Léto se nám k naší velké nelibosti pomalu chýlí ke konci, proto bychom ještě měli využít posledních týdnů i na to, abych si dopřáli „letní stravování“. Letní jídla jsou lehká, živá a nutričně vyvážená. Tento rok vládnou kuchyni svěží kombinace s luštěninami, studenými těstovinami i tradičními nápoji s probiotiky.
V kurzu jsou husté luštěninové saláty, které vydrží klidně i několik dní v lednici, a zároveň se pyšní plnou chutí a texturou, jak zmiňuje například Homes & Gardens.
Zároveň se stále drží na výsluní trend chladivých studených pokrmů, kam patří vše, od osvěžujících španělských či řeckých studených polévek až po saláty se sušenkami nebo tofu v lehkých verzích. Například portál Delish nabízí výběr hned 29 receptů, které vás skutečně zchladí. Znáte například salát s cottage sýrem nebo s jinými variantami kozího či čerstvého sýra? A pro neskonale chutné gazpacho tak nemusíte ani do Španělska. Stejně tak ani pro pestré saláty nebo ovocné občerstvení, ideální pro poslední horké dny.
Husté luštěninové saláty jsou hvězdou letního stolu 2025
Již zmíněné Dense Bean Salad, tedy luštěninové saláty představuje spolehlivý trend. TikTokový hit slaví oblibu pro svou trvanlivost i variabilitu. A samozřejmě zdravotní benefity. Kombinuje luštěniny, křupavé zeleninové elementy a chutné dresinky. Připravený dopředu, vydrží v lednici několik dní bez ztráty kvality, jak píše portál Better Homes & Gardens.
Světová inspirace: I těstoviny a nápoje
Studené těstovinové misky jsou dalším trendem. Jsou oblíbené pro jejich variabilitu a exotickou chuť i v horkých dnech a v kombinaci s asijskými dressingy nabízejí jedinečné kombinace, jak uvádí Allrecipes. Třeba thajské saláty plné čerstvé zeleniny, bylinek a lehce pikantních zálivek dodají letním menu novou dimenzi.
Pro osvěžení patří do letního repertoáru také hydratační nápoje. Ty nejlepší nejen skvěle chutnají, ale tělo i skutečně vyživují. Patří k nim například u nás stále ještě ne tak užívané domácí elektrolytové nápoje, iced tea bez cukru nebo smoothies s protizánětlivými ingrediencemi.
Mnoho jich najdete například na portále EatingWell. Pokud jste navíc milovníky jogurtových nápojů, nebo stále honíte bílkoviny, zkuste i tradiční yoghurtové nápoje jako chaas, ayran či doogh, které doplňují moderní pohled na letní pitný režim, jak říká The Times of India, kde si také všímají obecných letních trendů tohoto roku.
Letní kuchařka roku 2025 je plná kontrastů. Patří do ní husté luštěninové saláty, studené těstoviny s exotickými příchutěmi, hydratace v podobě funkčních nápojů i tradičních jogurtových drinků. Spojují praktičnost, výživu i stylové provedení a vám už jen zbývá inspirovat se těmito recepty, a otevřít chuťové pohárky trochu více světu.
Recepty podle nejnovějších letních trendů
Hustý luštěninový salát (Dense Bean Salad)
Ingredience: 1 konzerva cizrny (nebo vařená), 1 konzerva červených fazolí, 1 okurka nakrájená na kostičky, 2 nakrájená rajčata, červená cibule nakrájená najemno, hrst petrželky, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř
Postup:
Všechny ingredience smíchejte v míse, dochuťte olejem, citronem, solí a pepřem. Nechte v lednici alespoň hodinu uležet – čím déle stojí, tím je chutnější.
Studené sezamové nudle (Cold Sesame Noodle Bowl)
Ingredience: 200 g rýžových nudlí, 1 mrkev nakrájená na tenké nudličky, 1 okurka, také na nudličky, hrst koriandru, 2 lžíce sezamové pasty tahini, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička medu, 1 lžička rýžového octa, trochu vody na zředění
Postup:
Nudle uvařte a propláchněte studenou vodou. Smíchejte ingredience na omáčku, nudle s ní promíchejte, přidejte zeleninu a koriandr. Podávejte vychlazené.
Letní hydratační drink s kefírem a mátou
Ingredience: 250 ml kefíru nebo ayranu, šťáva z půlky limetky, 3 lístky máty, špetka soli, kostky ledu
Postup:
Kefír rozšlehejte se šťávou z limetky, solí a mátou. Podávejte s ledem. Skvěle hydratuje, dodává probiotika a v létě osvěží víc než sladká limonáda.