Fazole patří bezesporu na seznam luštěnin, které jsou v Evropě dost podceňované – na rozdíl například od zemí Arabského poloostrova – kde se konzumují minimálně jednou týdně. Obsahují vlákninu, bílkoviny rostlinného původu, antioxidanty a minerální látky, zejména pak hořčík a draslík. Díky tomuto složení pak dokáží stabilizovat krevní cukr, ztlumit dlouhodobé záněty, podpořit střevní mikrobiom i chránit cévy. Všechny tyto příznaky právě souvisí se stárnutím.

I proto se vědecké práce zabývají otázkou, jak velký vliv má jejich konzumace na délku života. . Mezinárodní studie sledovala více než sedm set lidí ve věku nad 70 let v různých zemích světa. Její výsledek byl překvapivý, jelikož ukázala, že každých 20 gramů fazolí „snědených navíc“ je spojeno se snížením rizika úmrtí o 7 až 8 %. Jiný výzkum pak změřil, že zvýšený příjem luštěnin je spojen s 6% snížením rizika úmrtí.

Americká nutriční vědkyně doktorka A. Mullins ve své studii říká: „Zařazení fazolí do rostlinně orientované stravy podporuje metabolické zdraví, cévní funkce i zdraví střeva.“ A s tím souhlasí i česká lékařka Jana Pavlíčková. „Když klienti do svého jídelnčíku přidají půl šálku fazolí denně, jistě po nějaké době pocítí, že se jim lépe tráví, mají během dne stabilnější energii a dokonce jim při odběrech pravděpodobně i poklesne hladina cholesterolu. Zní to možná jako kouzlo, ale je to výsledek všech složek, které fazole obsahují.“

Sója jako zdroj proteinu

Mezi nejvýživnější luštěniny patří sója, také mimochodem fazole, nebo fazolový bob. Sója má vysoký obsah bílkovin. Právě díky nim a nenasyceným tukům pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Jak víme, právě stabilní glykemie, co se váže ke sníženému riziku cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění a dokonce i vzniku demence. Sója patří mezi nejvýživnější luštěniny a kromě bílkovin obsahuje i celé spektrum esenciálních aminokyselin. Velmi přínosná je zejména pro lidi, kteří nejedí maso. Díky přírodním fytoestrogenům může sója příznivě působit na hormonální rovnováhu a zmírňovat příznaky menopauzy. Pokud si ji dáme častěji, budeme tak přirozeně a chutně bojovat proti kardiovaskulárním onemocněním. Sója podporuje snižování hladiny LDL cholesterolu a zlepšuje pružnost cév a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, chrání zdraví kostí díky obsahu vápníku a hořčíku a díky kombinaci bílkovin a vlákniny zasytí na delší dobu.

Edamame fazole – chuťovka plná živin

O fazolích edamame jste zřejmě nikdy neslyšeli. Jsou to mladé sójové boby sklízené ještě v nezralém, tedy zeleném stadiu, jež pocházejí z východní Asie. Nejčastěji je najdeme v japonském jídelníčku, což by mělo ještě více podnítit váš zájem, jelikož Japonci jsou známí svou dlouhověkostí a zdravým životním stylem.

Najdeme je i v čínské kuchyni, kde jsou díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin, vlákniny a cenných mikronutrientů řazeny mezi moderní „superpotraviny“. Nejčastěji se podávají po krátkém blanšírování či povaření, pouze osolené, ale skvěle se hodí i jako lehká svačina, do salátů, polévek, poké bowls nebo jako příloha k asijským specialitám.

Pozor, protože mnozí lidé si pletou edamame se sójou, ale v případě edamame jde o fazole sklizené dříve. Edamame jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny, ale i na vitamíny, například kyselinu listovou a vitamin K, které podporují kostní zdraví a cévní systém.

 

Kidney beans: Kvalitní vlákniny

Tyto fazole, u nás velmi běžné a známé právě z anglických snídaní, vynikají obsahem vlákniny. A prívě zvýšený příjem vlákniny epidemiologické studie spojují se snížením úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, dokonce o desítky procent. „Vláknina podporuje zdraví srdce i střev, a navíc tlumí chronické záněty,“ říká doktorka Pavlíčková.

Cizrna

Je skvělé, že i cizrna si postupně vydobyla své místo na českých talířích. „Cizrna má hodně bílkovin a vlákniny i vitaminu B, díky němuž se naše DNA umí „opravit“. Přínosy jsou zaznamenány i pro zdraví srdce a fungování mozku. Navíc luštěniny obecně podporují zdravou mikroflóru v trávicím traktu, takže předcházejí střevním onemocněním.“

Že nemáte rádi fazole nebo luštěniny? Zkuste různé druhy. Kombinujte je a střídejte, protože každý z nich nabízí trochu jiné přínosy. Pokud nejste zvyklí na vyšší příjem vlákniny, začněte pomalu. Nezapomeňte také fazole předem namočit, aby byly lépe stravitelné a netrápily vás nadýmáním. To je ostatně jeden z důvodů, proč je Češi nezařazují na talíř tak často.

Fazole si tedy naši pozornost zaslouží. Jsou levné, skutečně levné a dostupné. A pokud si jich začneme více všímat, je možné, že skutečně budeme žít déle. Čím více luštěnin do své stravy zařadíme, tím zdravější budeme. Navíc luštěnin a fazolí je mnoho druhů, proto se nám nepřejí.  Každý druh přináší jinou kombinaci vlákniny, bílkovin, antioxidantů a vitamínů, které společně podporují cévní zdraví, stabilizují cukr v krvi i obranné mechanismy těla.