nebo domácí příprava lahůdek, kde patří mezi základní suroviny.

Češi na talíři: Ceny jídla versus jeho výživová hodnota – co ovlivňuje naše volby?
Češi na talíři: Ceny jídla versus jeho výživová hodnota – co ovlivňuje naše volby?

I když se v poslední době mírně zvyšuje zájem o zdravé stravování, stále přetrvává tendence k odbývání stravy, tvrdí Aneta Martišková ze společnosti Edenred. Podle průzkumu Barometr Food, provedeného mezi 2807 respondenty, Češi často upřednostňují cenu potravin před jejich nutriční hodnotou. Hlavními faktory bránící konzumaci vyváženější stravy jsou nedostatek času na přípravu obědů, vysoká konzumace masa a naopak nedostatečný příjem zeleniny.

Výběr těstovin je umění: Jejich kvalitu poznáte až po uvaření
Výběr těstovin je umění: Jejich kvalitu poznáte až po uvaření

Sušené těstoviny patří podle platné legislativy mezi potraviny, které nesmí obsahovat žádné přídatné látky, jsou non „e“. Spotřebitelská kvalita těstovin se od ostatních cereálních výrobků liší tím, že při nákupu tohoto vždy baleného zboží není zřetelný rozdíl na první pohled. Ani datum výroby nedává pro kupujícího jednoznačně užitečné informace. Teprve po kulinární přípravě, se zjistí spotřebitelská jakost, která závisí zejména na recepturním složení a tvaru.

Kaprům chutná konopí: Vědci hledají udržitelný zdroj bílkovin
Kaprům chutná konopí: Vědci hledají udržitelný zdroj bílkovin

Výzkumníci z Mendelovy univerzity se zaměřili na alternativní zdroje bílkovin pro výživu hospodářských zvířat a ryb, konkrétně zkoumají využití výlisků z konopných semen jako potenciální náhradu za rybí a sójovou moučku. První zjištění jsou velmi povzbudivá, protože výlisky z konopí vykazují vynikající nutriční parametry.

McPlant neobstál, lidé raději sáhnou po Big Macu: McDonald’s v USA vegetariánské burgery ruší
McPlant neobstál, lidé raději sáhnou po Big Macu: McDonald’s v USA vegetariánské burgery ruší

Rostoucí poptávka po vegetariánských a veganských produktech rychle vzplála a ještě rychleji vyhasla. Po veggie burgerech teď už neštěkne ani pes. Americké pobočky McDonald's se shodují, že jim zde suroviny na přípravu spíš jen zabírají místo. Rostlinným náhražkám se chystají udělat celoplošně „pá pá“. ¨

SIAL Paris: přední světový veletrh potravinářských inovací oslaví historické 60. výročí.
SIAL Paris: přední světový veletrh potravinářských inovací oslaví historické 60. výročí.

Veletrh SIAL Paris 2024 je připraven přivítat více než 7 500 vystavovatelů z více než 200 zemí, přičemž se očekává, že 75 % účastníků bude ze zahraničí. Nadcházející ročník, který je již považován za hlavní globální událost v potravinářském průmyslu, slibuje stát se jedinečným setkáním inovátorů, myšlenkových vůdců a osob s rozhodovacími pravomocemi z celého světa.

Nová zelená opatření přinášejí ten nejčernější scénář: Ceny potravin vystřelí
Nová zelená opatření přinášejí ten nejčernější scénář: Ceny potravin vystřelí

Od příštího roku mohou potraviny v celé Evropě zdražovat. Důvodem tentokrát nebude inflace, ale bruselská byrokracie. Na výrobce potravin se totiž řítí „tsunami“ sporných zelených opatření, která v důsledku navýší už tak dost rozsáhlou administrativu u výrobců a zvýší jejich náklady na produkci potravin.

Výrobce klobás s listerií začal jednat: Příští šarže bez obav
Výrobce klobás s listerií začal jednat: Příští šarže bez obav

Společnost, která dodala do sítě eshopů Rohlík.cz nebezpečné klobásy, vydala oznámení o preventivních opatřeních v souvislosti s výskytem bakterie Listeria monocytogenes.