Vědci varují před emocionálním stravováním. Tedy jídlem, které je konzumováno proto, aby se člověk, který jej konzumuje, vyrovnal s nudou, stresem, samotou, jakýmikoliv negativními emocemi. Podle průzkumu jsou tímto stylem stravování postiženy častěji ženy. Jak odborníci uvádějí ve studii Vliv nálady na styl stravování u žen a emocionální stravování, autorů Sambal H., Bohon C., Weinbach N., publikované v roce 2021 , požitek z jídla v tomto nastavení sice přináší krátkodobou úlevu, je většinou následován pocity hanby, viny a dalšími negativními emocemi. Jaké další důsledky s sebou nese emocionální stravování? Vzhledem k tomu, že se během něj lidé nesnaží nasytit salátem, ale sahají po kalorických bombách, je jedním z dopadů takové konzumace obezita a s ní spojené zdravotní problémy. Diabetes druhého typu, kardiovaskulární onemocnění, kloubní bolest a další. Tento styl výživy s sebou také nese nutriční nevyváženost, v jídlech, která uspokojí vaši mysl málokdy najdete takové mikronutrienty, které si žádá tělo.
V populační studii Emocionální stravování, depresivní příznaky a konzumace jídla (autoři: Konttinen H., Männistö S., Sarlio-Lähteenkorva S., Silventoinen K., Haukkala A. z roku 2010) odborníci došli k závěru, že zajíst špatnou náladu, stres, obavy, zkrátka nejde. Takový styl výživy vede k cyklu negativních emocí, které se v kruhu vrací k jedinému – přejídání, pocitu viny a opětovnému hledání junk foods, po jehož konzumaci se každý, alespoň nějakou dobu, cítí skvěle.
Jak si s takovým zacyklením poradit?
Identifikujte spouštěče chování, hledejte mechanismy, které by zvládaly start emočního přejídání a vedly k tomu, že váš denní stravovací plán nebude nikdy narušen nepříjemnou životní situací. Vyhýbejte se situacím, které jsou pro vás spouštěčem nezdravého stravování, hlídejte si příjem kalorií, za úspěch se odměňujte jinak než jídlem. Snažte se jíst pestrá jídla bohatá na vlákninu, bílkoviny, ovoce a zeleninu, pravidelně cvičte, sledujte velikost porce. Ta by nikdy neměla být větší než pěst. Tím se vyhnete přejídání, bolestem žaludku a výčitkám svědomí.
Jakmile se ze stravování stanou problematické vzorce, mohou vyústit v poruchy příjmu potravy všech typů. Nezvládnutý styl stravování a závislost na něm také vede k sociální izolaci, má dopad na mezilidské vztahy. Pomoci může terapie sdílením, nastavení pravidelných pohybových aktivit, odborná pomoc.
Jídlo, jakékoliv během dne, je třeba si vychutnat. Užít si jej znamená zapojit všechny smysly do prožitku stravování.
Jak na to?
Nejíst u televize či mobilního telefonu, být plně přítomen, vnímat chuť, strukturu a vůni jídla. Vědomý přístup povzbuzuje a zpomaluje konzumaci, což vede k tomu, že se jídlo stává zážitkem. Pro užití si jídla je nutné vnímat strukturu všech potravin v něm obsažených, dostatečně žvýkat, ocenit chutě i styl servírování. Toho lze docílit jen tak, že se konzument soustředí výhradně na pokrm, do detailu rozebere složky i vizuální stránku, opravdu platí, že se jí i očima, v neposlední řadě je správné ocenit úsilí, alespoň v duchu, těch, kdo se na jídle podíleli. Od zemědělců po kuchaře.
Zdravé stravovací návyky mohou zlepšit kvalitu života. Holistický přístup k talíři je jedním krokem, jak toho dosáhnout. Hledání štěstí nejen v jídle, ale v komplexnosti života je tím, co napomáhá sociální a emocionální pohodě každého člověka. Což vede k naplnění. Nikoliv prázdnými kaloriemi, ale štěstím, po kterém se netloustne.