Ještě to stíháte aneb Jedlé dárky, které vyrobíte na poslední chvíli
Dárky se dají kupovat… ale také vyrábět. A možná právě takové potěší mnohdy víc než ty z velkých továren. Tady je 10 tipů na neobyčejná dílka, která vytvoříte i z obyčejných potravin.
Nové centrum posílí potravinářský výzkum a zvýší konkurenceschopnost českých firem
Prvního ledna 2025 zahájí činnost Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, které přinese výrazné změny pro výzkum v oblasti potravinářství. Centrum vznikne sloučením tří dosavadních výzkumných ústavů ministerstva zemědělství (MZe) do jednoho, jejich celkový počet se tak sníží ze sedmi na pět.
10 potravin, které možná denně nejíte, ale měli byste to změnit
Sestavili jsme seznam 10 potravin, které možná zbytečně přehlížíte, ale jejich zdravotní přínosy rozhodně nelze podcenit. Ačkoliv jsou často opomíjené, každá z nich má hodně co do sebe. Je Jsou plná živin, které podporují imunitu, zlepšují trávení a dodávají energii. Co kdybyste je teď zařadili do svého jídelníčku a začali těžit z jejich pozitivních účinků?
Podobnost čistě náhodná? Kdepak! Obchodníci dobře vědí, které potravině dát který barevný obal
Psychologie je mocná. A to si v poslední době uvědomují i obchodníci a výrobci potravin. I oni totiž při tvorbě designu svých výrobků pracují se stimulujícími barvami. Jednoduše zjistili, že se jim to náramně vyplatí.
Pošírovaná vejce s jogurtem? Turecký Çılbır je opravdový zážitek!
Çılbır na sebe strhl pozornost milovníků jídla po celém světě. Tento pokrm, který je v Turecku oblíbený po staletí, je v poslední době skutečným fenoménem. V čem spočívá jeho kouzlo, proč se stal hitem a co všechno může nabídnout našemu tělu?
Život nám osladil vynález z Dačic: Za kostkou cukru stojí Juliana Radová
Vynález kostky cukru je skutečný „game changer“ – alespoň jazykem moderní generace. Vznikla totiž před více než 180 lety a dosavad ji nic nepřekonalo. Na začátku příběhu, který píše historii, přitom stála obyčejná chyba obyčejné hospodyňky z Dačic.
Priobiotickou bombu si vyrobíte i doma: Tady je postup
O prospěšnosti kefíru věděli dobře již naši předci před pěti tisíci lety. Toto tajemství si však horští obyvatelé Kavkazu důkladně strážili, neboť právě jemu byla připisována zásluha za dlouhověkost místních obyvatel. Zbytek světa se tak tak o benefitech kefírových kultur dozvěděl až mnohem později.
Tonka fazole – v Americe zakázaná, ve Francii milovaná: Troufnete si na chuťovou nirvánu?
Když se řekne „luxusní koření“, vybavíme si na první dobrou nejspíš šafrán nebo vanilku. Posledních pár let si ale cestu do našich kuchyní klestí i druh, o kterém jste možná neměli ani tušení. Tím spíš, že svým názvem umí být pěkně matoucí. Jde o tonka fazole, které ale žádnými fazolemi nejsou…
Všichni je pečou, ale nikdo pořádně neví, proč: Podzimní evergreen jménem skořicoví šneci
Sociální sítě opět zaplavil podzimní evergreen. Recepty a postupy na skořicové šneky se na Instagramu nebo Tik Toku počítají na sta tisíce. Jenže, čemu vděčí tento skandinávský dezert za takovou slávu a z jakého důvodu spouští doslova lavinový efekt?
Už vás nudí obyčejné žluté banány? Ochutnejte ty, co připomínají vanilkovou zmrzlinu nebo bonbony
Jedny překvapí netypickou barvou, jiné upoutají velikostí, ale zase budete zklamaní, když se zakousnete, protože se musí nejdřív uvařit. Ačkoli se k nám dostává převážně jen klasický žlutý banán cavendish, banánový svět je mnohem pestřejší. Při troše pátrání narazíte na méně typické druhy i u nás – například v síti prodejen Makro, Kaufland, Sklizeno, ale i na e-shopech Rohlík nebo Košík. Jediné, co pro to musíte udělat, je být ochoten vydat zhruba čtyřnásobnou cenu za kus.