Dubajský fenomén se ocitá na prahu spotřebitelské nedůvěry! Laboratorní analýzy německých úřadů totiž pochoutku, která si raketovým tempem získala oblibu po celém světě, ukázaly v docela jiném světle. Německé úřady analyzovaly vzorky dubajské čokolády dovezené z Turecka, Spojených arabských emirátů, Jordánska a zařadily i ty německé produkce. Výsledky? Doslova Alarmující.

Hned ve 13 procentech testovaných vzorků se objevily mykotoxiny. Více alarmující je však nedodržení hygienických norem pro vstup na evropský trh. To se ukázalo jako Achillova pata hned u 96 procent výrobků.

Wilhelm Deitermann, mluvčí Zemského úřadu pro přírodu, životní prostředí a ochranu spotřebitele Severního Porýní-Vestfálska, pro magazín Bild uvedl, že kromě plísní obsahovaly některé tabulky čokolády i v Evropské unii zakázaná barviva a laboratorní testy v několika případech potvrdily kontaminaci bakteriemi Escherichia coli, které mohou způsobit závažné zdravotní problémy.

Jaká je situace u nás?

České úřady na výsledky německých testů promptně zareagovaly. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) již odebrala vzorky dubajské čokolády prodávané v Česku a nyní provádí obdobné laboratorní rozbory. „Sledujeme situaci v zahraničí i na domácím trhu. Testy jsou složité a zaberou delší čas, ale pokud se prokáže zdravotní závadnost, budou příslušné produkty okamžitě staženy z prodeje,“ uvedl pro Deník mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

„Téměř všechny mykotoxiny poškozují játra a ledviny a negativně působí na imunitní systém, některé jsou potenciálně karcinogenní. Příjem určitých mykotoxinů lidmi a zvířaty může vést k poškození jater, trávicího traktu, k rakovině a odumírání svaloviny. Mykotoxiny námele vyvolávají halucinace a svalové křeče. Dalším důsledkem jsou poruchy krevního oběhu, které po delší době mohou vést k odumírání končetin,“ varuje portál Bezpečnost potravin.

Kritika se tak snáší nejen na výrobce a dovozce, ale i na samotný princip rychlého komerčního boomu. Dubajská čokoláda se stala fenoménem nejen na sociálních sítích, ale i v obchodech a kavárnách, kde se na ni stály fronty. Jenže jak už to tak bývá, s rychlým nástupem přicházejí i potíže. Pokud budou laboratorní testy potvrzovat další nevyhovující vzorky, mohlo by se velmi rychle stát, že se z dubajské čokolády stane spíše synonymum pro „luxusní zklamání“ než gurmánskou senzaci.