Než ale sami uděláte jakýkoli verdikt, dejte na názor odborníků a vědeckých studií, které vám pomohou rozhodnout se rozumem, ne chutí.

Ze všech stran slýcháme, jak moc je snídaně důležitá, dokonce je podle mnohých nejdůležitějším jídlem dne. Všichni hledáme rychlé, výživné snídaně, které podpoří naše tělo a přitom nezatíží srdce. 

Vejce a tvaroh jsou velmi oblíbenými kandidáty na snídaňovém talíři, ale jaký je mezi nimi rozdíl z hlediska srdečního zdraví? 

Vejce, nebo tvaroh?

„Tvaroh má nižší množství nasycených tuků a cholesterolu než vejce, přičemž obsahuje výrazně více vápníku,“ vysvětluje výživová specialistka MUDr. Jana Nejedlá. „Díky těmto parametrům se může stát přátelštější alternativou pro naše srdce. Neznamená to však, že vejce nemají co nabídnout. Skutečnost je mnohem složitější, záleží na typu snídaně, výběru surovin a vašem zdravotním profilu.“

Máte raději tvaroh? Nízký cholesterol, více vápníku

Tvaroh je často doporučován jako vhodná volba pro zdravé srdce. Obsahuje nízké množství cholesterolu a nasycených tuků, přitom je ale bohatý na vápník, který podporuje zdravou arteriální funkci. 

Studie ukazují, že konzumace nízkotučných mléčných výrobků, včetně tvarohu, bývá spojená s nižším krevním tlakem a sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění, píše článek v magazínu Verywell Health. Navíc nvá studie z roku 2025 publikovaná v Nature odhalila, že celková konzumace mléčných produktů je spojena se sníženým rizikem srdečních onemocnění a mrtvice, přičemž tvaroh a nízkotučné varianty se jeví jako obzvláště příznivé 

Vejce jsou výživná, ale kontroverzní

Vejce obsahují mnohé prospěšné látky, jako jsou bílkoviny, vitamíny, antioxidanty, ale i vysoký cholesterol a nasycené tuky, upozorňuje článek ve  Verywell Health.

Studie ukazují, že konzumace jednoho vejce denně u zdravých jedinců obvykle není spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a v některých případech dokonce může ještě snižovat riziko mrtvice či infarktu.

Nicméně jiné výzkumy, jako britská studie z roku 2019, upozorňují na souvislost mezi vyšší konzumací cholesterolu (např. z vajec) a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Ta doporučuje vnímat vejce jako součást celkového jídelníčku, a ne izolovaně: „Jídlo jako vejce je nutričně hodnotné, ale význam má i to, s čím ho jíte,“ říká  British Heart Foundation.

Nízkotučné vs. plnotučné mléčné výrobky a věda

Tradiční doporučení volila nízkotučné mléčné výrobky jako bezpečnější variantu. Novější poznatky ale ukazují, že i plnotučné výrobky mohou být v přiměřeném množství prospěšné. Studie neprokazují výrazné rozdíly u lipidů nebo krevního tlaku mezi nízkotučnými a plnotučnými výrobky; dokonce v rámci DASH diety obojí vedlo ke snížení tlaku. Přesto většina důkazů stále preferuje nízkotučné verze, zvlášť pro osoby s rizikovým profilem, píše  Health.

Takže tvaroh, nebo vejce?

„Klíčem je pestrá strava a uvědomělý výběr,“ říká výživová specialistka Karolína Nejedlá. „Pro srdce je vhodnější tvaroh díky nižšímu obsahu cholesterolu a tuku, ale vejce mohou být dobrým zdrojem živin, pokud jsou kombinovaná se zeleninou, celozrnnými obilovinami a zdravými tuky.“
Dodává, že výběr tvarohu s nižším obsahem sodíku je důležitý, protože množství nad 300 mg na porci může zvyšovat krevní tlak.

Tvaroh i vejce, tedy obojí mají co nabídnout, ale pokud jde primárně o srdce, tvaroh, a to zejména ten nízkotučný anebo tvaroh s nižším obsahem sodíku, má mírně navrch díky nižšímu množství cholesterolu a pocitu sytosti, vyššímu obsahu vápníku a přínosu pro krevní tlak.

Vejce však nepodceňujte, i ta jsou cenným zdrojem proteinů a mikronutrientů, mohou dokonce napomoci jako prevence infarktu či mrtvice, pokud je konzumujete rozumně a v rámci vyvážené stravy.