„Lidé jedí očima, tak proč by dort nemohl být uměleckým dílem?“ říká Amirah Kassem. Její kariéra nezačala v cukrářské dílně, ale ve světě módy, a právě to dalo jejím výtvorům pevnou designovou kotvu, jak ostatně vidíme i na jejím Instagramu.
Její cesta ke slávě ale nebyla přímá a rychlá, i když obchodního ducha měla vždy. V rozhovoru pro Glamour prozradila, že jako malá měla cit pro detail a za peníze balila sousedům vánoční dárky. Instagram si navíc založila jen „z nouze“. „Stále mě to udivuje, protože jsem společnost založila na Instagramu, protože jsem neměla dost peněz na webové stránky, kamenný obchod nebo něco podobného,“ říká Kassem. „Vidět, kam jste se dostali od svých začátků, je úžasný pocit. Je to především o štěstí.“
Dnes stojí v čele cukrárny nazvané Flour Shop, kde vznikají dorty ve tvaru cheeseburgerů, sushi, pizz a samozřejmě její ikonické Explosion Cake. Ty jsou charakteristické tím, že ve chvíli, když se nůž zaboří, vyvalí se barevný proud posypek a cukrových kuliček, a tím se běžný dezert promění v instagramový zážitek.
Instalace na talíři: Dort je designový objekt
Amirah Kassem svůj přístup shrnuje slovy: „Když oslavenec dort rozkrojí, nastane okamžik jako z paparazzi. Všichni vytáhnou své telefony, aby si ho vyfotili.“ To není jen dort, ale je to moment vytržení řádu, moment překvapením vizuální exploze, pop-kultura a cukrářské řemeslo v jednom.
V Amiřině díle nejde pouze o chuť, ale o formu a efekt.
Pokud ale očekáváte čisté a nazdobené dortíky, pak jste na omylu. Jak Amirah sama píše ve své knize, řídí se spíše heslem „udělejte nepořádek“, Má tím na mysli uvolnit se, být kreativní, mít super zážitek.
Její práce se dá shrnout slovy jako „neobvyklé tvary, barevné překvapení, umění dortu jako zážitek“ a vše toto Amirah pravidelně ukazuje a prezentuje na instagramovém účtu, kde vidíte její instalace na svatbách, narozeninách i spolupráce s luxusními značkami a její výstavy. V jejím světě se vizuál stává součástí zážitku a její dort není jen sladkou tečkou, ale i samostatným vystaveným kusem, uměleckým dílem.
Možná vás napadne, že na první pohled jsou její dorty v porovnání s precizním uměním třeba japonských cukrůřů a kuchařů jakoby „odbyté“, ale síla jejích výrobků je daná právě vnímáním všemi smysly a momentem překvapení.
Kreativní proces, kde se potkává cukrářství s designem
Když Amirah poprvé vytvořila šestivrstvý duhový dort s „dírou“ uprostřed vyplněnou posypkami, pochopila, že drží v rukou něco víc než recept. „Miluji sbližování lidí… Nejlepší částí mé práce je sledovat, jak se lidé vrací do dětství a upřímně projevují nadšení, když rozbijí piňatu,“ řekla Amirah pro magazín Vogue. A její díla dokážou dotknout se nostalgie i hravosti a přinesou lidem vizuální extázi, protože Amiřiny dorty jsou zážitkem.
Z cukrářského hlediska toto dílo spojuje techniku (vícevrstvý dort, přesné vrstvy, dekorace), designové uvažování (barevné posezení, tvarosloví, efekt překvapení) i komerční potenciál (virální moment, exploze posypek, sociální média).
Výsledkem je, že dort už není jen dezert, ale událost, která si vyfotografujete, sdílíte jí s každým, s kým můžete a zapamatujete si ji navždy.
Komunikační síla a sociální média
Instagramový účet @amirahkassem dokumentuje jak Amiřiny gastronomické výtvory, tak spolupráci s módními značkami a galerie jejích návrhů. „Můj dort je moment překvapení, který prostě musíte sdílet,“ říká Kassem – a sociální média jí to umožnila naplno. Výbuch posypek uprostřed dortu se stal bočním efektem instagramových feedů, reportáží a lifestyle článků.
To, co začalo jako narozeninový dort se postupně proměnilo ve firmu a obecný fenomén, kdy sladké představení spojuje dort, instalaci, fotografii a sdílení.
