Za jejím postojem stojí nelehké začátky a životní příběh. Když jí byly pouhé čtyři roky, přestěhovala se s rodiči z rodného Vietnamu do České republiky. „Otec sem přišel v osmdesátých letech v rámci spolupráce mezi komunistickými státy. Pracoval tu jako dělník v továrně,“ vzpomínala Chili v rozhovoru pro iDnes. „Chtěl vydělat peníze a připravit zázemí, abychom mohli přijet za ním, což se stalo v roce 1995,“ dodala Chili.

Navzdory mrazu i dešti

První roky nebyly jednoduché – rodiče pracovali od časného rána na tržnicích. „Naši vstávali každý den ve čtyři ráno a jezdili na trhy, kde si postavili stánek a celý den prodávali. V zimě i v minus dvaceti stupních,“ popsala finalistka MasterChefa 2020.

Ačkoli pro ni Vietnam zůstává důležitou součástí identity, její srdce už patří Česku, které si zvolila jako svůj domov. „Česko je pro mě domovem. Stále ho považuji za místo, kde bych chtěla strávit většinu života,“ svěřila se Chili. I když přiznává, že hlavně v zimních měsících ji láká zmizet…

Vrchol sezóny láká do lesů i české hvězdy: Zmařený úlovek Bendové a pusto prázdno u Kuklové
Vrchol sezóny láká do lesů i české hvězdy: Zmařený úlovek Bendové a pusto prázdno u Kuklové

Záliba v houbaření se nevyhýbá ani slavným! Jejich instagramové profily totiž praskají ve švech houbovými úlovky. Kdo našel houbu a kdo…

Síla sociálních sítí

Chili Ta je nejen kuchařka, ale také úspěšná influencerka a autorka kuchařky Špetka chili. Zaměřuje se na tvorbu obsahu nejen o vaření, ale i o životě ve vietnamské komunitě. „Sítě jsou můj zdroj obživy a každý měsíc musím vydělat na plat dalších čtyř lidí,“ uvedla pro Reportér Magazín s tím, že si na kvalitě obsahu velmi zakládá. Kromě vietnamsko-české fúze v kuchyni, se zaměřuje na zodpovědné využívání surovin a vyhýbá se plýtvání, což vysvětluje i životními zkušenostmi své rodiny, která měla k jídlu vždy respekt. Pro značku Živina vyvinula sérii omáček a pest. Dále plánuje druhou kuchařku a spolupracuje s českými historiky a Akademií věd, aby podporovala informovanost a kvalitu v gastronomii​.