Toto téma je dlouhodobě diskutované, zkoumané a studované. Mikroplasty se nachází nejen v mořích, ale také v prostorách, které dlouhodobě obývají lidé – a také v místech, kde si chystají pokrmy – tedy v kuchyních. Bioložka Lisa Erdleová, PhD., se touto problematikou zabývá dlouhé roky. Sleduje vliv částic na organismus, to, jak mohou narušovat endokrinní systém, což by podle některých hypotéz mohlo souviset s rozvojem demence nebo kardiovaskulárních onemocnění.

Průzkum pro časopis Heliyon dokládá, že kuchyně je často místem, kde se mikroplasty dostávají do potravin a kontaminují je. Je to proto, že jsou pro uskladnění potravin užívány plastové kontejnery, sáčky. I proto je vhodné aktivně hledat způsoby, jak se vyhnout zbytečné expozici mikročásticím.

Jedním z kroků může být náhrada plastových prkének na krájení surovin za dřevěná. Pokud krájíte, zdobíte, zkrátka chystáte cokoliv na plastu, mohou se částice oddělovat a prostupovat do jídla. Oproti tomu dřevěné krájecí podložky jsou odolným a kvalitním řešením, které nezpůsobí kontaminaci ingrediencí pro vaše vaření. Hygienické studie dokonce prokázaly, že na dřevěných a plastových prkénkách je po očištění stejný objem bakterií.

Eliminujte i vařečky a další náčiní z plastu. Jakmile plast v jídle, při míchání, zahříváte, k uvolňování mikročástic dochází rychleji. Oproti tomu ocelové, dřevěné nebo kvalitní silikonové vařečky a špachtle. Proč vzít na milost silikon? Je snadno čistitelný, pružný a neuvolňuje mikroplasty.

Bavlna jako řešení

Vzpomeňte si na babičky a sáhněte po bavlněných utěrkách, zapomeňte na mikrovlákno, které sice rychle absorbuje hodně kapaliny, jenže syntetická tkanina odvozená od plastu je zdrojem mikroplastů v domácnosti. Jen odhadem: Podle statistik textilie produkují třetinu znečištění mikroplasty ve světových vodách. Takže používání bavlněných utěrek pomůže ke snížení tohoto čísla.

Sledujte, jak často využíváte teflonové pánve. Sice se snadno čistí, ale s roky využívání dochází k degradaci polytetrafluorethylenu, kterým jsou potaženy. Takže začne uvolňovat škodlivé částice.

Vědci se tomuto tématu věnují opravdu důkladně. Nedávno publikovaný výzkum vysvětluje a dokládá, že pokud je teflonová pánev používána dlouhodobě, je poškrábaná nejen kovovými stěrkami, ale i nevhodným mytím – například v myčce – může do pokrmu uvolňovat více než 2 miliony mikroplastů a nanoplastů. Lepší volbou je v tomto směru litina a nerez.

Jednorázové obaly mohou být praktické, ale rozhodně nejsou pro zdraví přínosné. Vyzkoušejte třeba obaly z včelího vosku, které mohou být alternativou pro plastové obaly. Silikonové tašky a sáčky také mohou pomoci ukládat potraviny zdravě.

S eliminací expozice mikroplasty můžete začít již dnes. Tím, že si cestou z práce koupíte nová prkénka. Jsou místa, kde můžete ovlivnit, jak kontaminované vaše potraviny jsou – tak toho využijte. Věda totiž stále zkoumá, co vše mohou mikroplasty ve vašem těle způsobit – a právě proto má smysl jejich výskyt ve své domácnosti vědomě omezovat.