Navzdory zdání, že cukrová vata je vynálezem minulých staletí, jde vlastně o výsledek technologického pokroku. V roce 1897 ji vynalezl zubař. William Morrison z Tennessee spojil síly s cukrářem Johnem C. Whartonem a sestrojili první elektrický stroj, který dokázal cukr roztočit do jemných, vláčných vláken. V roce 1904 na světové výstavě v St. Louis poprvé prodávali svou „fairy floss“, jak se tehdy cukrové vatě říkalo, a sklidili okamžitý úspěch: prodali přes 68 tisíc balení.

Podobné cukrové předchůdkyně se objevovaly už ve středověku, jenže kvůli náročnosti výroby (cukr se musel ručně rozpouštět a tahat do vláken) byla výsostnou záležitostí evropských dvorů. Stroj Morrisona a Whartona tak demokratizoval luxus – z nebeského privilegia se stala pouťová radost pro každého.

Dnes se cukrová vata vyrábí v desítkách příchutí a barev – od klasické růžové přes modrou až po zlatou s metalickým leskem. Japonci přišli s uměním skulpturální cukrové vaty, z níž tvoří medvídky, květy nebo spirálovité gejzíry. V USA se z ní vyrábí i likér. Ve Francii se začíná objevovat na talířích fine dining restaurací – jako dramatický prvek při servírování dezertů. V Německu se pro změnu rozmáhá trend „vatového popcornu“ – kombinace popcornu obaleného v cukrové vatě.

 

Z hlediska výživy cukrová vata paradoxně není nejhorším hříchem. Jedna porce má zhruba 100–150 kcal, tedy srovnatelně s malým kouskem čokolády. Problémem však je glykemický index a absolutní obsah cukru.

Cukrová vata si získala i kulturní status. Objevuje se ve filmech, na módních přehlídkách (jako barva nebo inspirace pro účesy), dokonce i v parfumerii. V roce 2018 vznikl v Los Angeles první obchod zaměřený výhradně na designové varianty cukrové vaty – Cloud 9, kde se míchaly příchutě jako levandule s mořskou solí nebo borůvka s růžovým pepřem.

Pokud máte přístroj na výrobu cukrové vaty – nebo jen mikrovlnku a špetku odvahy – můžete si připravit vlastní. Stačí rozpustit cukr na karamel, vychladit, roztlouct a znovu rozehřát, přičemž při dostatečně prudkém promíchání začnou vznikat vlákna.