Varování spotřebitelům! K zákazníkům si to namířily kontaminované lahůdky
Oblíbená česká chuťovka se může proměnit v časovanou bombu. Státní veterinární správa (SVS) varovala před matjesovým salátem s olomouckými tvarůžky od výrobce Heleb, který obsahuje nebezpečné bakterie listerie. Na trh se dostalo 160 kusů tohoto výrobku, přičemž většina již skončila u zákazníků.
E. coli opět zabíjela: Nákaza přišla z obyčejné mrkve
Po konzumaci mrkve kontaminované bakterií E.coli ve Spojených státech zemřel jeden člověk a dalších 39 onemocnělo, informovalo v neděli americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Zdrojem nákazy byla zřejmě bakterie v balené bio mrkvi, která se prodávala pod několika značkami a kterou obchodníci již stáhli z prodeje, napsal dnes server Axios.
Zoufalý pohled do jídelního lístku: Děti se buď nenají, nebo si musí dát smažené
Řízek s bramborovou kaší, smažený sýr s hranolkami nebo sladké palačinky sice patří mezi nejoblíbenější pokrmy dětí, ale odborníci upozorňují, že jejich složení nepodporuje zdravý růst a vývoj dětí. Navzdory tomu, že si až 90 % Čechů přeje pestřejší a kvalitnější nabídku, většina restaurací stále upřednostňuje cenovou dostupnost a jednoduchost přípravy před nutriční hodnotou.
Lidské tělo je plné chemických látek z jídla a jeho obalů, aneb Když poplašné zprávy spolehlivě straší spotřebitele
Diskuse o chemických látkách v obalech potravin přirozeně vzbuzuje strach. Nikdo se přece nechce dobrovolně otrávit. Ovšem poplašné zprávy některých médií, které referují o potravinářském světě jako o vysoce toxickém prostředí, jsou poněkud přitažené za vlasy. Existenci chemických látek, jejichž stopové množství se může teoreticky přenášet z obalů do potravin a následně do lidského těla popřít nelze, jejich množství je ale přísně regulováno a kontrolováno!
Sezóna svařáku je tady! Nepoctivci si pořádně namastí kapsy, spotřebitelé to často nepoznají
Když staří Římané vymysleli svařené víno, patrně vůbec netušili, že jeho věhlas neuhasne ani v dalších tisíciletích a že bude i v 21. století jedním z nejvýraznějších symbolů té pravé zimní atmosféry a přicházejícího Adventu adventu téměř po celé Evropě. Ve světě používá různé krycí názvy - gGlögg ve Švédsku, Gglühwein v Německu, vin chaud ve Francii, mulled wine v anglicky mluvících zemích anebo vin brulé v Itálii, odkud možná trochu i překvapivě pochází.
Žádné „ošklivky“ na pultech: Proč v supermarketu vidíme jen dokonalou zeleninu?
Možná jste si toho už všimli: jdete do supermarketu a všechna zelenina vypadá stejně. Mrkve jsou rovné a stejně dlouhé, brambory jsou téměř identické, papriky mají ideální tvar. Jak je možné, že to, co vidíme na regálech, je tak jednotné, když zahradníci a menší farmáři sklízejí zeleninu různých velikostí a tvarů?
Varování spotřebitelům: V bezlaktózových výrobcích byla laktóza
Bezlaktózové výrobky od českých mlékáren Savencia a Mlékárna Kunín byly s laktózou ve dvojnásobném množství, než povoluje zákonný limit, zjistila v laboratoři Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jde o sýr Lučina a o čerstvé polotučné mléko, uvedla inspekce na síti X s odkazem na web Potraviny na pranýři. Lidem s intolerancí na laktózu mohou takové potraviny způsobit zdravotní potíže.
Za drahé máslo může hlavně nedostatek mléčného tuku a navyšování cen v obchodech
Ceny másla v obchodech dosahují v posledních dnech rekordních hodnot. Potravinářská komora předkládá stručnou analýzu, která blíže komentuje jednotlivé příčiny současných vysokých cen másla. Důvody drahého másla jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií. K nepříznivé situaci podle Potravinářské komory přispívá také citelné zdražování na straně obchodníků. Podívejte se na jednotlivé příčiny detailně.
Čaj jako vzpruha pro zdraví? Jenže, co když je to přesně naopak?
V posledních letech se v souvislosti s čajem řeší nejen jeho zdravotní přínosy, ale také rizika spojená s potenciálně škodlivými látkami, které mohou být obsaženy jak v samotných čajových lístcích, tak v obalech čajových sáčků.
Proč se mrazírenský průmysl neobejde bez toxického amoniaku aneb i potravinářství je plné paradoxů
Je zcela nesporné, že mražené potraviny výrazně proměnily možnosti stravování. Výhody, jako je delší trvanlivost, minimum plýtvání, anebo celoroční přístup ke většině výrobků, jsou však vždy něčím vykoupeny. Jak výroba, tak logistika mražených potravin patří mezi energeticky náročné procesy. S ohledem na všeobecný zájem o snižování zátěže životního prostředí a celkově i uhlíkové stopy je potřeba i tento segment neustále inovovat.