Při pečení rekordního dortu se spotřebovalo ohromné množství surovin: 3500 vajec, 50 kilogramů mouky, 60 kilogramů cukru, 62,5 kilogramu másla, 7,5 kilogramu kakaového másla, 62,5 kilogramu hořké čokolády a 7,5 kilogramu kakaového prášku. Tato mimořádná cukrářská výzva nejen připomněla ikonický maďarský dezert, ale také ukázala, že mistrovské řemeslo žije dál a překračuje hranice představivosti.
Tajemství Dobošova dortu
Dobošův dort, známý též jako Dobošovy řezy, patří mezi pilíře maďarské cukrářské školy. Tento slavný dezert sestává ze sedmi vrstev piškotového těsta, prokládaných čokoládovým máslovým krémem, a je zakončen křupavou karamelovou polevou. Jeho tvůrce, József C. Dobos, byl nejen výjimečně zručný cukrář, ale také vizionář. V roce 1884, v době, kdy uchování čerstvosti pečiva představovalo výzvu, se pokusil vytvořit dort, který by si dlouho uchoval svou skvělou chuť, a to i bez tehdejších primitivních chladicích možností. O rok později jej poprvé představil na budapešťské všeobecné národní výstavě, kde si jej okamžitě oblíbili mimo jiné i královna Alžběta a císař František Josef I.

Sláva, která překročila hranice
Zprávy o tomto unikátním dezertu se rychle rozšířily po celé Evropě. Dobos cestoval napříč kontinentem a osobně představoval svůj výtvor, čímž přispěl k jeho fenomenální popularitě. Mnozí cukráři se neúspěšně pokoušeli rozluštit tajemství jeho receptury, kterou však Dobos pečlivě střežil. Až v roce 1906, při odchodu do důchodu, se rozhodl svou znalost předat budapešťskému cechu cukrářů, čímž zajistil, že jeho dort bude žít dál.