Spotřebu ryb v Čechách drží při životě filé
Filé je český spotřebitelský fenomén a jde bezpochyby o typický výrobek dodávaný na český trh. Ač jsme my, Češi, na chvostu spotřeby ryb na hlavu, v případě spotřeby rybího filé jasně vedeme a pokud by existovaly oficiální statistiky, tak bychom možná byli i na prvním místě v jeho konzumaci.
Testovali jsme hladké mouky: Také jste si doposud mysleli, že v nich nejsou rozdíly? Vyvedeme vás z omylu
Většina hodnocených vzorků pšeničné mouky hladké je označena jako hladká mouka nebo hladká světlá mouka. Některé vzorky nesou označení hladká světlá 00 nebo také extra, speciál. Jak si vedly v testu?
Testovali jsme rybí filé: Šidí nás výrobci přídavkem vody?
Ryba je poměrně drahá surovina, výrobky z ryb, včetně filé, by mohly být lákadlem pro úsporu na kvalitě. Tato skutečnost se však s výjimkou jednoho případu nepotvrdila.
Stejný produkt, ale dvakrát tak dráž? Víme, kde hledat klíč
Jednou z otázek, které si kladou spotřebitelé nejen v ČR, jsou často velmi se lišící ceny potravin (a nápojů) od stejného výrobce v různých zemí EU. Důvody se obvykle hledají v cenové strategii maloobchodu a ve výši jeho zisků, málokdo ale ví, že jednou ze zdaleka ne zanedbatelných příčin je cenová strategie velkých výrobců potravin, kterou musí i nadnárodní řetězce akceptovat.
Coca cola má být všude stejná, tak proč někde chutná jinak?
Chuť Coca-coly, která je k dostání v běžné tržní síti v Čechách, je většině spotřebitelů dobře známá. Jenže najednou přejedete hranice a můžete narazit na jemné chuťové nuance. Jak je to možné, když Evropská unie vydala zkaz dvojí kvality potravin?