Právě děti přitom konzumují jen minimum ovoce a zeleniny, což je problém, který se dlouhodobě nedaří řešit. Velkou roli hraje i složení jídelníčku, kde často převažují méně vhodné potraviny.

Z aktuálních dat monitoringu SZÚ  vyplývá, že nedostatek minerálů je v Česku problémem celé populace. Vápník chybí téměř všem věkovým skupinám, ženy a senioři navíc bojují i s nízkým příjmem hořčíku. Zajímavé ale je, že zatímco některé prvky postrádáme, sodíku máme v jídelníčku spíše příliš.

Minerály u Čechů v mínusu, přispívá k tomu i jídlo 

České děti jedí mnohem méně ovoce a zeleniny, než by měly. Jak ukázala statistika, jen 4 % dětí jedí každý den pět porcí ovoce nebo zeleniny, což je doporučované množství. Viníkem může být i světový a dlouhodobý trend, kdy důležité rostlinné složky stravy nahrazujeme sacharidy a průmyslově zpracovanými potravinami.

Tyto nedostatky nejsou jen statistickými čísly. Mohou mít skutečné důsledky, jako je oslabení kostí, hormonální nerovnováha i psychické i fyzické problémy. Jaká řešení se nabízejí a jak můžeme prostřednictvím chytrého výběru potravin tento minerální dluh splatit?

Naše těla mají nedostatek

Jedním z nejzásadnějších zjištění monitoringu je prakticky univerzální nedostatek vápníku. U osob nad 60 let se objevuje nízký příjem vápníku ve více než 80 % případů. U žen v plodném věku a u dívek v pubertě pak často přichází i deficit hořčíku a železa, upozorňuje SZÚ.

„Hořčík je klíčový pro energetický metabolismus, nervo-svalovou činnost, regulaci krevního tlaku či kvalitu spánku. Jeho dlouhodobý nedostatek může způsobit únavu, svalové křeče nebo poruchy rytmu srdce. Přitom hořčík většinou ve formě doplňků stravy užívají až ženy v období menopauzy, protože jsou unavené a špatně spí,“ vysvětluje lékařka Marie Marešová.

„Praktická doporučení jsou přitom poměrně jednoduchá. Do jídelníčku pravidelně vracet ořechy a semínka, jako jsou mandle, lískové, kešu, dýňová a slunečnicová semena, luštěniny, celozrnné obiloviny, listovou zeleninu. Pravidelnému příjmu minerálů ve vodě pomůže pořízení domácího filtru na mineralizovanou vodu, který lze instalovat jako poddřezové řešení, kdy voda s ideálním poměrem minerálů teče přímo ze samostatného kohoutku nebo jako volně stojící designový výdejník,“ říká Jaroslav Žák ze společnosti BWT.

Kombinace vápníku a hořčíku je důležitá — v kostech se tyto minerály vzájemně doplňují, a proto může být přínosná i podpora ve vodě (např. vhodně mineralizované vody).

Děti rostou, ale jídlo je „nedoplňuje“

Nejhlubší propast se dle dat SZÚ týká dětí. Pouhá 4 % z nich konzumují doporučených pět porcí ovoce a zeleniny denně. Většina rodičů mylně věří, že 2 až 3 porce vystačí, ale to nestačí k pokrytí denní potřeby vlákniny, vitamínů a minerálů.

„Z průzkumu SZÚ vyplývá, že lze hovořit o minerálním dluhu celé populace. Vápník chybí napříč generacemi … A pouze zlomek dětí plní doporučení odborníků na pět porcí ovoce a zeleniny denně…,“ shrnuje Jaroslav Žák.

Vliv na skladbu našeho jídla má i to, v jaké rodině žijeme. Socioekonomická situace rodiny oak rozhoduje o tom, jaká je skladba našeho jídelníčku. Děti z lépe situovaných rodin jedí více čerstvé potravy, mají pestřejší skladbu jídla, proto jsou i méně ohroženy obezitou, která je civilizační chorobou číslo jedna. Příliš častá konzumace sladkých nápojů a průmyslově zpracovaných snacků vytlačuje místo pro ovoce a zeleninu.

Jak potravinami splatit tento dluh?

Místo doplňků jezte strategicky. Konzumace rozmanitých, celistvých potravin může pomoci vyrovnat deficit minerálů. Pomáhají mléčné výrobky (jogurty, sýry, kefíry) a zakysané produkty, které jsou stále jedním z nejlepších zdrojů vápníku. Důležitou součástí jídelníčku je hlavně špenát, ale i kapusta nebo brokolice, které přinášejí nejen vápník, ale i hořčík.

Jíme také málo luštěnin, tedy čočky, fazolí, hrachu, a celozrnné obilovin. Oves, ječmen nebo pohanka také krásně doplní hořčík. Zařazujme do našeho jídelníčku i ořechy a semena. Třeba mandle, dýňová semínka i lněné semínko jsou navíc chutná. A pijme vodu s minerály. „Pravidelnému příjmu minerálních látek ve vodě pomůže pořízení domácího filtru na mineralizovanou vodu, který lze instalovat jako pod-dřezové řešení, kdy voda s ideálním poměrem minerálů teče přímo ze samostatného kohoutku nebo jako volně stojící designový výdejník,“ říká Jaroslav Žák ze společnosti BWT.

Potraviny by měly být součástí celkového prostředí, v němž žijeme. Zkuste třeba zapojit děti do přípravy jídel, plánování společného jídelníčku, mějte doma vždy nachystané nakrájené ovoce a zeleninu. I tyto malé kroky obracejí statistická data do denních zvyklostí.

Klíčem je bohatá strava

Česká populace má reálný „minerální dluh“, a to zejména pokud jde o vápník a hořčík. Tento dluh se prohlubuje od dětství, kdy jsou přísuny ovoce a zeleniny tristní. Již dnes se tento deficit může projevit únavou, svalovými problémy či rizikem onemocnění kostí.

Ale řešení je na dosah. Není nutné spoléhat na zázračné doplňky. Bohatá a rozmanitá strava, pečlivý výběr surovin a zapojení celé rodiny do přípravy pokrmů můžou znamenat rozhodující zvrat.