Archivy

Život nám osladil vynález z Dačic: Za kostkou cukru stojí Juliana Radová
Život nám osladil vynález z Dačic: Za kostkou cukru stojí Juliana Radová

Vynález kostky cukru je skutečný „game changer“ – alespoň jazykem moderní generace. Vznikla totiž před více než 180 lety a dosavad ji nic nepřekonalo. Na začátku příběhu, který píše historii, přitom stála obyčejná chyba obyčejné hospodyňky z Dačic.

Priobiotickou bombu si vyrobíte i doma: Tady je postup
Priobiotickou bombu si vyrobíte i doma: Tady je postup

O prospěšnosti kefíru věděli dobře již naši předci před pěti tisíci lety. Toto tajemství si však horští obyvatelé Kavkazu důkladně strážili, neboť právě jemu byla připisována zásluha za dlouhověkost místních obyvatel. Zbytek světa se tak tak o benefitech kefírových kultur dozvěděl až mnohem později.

Tonka fazole – v Americe zakázaná, ve Francii milovaná: Troufnete si na chuťovou nirvánu?
Tonka fazole – v Americe zakázaná, ve Francii milovaná: Troufnete si na chuťovou nirvánu?

Když se řekne „luxusní koření“, vybavíme si na první dobrou nejspíš šafrán nebo vanilku. Posledních pár let si ale cestu do našich kuchyní klestí i druh, o kterém jste možná neměli ani tušení. Tím spíš, že svým názvem umí být pěkně matoucí. Jde o tonka fazole, které ale žádnými fazolemi nejsou…

Všichni je pečou, ale nikdo pořádně neví, proč: Podzimní evergreen jménem skořicoví šneci
Všichni je pečou, ale nikdo pořádně neví, proč: Podzimní evergreen jménem skořicoví šneci

Sociální sítě opět zaplavil podzimní evergreen. Recepty a postupy na skořicové šneky se na Instagramu nebo Tik Toku počítají na sta tisíce. Jenže, čemu vděčí tento skandinávský dezert za takovou slávu a z jakého důvodu spouští doslova lavinový efekt?

Už vás nudí obyčejné žluté banány? Ochutnejte ty, co připomínají vanilkovou zmrzlinu nebo bonbony
Už vás nudí obyčejné žluté banány? Ochutnejte ty, co připomínají vanilkovou zmrzlinu nebo bonbony

Jedny překvapí netypickou barvou, jiné upoutají velikostí, ale zase budete zklamaní, když se zakousnete, protože se musí nejdřív uvařit. Ačkoli se k nám dostává převážně jen klasický žlutý banán cavendish, banánový svět je mnohem pestřejší. Při troše pátrání narazíte na méně typické druhy i u nás – například v síti prodejen Makro, Kaufland, Sklizeno, ale i na e-shopech Rohlík nebo Košík. Jediné, co pro to musíte udělat, je být ochoten vydat zhruba čtyřnásobnou cenu za kus.

„Zdravá“ strava nemusí stát majlant: Objevte kouzlo tzv. Meal-prep
„Zdravá“ strava nemusí stát majlant: Objevte kouzlo tzv. Meal-prep

Sociální sítě jsou přeplněny informacemi. Bohužel, často zcela nesmyslnými. A tak není ani těžké nabýt dojmu, že zdravá strava rovná se nutridrinky, proteinové pudinky a spoustu potravinových doplňků, nebo že bez dostatku exotického ovoce, neobvyklých druhů zeleniny a drahých darů moře pomalu nelze přežít. To je ovšem představa velmi mylná. Zdravý a pestrý způsob stravování totiž nemusí být vůbec drahý a (světe, div se) obejde se i bez speciálních výrobků…

Aristokraté věděli, jaký poklad mají na stole: Raci překvapí jedinečnou chutí
Aristokraté věděli, jaký poklad mají na stole: Raci překvapí jedinečnou chutí

Slabost pro ně měl Karel IV. i František Josef I. a je zřejmé, že to nebyli jediní panovníci, jejichž oku lahodil pohled na tabuli plnou vařených raků. Raci totiž byli odjakživa aristokratickou pochoutkou. Z českých jídelníčků téměř vymizeli. Přitom je to škoda, jde o lahůdku, která má rozhodně co nabídnout a navíc – rozhodně není nedostižná.

Přijde vám chuť krevet moc výrazná? Ochutnejte ty říční, budete mile překvapeni
Přijde vám chuť krevet moc výrazná? Ochutnejte ty říční, budete mile překvapeni

S krevetami je to podobně jako s některými mořskými rybami. Jejich typické aroma nemusí být každému po chuti a celkově může od konzumace odrazovat. Jen málokteré maso je ale korunováno takovou jemností. Říční krevety o jemnost nepřicházejí, naopak je ještě vyšší, zato od „chuti moře“ jsou osvobozeny. Že by se právě otevíralo doposud nepoznané řešení?

Tatarák už dávno není jen o mase: Je to ale OK?
Tatarák už dávno není jen o mase: Je to ale OK?

Doby, kdy svrchovanost ukládala, kolik mil se musí nacválat s flákotou kvalitního hovězího pod sedlem tak, aby pro ni kuchaři mohli připravit famózní „steak tartare“, je dávno pryč. Dnešní příprava se obejde bez koní, jezdců, a když na to přijde, tak i bez masa.

  • 1
  • 2