Takzvané léčivé houby jsou pro někoho možná překvapivě zejména takové druhy, které by bylo možné zahrnout pod lidový pojem „choroše“, případně mezi pařezové houby. Tyto druhy totiž obsahují (stejně jako „normální“ houby, ale ve větším množství) pro člověka příznivé látky, souhrnně označované jako beta-glukany, což je skupina látek podporujících imunitní systém pacientů oslabených chemoterapií a imunitní systém jako celek. Příznivých účinků látek obsažených v léčivých jedlých houbách na lidský organismus je však mnohem víc a jejich pravidelná konzumace je tak mimo jiné i prevencí diabetes II. typu, astmatu, neurodegenerace a stárnutí, Alzheimerovy a Crohnovy nemoci, nebo revmatu. Účinky uvedených hub přitom již léta zkoumá tým vědců působící na České zemědělské univerzitě v Praze. „Duchovní otec“ výzkumu, Ing. Ivan Jablonský, CSc o tom ostatně před časem vydal publikaci „Jedlé a léčivé houby a jak je pěstovat“.
Zdraví v košíku
Alespoň některé z těchto netradičních hub nicméně přitom houbaři přece jen sbírají, a i když se také mohou nacházet celoročně, nejvhodnější sezóna je i pro ně podzimní období. V praxi jde především o Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) a Botcovitku bezovou (Auricularia polytricha), která je více známá jako Jidášovo ucho. Obě houby je možné využít k přípravě pokrmů, především pak polévek, obohatit jimi svůj jídelníček a zároveň posílit své zdraví.
I Kotrč kadeřavý patří totiž mezi houby obsahující látky s protirakovinnými účinky, jeho konzumace ale také posiluje krvetvorbu a má i protiplísňové účinky. Kotrč kadeřavý najdeme především při bázi kmenů borovic, jiné druhy kotrčů rostoucích pod jinými druhy stromů by se ale pro jejich vzácnost a ochranu sbírat neměly.
Prevence proti trombóze
Ještě zajímavější houbou je Jidášovo ucho, opět s protirakovinnými, ale i dalšími účinky. Popsána je například schopnost této houby působit proti srážlivosti krve (a tedy možnost prevence trombózy a ucpávání tepen), či schopnost snižovat v těle hladinu cholesterolu, čímž patří mezi pouhé dva druhy hub s takto prokázanými účinky. Jak přitom i z názvu Jidášova ucha vyplývá, najdeme jej především na větvích bezu.
Nejen to v praxi znamená, že při sběru hub je možné soustředit svou pozornost nejen na standardní „houbařská místa“, ale i na větve a kmeny stromů (tam lze najít také celkem populární a také léčivé druhy hlívy), což zvyšuje možnosti úspěšné houbařské návštěvy lesa.
Co je dobré vědět?
1. Identifikace
- Přesná identifikace: Ujistěte se, že přesně rozpoznáváte choroše, které sbíráte. Některé druhy jsou jedlé, zatímco jiné mohou být jedovaté nebo nepoživatelné.
- Použití příruček: Vždy mějte po ruce kvalitní mykologickou příručku nebo aplikaci pro identifikaci hub.
2. Sběr a zacházení
- Sběr s respektem: Sběr chorošů provádějte šetrně, abyste nepoškodili okolní přírodu. Používejte nože k odříznutí plodnic, nikoli je trhejte.
- Množství: Sbírejte pouze to, co potřebujete, a dodržujte místní předpisy ohledně maximálního množství sběru.
3. Bezpečnost
- Kontrola na jedovaté druhy: Ujistěte se, že nemáte v košíku jedovaté druhy. Před konzumací vždy zkuste choroše s někým zkušeným nebo odborníkem na houby.
- Zdravotní stav: Osoby s alergiemi nebo citlivostí na houby by měly být opatrné, i u jedlých druhů.