Na TikToku se rozjel nový trend. „Sardine girl summer“. Možná začal jako většina populárních novinek a zpočátku byl jen zábavným vizuálním gagem, ale rychle se ukázalo, že má hlubší smysl. Sardinky jsou totiž jednou z nejkomplexnějších potravin, které můžeme zařadit do běžné stravy. Přitom jsou často přehlíženy kvůli populárnějším rybám, jako je losos a pstruh, a to neprávem. Mají totiž celou řadu zdravotních benefitů.
Sardinky přepnou mozek do režimu turbo
Sardinky jsou přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin, především EPA a DHA, které významně podporují zdraví mozku. Například tato studie ukazuje, že pravidelný přísun omega-3 mastných kyselin zlepšuje paměť, schopnost učení i mozkový průchod krve.
A jsou to právě sardinky, která vám nastartují mozek. Jsou totiž jedním z nejbohatších přírodních zdrojů těchto kyselin a navíc v biologicky velmi dostupné formě. MUDr. Marie Marešová, praktická lékařka, které se specializuje i na výživové poradenství, k tomu dodává: „Pokud i jen trochu zvýšíte příjem omega-3, chráníte svůj mozek. A sardinky jsou skvělý způsob, jak toho docílit. Kromě toho ochrání i vaše cévy a srdce a jsou skvělou prevencí proti zánětům.“
Sardinky jako strážci zdravého srdce
Kromě mozku sardinky posilují i srdce. EPA a DHA přispívají ke snižování hladiny triglyceridů, regulují srdeční rytmus a mají protizánětlivý účinek. Podle Verywell Health je pravidelná konzumace sardinek spojená s nižším rizikem srdečních chorob. Sardinky nejsou jen levnou a dostupnou možností, ale opravdu prokazatelně prospívají srdci. Na 100 g sardinek připadá 11 gramů nenasycených „dobrých“ mastných kyselin, které vyženou zlý cholesterol z vašich cév a vaše srdce vám tak bude vděčné. „Kromě omega-3 mastných kyselin jsou sardinky konzumované i s kostmi bohaté na vápník a vitamín D, které pomáhají regulovat srdeční rytmus a podporují integritu cév,“ říká Routhenstein pro Verywell dietoložka se specializací na kardiologii dietoložka specializující se na kardiologii Michelle Routhenstein,
Přirozená krása z moře
A co ocení jistě mnohé dámy, sardinky také překvapují, pokud jde o podporu krásy a vitality. Obsahují přírodní kolagen typu I, který přispívá k pevnosti pokožky, vlasů a nehtů, a zároveň napomáhá zdraví kloubů a kostí. Spolu s omega-6 mastnou kyselinou GLA, která je také přítomná, vytváří silnou synergii pro zářivou pleť a zdravé vlasy. Navíc obsahují vitamín D, B12, vápník, hořčík a selen, což je kombinace, která pomáhá jak imunitě, tak metabolismu. Podle studiíobsahuje 100 gramů sardinek až 38 % dení doporučené dávky vápníku a značné množství zinku, draselníku a železa.
Protizánětlivá síla malých ryb
Možná nejzajímavější vlastnost sardinek spočívá v jejich protizánětlivé síle. Výzkumy ukázaly, že obsahují takzvané pro-resolving mediátory, které aktivně vypínají zánětové procesy v těle. Tato schopnost je natolik výrazná, že se často přirovnává k přírodnímu aspirinu. Právě chronický zánět je dnes jedním z hlavních viníků srdečních chorob, cukrovky, artritidy či dokonce depresivních poruch.
Jak sardinky využít co nejlépe
Z praktického hlediska jsou sardinky neuvěřitelně flexibilní. Lze je jíst přímo z konzervy, přidat je na toast s avokádem a citronem, rozmačkat do pomazánky, přimíchat do salátu nebo zapracovat do těstovin. Konzervy v rajčatové omáčce vydrží po otevření v lednici až týden, ty v oleji nebo vodě byste měli spotřebovat do 24 hodin. Navíc jsou levné, trvanlivé a dostupné v každém supermarketu.
Jak doplňuje doktorka Marešová: „Když nestíháte, otevřete konzervu sardinek a dejte si ji s celozrnnými krekry. Je to jednoduché, chutné a vysoce funkční. A mějte na paměti, že sardinky se jedí elé, včetně páteře, protože právě kosti obsahují nejvíc vápníku. Navíc jsou v konzervách sardinky macerované, takže kosti jsou jemné a vaše tělo si z nich vápník doslova vysaje.“
Pokud vám jsou však přece jen kostičky nepříjemné, třeba malým dětem ano, pak můžete ze sardinek udělat rybičkovou pomazánku a kostičky rozmixovat.
Moderně nazvaný sardine Glow-Up je tedy mnohem víc než jen trend ze sociálních sítí. Je to chytrý, vědecky podložený a stylový způsob, jak pečovat o tělo i mysl, navíc šetrně pro vaši peněženku. Tak co, ještě si myslíte, že sardinka je jen malá ryba?
Možná malá, ale s velkým dopadem. Pomůže vám ke zdravému srdci, ostrému mozku, zářivé pleti a silnému tělu.
Zdroje: Autorský text, News Medical, Very Well Health, Health,vlastní dotazování