Kořeny langošů sahají do Maďarska, kde se toto jídlo stalo neodmyslitelnou součástí kuchyně. Slovo „lángos“ vychází z maďarského výrazu láng, což znamená „plamen“. Původně se langoše připravovaly v pecích na dřevo, kde se těsto peklo blízko plamene. Později se však začaly smažit na pánvi, což jim dodalo jejich charakteristickou křupavost na povrchu a měkkost uvnitř.

Zatímco u nás a v Maďarsku jsou langoše považovány za klasický street food, podobné pokrmy najdeme i v jiných částech světa. V Indii mají bhature, v Itálii pizza fritta a v Americe se smažené těsto objevuje na trzích pod názvem funnel cake. I když se ingredience a příprava liší, idea zlatavého smaženého těsta je univerzální.

Jak si langoše připravit doma?

Připravit langoše doma není žádná věda. Tady je jednoduchý recept:

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
  • 250 ml vlažného mléka
  • Špetka soli a cukru
  • Olej na smažení

Postup:

  1. Droždí rozmíchejte s trochou cukru a vlažným mlékem, nechte vzejít kvásek.
  2. Do mouky přidejte kvásek, sůl a zbytek mléka, vypracujte hladké těsto. Nechte ho kynout přikryté utěrkou asi hodinu.
  3. Z těsta vytvořte placičky, které smažte dozlatova v rozpáleném oleji.
  4. Hotové langoše osušte na papírové utěrce a podávejte dle chuti.

Plněné minilangoše podle Pavla Berkyho

Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava…

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 g MILKO Řeckého jogurtu 5%
  • 100 g MILKO Tolštejn sýru 45 %
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • 5 g sušeného droždí
  • 5 g soli
  • rostlinný olej na smažení

Postup:

Do mísy od kuchyňského robotu dejte mouku, jogurt, mléko, změklé máslo, cukr, droždí a sůl. Uhněťte elastické těsto, které se nebude lepit na stěny a poté ho přendejte do čisté mísy. Přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě přibližně 90 minut.

Vykynuté těsto dejte na moukou posypanou pracovní plochu a lehce jej posypte. Opatrně ho párkrát prohněťte abyste z něho vytlačili přebytečný vzduch. Rozdělte ho na 12 stejných dílků o váze kolem 54 g a z každého vyválejte bochánek. Zakryjte je potravinovou fólií a nechte odpočinout 5 – 10 minut. Mezitím si z plátků sýra vykrojte kolečka o průměru 4 – 5 cm.

Z bochánků vytvarujte malé kulaté placičky. Průměr by měl být alespoň o 1 cm větší než kolečka sýra. Na spodní placku dejte do středu sýr a na ní druhou placku. Okraje dobře stlačte a slepte aby sýr při smažení nevytekl. Mini langoše smažte v rozpáleném oleji asi 1 minutu z každé strany aby byly krásně zlatavé. Pokud máte fritézu na smažení, určitě ji u tohto receptu využijte. Olej na smažení by měl mít teplotu mezi 180 – 190 °C.

Langoše po usmažení vyložte na papírovou utěrku aby z nich okapal přebytečný olej. Na závěr langoše potřete prolisovaným česnekem smíchaným s olivovým olejem a solí.