Cold brew, tedy čaj zalitý mlékem, se často prezentuje jako extra zdravý způsob, jak si vychutnat oblíbený nápoj, který je údajně plný polyfenolů, antioxidantů a živin z mléka. Realita je ale poněkud složitější: Kdo si přečte dostupné studie, zjistí, že přínosy jsou většinou mírné a nejednoznačné.

Jak to tedy je se skutečnými účinky? Pojďme to prozkoumat na základě skutečných vědeckých studií a článku, jež publikoval magazín Very Well Health.

Chutná alternativa k ledovému čaji

Cold brew čaj je stále oblíbenější, nejen jako osvěžující alternativa ke klasickému ledovému čaji, ale také proto, že se mu připisují zdravotní výhody jako vyšší obsah polyfenolů nebo nižší kyselost.

V článku z Verywell Health je uvedeno, že cold brew čaj ve spojení s mlékem může přinést několik mírných zdravotních benefitů, a to díky bohatému obsahu polyfenolů, antioxidantů a živin z mléka, jako jsou protein, vápník, vitamin B12, píše Verywell Health.

Současně je však třeba uvést, že studie ukazují variabilní výsledky. Někdy je cold brew čaj bohatší na polyfenoly, jindy ne, a vědecké důkazy o výrazných zdravotních účincích jsou často konzistentní jen částečně.

Cold brew vs. horký čaj: Jak na tom opravdu jsme?

Výzkum z roku 2017 porovnával antioxidanty i polyfenoly v cold brew zeleném a černém čaji oproti horké přípravě. V zeleném čaji se cold brew ukázal jako výrazně bohatší na polyfenoly a flavonoidy, zatímco u černého čaje rozdíl významný nebyl. Antioxidační kapacita byla srovnatelná u obou způsobů přípravy.

Další práce pak naznačuje, že cold brew šetrněji zachovává citlivé sloučeniny, jako polyfenoly a vitamin C, než horké vaření, které může tyto sloučeniny rozkládat. Zatímco většina studií potvrzuje alespoň rovnovážnou antioxidační aktivitu, výhoda cold brew je zejména v jemnějším, méně hořkém profilu, který je díky obsahu mléka poměrně logicky předvidatelný.

1. Srdce a cévy

Podle Harvardské univerzity je pití čaje, tedy v množství asi 2 až 3 šálků denně, spojené s nižším rizikem mrtvice i srdečních onemocnění reálné. U velkého japonského průzkumu, jež zkoumal neskutečných 82 369 osob po dobu asi 3 let bylo u konzumentů 2–3 šálků zeleného čaje denně skutečně zaznamenáno snížené riziko mrtvice až o 14 %, u 4 a více šálků až o 20 %, jak uvádí studie na portále The Nutrition Source.

Obecnější přehled na Wikipedii rovněž potvrzuje malá snížení krevního tlaku (1–2 mm Hg) a LDL cholesterolu u pravidelné konzumace zeleného i černého čaje, ale upozorňuje na omezenou kvalitu důkazů.

2. Mozek a kognitovní funkce

Polyfenoly v čaji (zejména EGCG v zeleném čaji) mají potenciál chránit nervová spojení a mohou podporovat kognitivní funkce, jak uvádejí studie. Harvardský studijní projekt přinesl zajímavou úvahu: „Čaj může být jednoduchou volbou životního stylu, která pomáhá zpomalovat kognitivní úpadek.“

3. Rakovina

V této oblasti je evidence méně průkazná. Přehledy na Wikipedii uvádějí, že černý čaj nemá jasné důkazy o prevenci většiny typů rakoviny, a důkazy o jejich ochraně jsou nejednoznačné. Stejně tak odborné články upozorňují na možná mírná snížení rizika rakoviny ústní dutiny nebo močového měchýře, avšak návratnost efektu pro běžné typy rakoviny není potvrzena.

4. Antioxidanty a záněty

Polyfenoly a flavonoidy jsou považovány za antioxidanty. Laboratorní studie ukazují, že mohou ovlivňovat zánětlivé dráhy, nicméně jejich vypořádání v těle a skutečný biologický efekt v reálném lidském organismu je stále předmětem debat.

Shrnuto a podrtženo tedy slovy odborníka: „Cold brew čaj zalitý přímo do mléka může dodat více polyfenolů a antioxidantů a nabízí výživu z mléka, ale to automaticky neznamená, že je zdravější než horký čaj – přínosy bývají spíše mírné a nejsou zaručené,“ říká výživová konzultantka Morgan Pearson pro článek ve Verywell Health.

Co dokáží mléčné složky v čaji?

Přidání mléka do čaje dodá kvalitní bílkoviny, vápník, vitamin B12 a vitamin D (u kravského mléka). Rostlinná mléka, tedy mléko sójové, mandlové nebo ovesné, zase doplní vitaminy a minerály doporučené pro zdraví (např. vápník, B12).

Čaj, ať už cold brew nebo horký, může být součástí zdravého životního stylu, ale není žádným převratným„zázrakem“. Výhody jako mírné snížení krevního tlaku, podpora cévního a mozkového zdraví, či antioxidační učinkování jsou reálné, ale samozřejmě individuální a závislé na dalších faktorech, jako jsou celková strava, styl života a genetika každého jedince.

Cold brew zelený čaj skutečně může obsahovat vyšší množství polyfenolů než jeho horká verze, a mléko přidává živiny. Ale nelze ho považovat za zdravější za každou cenu. Je to spíše příjemná varianta k nápojům, která má ještě neprozkumaný potenciál.