Během světových válek se produkovalo méně cukru a sacharin byl odpovědí na poptávku po sladkém. Po válce se stal ideálním řešením pro dámy, které chtěly hubnout, cukr jím byl nahrazován v sušenkách, sladkých potravinách, s tím, jak přibývaly požadavky na zdravý životní styl, rozšiřovalo se jeho využití napříč potravinami. Jenže původní receptury sladidel byly hořké, takže obliba potravin se sacharinem klesala. Navíc se v sedmdesátých letech minulého století objevily informace, že jsou tyto produkty rakovinotvorné, tedy objev aspartamu byl průlomem, který mohl zachránit dietní potravinářský průmysl. Vynalezen byl v roce 1965 jako vedlejší produkt vývoje léků na žaludeční vředy. Jak si aspartam stojí na žebříčku zdravého životního stylu dnes.

„Plechovka Coca Coly s cukrem obsahuje 139 kalorií. Taky 35 g cukru, což je více než doporučený denní příjem této látky. Oproti tomu, když si dopřejete kolový nápoj bez cukru, dostane se do vašeho organismu 0 g cukru, ale místo něj aspartam,“ říká nutriční specialistka a trenérka Beatrice Caffreyová na svých sociálních sítích.„Metabolizovaný aspartam se rozkládá do tří komponentů Kyselina aspartamová, methanol a fenylalanin. Všechny tyto látky se objevují v přírodních potravinách, které pravidelně jíte, například ve vejcích, rajčatech, mléku. Bezpečný příjem aspartamu je pro člověka cca 50 mg na kilogram hmotnosti. To znamená, že sedmdesátikilový člověk by mohl vypít 14 plechovek dietní coly, než je pro něj hladina aspartamu kritická. Dát si jednu dietní kolu denně není život ohrožující, ale problém může vyvstat, jestliže jí pijete pravidelně,“ varuje. Zároveň upozornila, že pitný režim by měla především zajišťovat čistá a neperlivá voda.

Nic ale není černobílé. Nedávný výzkum naopak potvrzuje, že může být odpovědí na epidemii obezity, kterou zažívá planeta v současnosti. I přesto je ale nutné sledovat, kolik této látky denně člověk zkonzumuje. Pro diabetiky je možností, jak si osladit život, stejně tak může sportovcům dodávat pocit, že si hladinu cukru v krvi udržují pod kontrolou.

Aspartam jako cesta k bolesti hlavy?

Bolesti hlavy se v souvislosti s aspartamem neobjevují náhodou. Už v polovině devadesátých let se k nim vyjádřili neurologové, protože část lidí začala opakovaně uvádět, že právě po nápojích slazených tímto sladidlem je začne bolet hlava. Výzkum, který tehdy vyšel v časopise Headache.

Řada výzkumů také potvrzuje, že potraviny s aspartamem, při vyšších denních dávkách, mohou způsobovat úzkosti nebo zvyšovat srdeční frekvenci. I proto je třeba k aspartamu (a jeho konzumaci) přistupovat velmi zodpovědně.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny dokonce uvádí, že pravidelná konzumace aspartamu v jídle může být výrazně karcinogenní, nachází se ale nejen v potravinách, ale také v lécích a například žvýkačkách. Jak uvádí vedoucí práce Dr. Francesco Branca: „Data, která máme k dispozici, nejsou pozitivní, přesto je s nimi nutné dále pracovat a zajistit lepší studie, které by přesně odpověděly na otázky, které máme. S jistotou lze ale říci, že bolest hlavy může aspartam násobit.“ Dr Moez Sanaa z WHO k tomu dodává, že by bylo nejvhodnější zaměřit se na personalizované metabolické studie, které by poodkryly přesnou funkcionalitu aspartamu v lidském organismu.“