Zajímavostí je, že kimči patří na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Od roku 2013, kdy se na něj dostal rituál kimjang – tedy způsob přípravy tohoto salátu.
Zajímavostí je, že za svou popularitu vděčí kimči salát pandemii Covidu 19, následně pak popularitu ve světě posílili hvězdy K-Popu a K-detektivek. Kimči se objevuje v jejich jídelníčcích, je prezentováno ve filmech jako pravidelná součást stravy…
Podle výzkumu v časopise Journal of Ethnic Food z roku 2023 je tento typ salátu skvělý jako bojovník proti zánětu, snižuje cholesterol a hladinu glukózy v krvi, posiluje imunitní systém, zabraňuje ateroskleróze, hromadění tuku v tepnách. Ve studii se dokonce uvádí že kimči může být jedinečným pomocníkem v boji s obezitou, a syndromem dráždivého tračníku. Také posiluje množství probiotik ve střevě.
V klinické studii Choi et al. vysoká spotřeba kimchi ve srovnání s nízkou spotřebou množství kimchi zlepšila profily sérových lipidů a hladiny glukózy nalačno. Studie Han zkoumala účinky probiotik kimchi (Lactobacillus plantarrum) na zdraví pokožky mladých zdravých subjektů ve srovnání s placebem. Při 12 týdnech bylo ve skupině kimchi významně sníženo otočení kimchiho pH z 5,18 ± 0,08 až 4,80 ± 0,06 a ve srovnání s kontrolní skupinou vykazovalo významnou změnu ve srovnání s kontrolní skupinou. V jiné studii dodkořiček kimchi od Song et al. byly účinky doplňku kimchi zkoumány ve srovnání s placebem nebo bez intervence. Bylo zjištěno, že Kimchi snižuje index tělesné hmotnosti (BMI), procento tělesného tuku a systolický krevní tlak.
Jak se shodují odborníci, kimči je skvěle vyváženou kombinací chuti a funkčnosti. Jak vysvětluje renomovaná kuchařka a dietoložka Tessa Ngueynová z Detroitu, právě tento pokrm je ideální kombinací toho, co od jídla očekáváte. „Je součástí korejské kultury tisíce let, vyrábí se fermentací zeleniny, koření a dalších složek, kdy nejdůležitějšími je zázvor, zelí a česnek. Nemyslete si ale, že existuje jen jeden styl kimči. Zdokumentovaných jich je přes dvě stě. S trochou nadsázky by se dalo říct, že každá rodina má svůj vlastní recept, který upravuje podle chuťových preferencí. Kromě toho je důležité říci, že zelí je ve většině kimči základní složkou, může tomu být i jinak. Například se takovou složkou může stát kedlubna, paprika.“ Její vlastní kimči má základ z okurek.
Salát je ideální pro ty, kdo potřebují snížit hladinu sodíku v krvi, kalorie z denního jídelníčku. Při správné přípravě vydrží kimči v chladu měsíc, pokud se do něj dostanou bakterie, měl by se zkonzumovat do týdne. Vždy se vyhazuje, pokud se na povrchu objeví plíseň.
Ideální je k masu, rybám, zeleninovým jídlům i rýži. Působí jako nositel chuti, je skvělou třešničkou na dortu jakéhokoliv slavnostního stolu.
Zdroj: Autorský text, Heart