Restaurace Jin Gu, dlouhodobě opěvovaná jako chrám čínské kuchyně a jedna z nejlépe hodnocených asijských restaurací v metropoli, se proměnila v kulinářskou past. Pekingskou kachnu zde totiž po měsíce nahrazovali holubi pochytaní na ulicích.

Na scénu vstoupila potravinová inspekce spolu s městskou policií – a s nimi i první dějství jednoho z nejbizarnějších gastronomických skandálů, které španělská veřejnost v posledních letech zažila. Neohlášená razie v restauraci odhalila nejen dva čerstvě uhynulé holuby, které se kuchař právě chystal upravit jako „kachní delikatesu“, ale také kuchyni, jejíž pachový profil – podle slov jednoho ze zasahujících policistů – připomínal kombinaci shnilých ryb a chemické skládky. „Bylo to skoro nesnesitelné,“ řekl pro El Mundo. Není třeba dodávat, že inspektoři tušili, že to nejhorší mají teprve před sebou.

Tajné dveře

Za falešným panelem na toaletě pro hendikepované inspekce objevila tajnou místnost namísto skladu. V osmi chladících boxech se nacházely desítky kilogramů masa bez jakýchkoli štítků. Při pozdější analýze se ukázalo, že zde byla uchovávána drůbež již v pokročilé fázi rozkladu.

V provozovně byli objeveni i škůdci – především švábi a krysy. V součtu bylo zajištěno přes 300 kilogramů potravin nevhodných ke konzumaci. A přitom ještě nedávno měla restaurace na TripAdvisoru hodnocení 4,2 z 5.

Negativní recenze se začaly objevovat až v posledních týdnech – a zpětně působí jako hlasité SOS. „Celá rodina zvracela, druhý den jsme skončili na pohotovosti,“ napsal jeden z recenzentů. Jiný si stěžoval na okamžité žaludeční potíže. Ke stížnostem se připojili i obyvatelé stejného domu, kteří se restauraci dlouhodobě vyhýbali. „Páchlo to, jídlo stálo přede dveřmi celé hodiny. Nechodili jsme tam, bylo nám to podezřelé,“ řekl jeden z nich přímo pro El Mundo.

Restaurace je nyní uzavřená, majitel obviněn – mimo jiné z ohrožení veřejného zdraví, porušování práv spotřebitelů a deliktů vůči ochraně fauny.

Zdroj: Autorský text, The Times, The Sun, LaDbible, El Mundo

Foto: Shutterstock